ΥΠΟΙΚ: Σταθερός προσανατολισμός όλων η 21η Ιουνίου

Σχετικά με τη συμφωνία σε 4η αξιολόγηση, χρέος, μέθοδο εξόδου και ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης

«Σταθερός προσανατολισμός όλων είναι η 21η Ιουνίου για τη συμφωνία σε 4η αξιολόγηση, χρέος, μέθοδο εξόδου και ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης», ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών με αφορμή δημοσιεύματα, που επικαλούνται Ευρωπαίους αξιωματούχους, ότι είναι πιο ρεαλιστικό να υπάρξει συμφωνία- πακέτο στο Eurogroup του Ιουλίου.

«Οι δανειστές

βλέπουν καθυστερήσεις σε δύσκολα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης και αφήνουν ανοιχτό πλέον το ενδεχόμενο να μεταφερθεί χρονικά κατά 1 μήνα η πολιτική συμφωνία, δηλαδή να κλείσει τον Ιούλιο. Σε αυτό το σενάριο ανοίγει η «πόρτα» παράτασης του 3ου μνημονίου» αναφερόταν μεταξύ άλλων σε δημοσίευμα του capital.gr.

Στο μεταξύ, την έγκριση της δόσης των 6,7 δισ. για την Ελλάδα και την εκταμίευση των 5,7 δισ., εξ αυτών, θα εξετάσει σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ESM.

Η εν λόγω δόση θα χρησιμεύσει για την εξυπηρέτηση του χρέους, την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και τη δημιουργία ενός «μαξιλαριού» ρευστότητας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της 27ης Μαρτίου που δημοσιεύτηκε, ο ESM θα προτείνει την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του προγράμματος στήριξης προς στην Ελλάδα, στη βάση της ολοκλήρωσης των προαπαιτούμενων που περιλαμβάνονται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο.

Από τα 6,7 δισ., τα 3,3 δισ. θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του χρέους, το 1,5 δισ. για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και το 1,9 δισ. για «μαξιλάρι» ρευστότητας.

Η πρώτη υποδόση ύψους 5,7 δισ. θα φτάσει στα ελληνικά ταμεία πριν από τις 15 Απριλίου. Το υπόλοιπο 1 δισ. της τέταρτης δόσης θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και μπορεί να εκταμιευθεί, σε μία ή περισσότερες περαιτέρω εκταμιεύσεις, από την 1η Μαΐου 2018 και μετά.

Όπως σημειώνεται, ειδικά οι εκταμιεύσεις για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, εξαρτώνται από την «ικανοποιητική απόδοση» της Ελλάδας στη μείωση του αποθέματος ληξιπρόθεσμων οφειλών με τα ήδη εκταμιευθέντα κεφάλαια.

Keywords
Τυχαία Θέματα