Empress Theophano: Ένα φιλοευρωπαϊκό βραβείο γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη

Έδρα του πανευρωπαϊκού βραβείου "Αυτοκράτειρα Θεοφανώ" (Empress Theophano) θα είναι η Θεσσαλονίκη.

Σε συνέντευξη τύπου σήμερα στο δημαρχιακό μέγαρο της πόλης ανακοινώθηκε η θεσμοθέτηση του φιλοευρωπαϊκού βραβείου, παρουσία του πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάι.

Το βραβείο θα απονέμεται κάθε χρόνο από το ομώνυμο ίδρυμα, Theophano Foundation, φιλοδοξεί να επιβραβεύει προσωπικότητες ή οργανισμούς που συμβάλλουν στην κατανόηση των αρχών που συνιστούν την

ευρωπαϊκή ιδέα.

Η συμβουλευτική επιτροπή του ιδρύματος, στο οποίο συμμετέχουν κορυφαίες προσωπικότητες (νομπελίστες, πρώην πρόεδροι και πρωθυπουργοί κρατών), θα συγκεντρώνει, θα αξιολογεί και θα εισηγείται τις υποψηφιότητες προς τη διοικούσα επιτροπή. Πρόεδρος της συμβουλευτικής επιτροπής θα είναι ο κ. Ρομπάι, ενώ πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής, που θα έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη και θα αποτελείται κατά πλειοψηφία από Έλληνες, θα είναι ο Σταύρος Ανδρεάδης, πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος.

Ως χώρος επιλέχθηκε ένα εμβληματικό μνημείο της Θεσσαλονίκης, η Ροτόντα το οποίο όπως τονίστηκε ενσαρκώνει τη ρωμαϊκή, βυζαντινή, ορθόδοξη, οθωμανική και ελληνική επίδραση στη διαμόρφωση της Ευρώπης.

Η πρώτη απονομή θα γίνει στις 9 Νοεμβρίου.

Στην ομιλία του ο Χέρμαν φαν Ρομπάι αναφέρθηκε στους συμβολισμούς του βραβείου και στην Αυτοκράτειρα Θεοφανώ τονίζοντας πως είναι εκτός από την επίδραση που είχε μεταφέροντας τον αρχαίο πολιτισμό στη Δύση, το γεγονός ότι το βραβείο έχει το όνομα γυναίκας, γιατί από τη φύση τους δίνουν ζωή και δεν είναι τόσο υπέρ του πολέμου.

Παράλληλα αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης του θεσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χαρακτηρίζοντας την ως "το μεγαλύτερο ειρηνευτικό πρότζεκτ όλων των εποχών" γι' αυτό και θα πρέπει, όπως είπε, να την προάγουμε και να την υπερασπιζόμαστε περισσότερο, "όχι μόνο με λόγια αλλά και με πράξεις".

Αυτό όπως είπε πρέπει να γίνει "τόσο αναλαμβάνοντας την ευθύνη, για παράδειγμα για υγιή δημόσια οικονομικά, για το κλίμα και το περιβάλλον, αλλά αντιστοίχως και επιδεικνύοντας αλληλεγγύη".

"Χρειαζόμαστε και τις δύο αυτές αξίες, την ευθύνη και την αλληλεγγύη. Χωρίς αυτές δεν υπάρχει βιώσιμη σταθερότητα", ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπενθυμίζοντας ότι "η βάση του πολιτισμού μας είναι ο ανθρωπισμός, ο άνθρωπος ως μέτρο για τα πάντα".

Ακόμα σημείωσε την ανάγκη "η Ένωση να είναι και να παραμείνει ένωση", υπογραμμίζοντας πως "χρειαζόμαστε την ΕΕ για να λύσουμε τα μεγάλα ζητήματα της εποχής μας" καθώς "αν αποδυναμώσουμε την Ευρώπη, θα αυξήσουμε τα προβλήματα". "Αν δεν επιτύχουμε στη μάχη μας απέναντι στην ανεργία, την παράτυπη μετανάστευση, την κλιματική αλλαγή, την τρομοκρατία, τις τεράστιες ανισότητες, την στρατιωτική ανασφάλεια, εάν δεν κατορθώσουμε να επιτύχουμε την επιθυμητή μεγαλύτερη προστασία απέναντι σ' αυτές τις απειλές, τότε θα πέσουμε στη δίνη του προστατευτισμού και του στυγνού εθνικισμού. Θα πρέπει να δώσουμε στους ανθρώπους ένα μέρος, όπου είναι ασφαλείς και προστατευμένοι όπως σ' ένα σπίτι. Αν δεν το κάνουμε αυτό, οι ίδιοι οι πολίτες θα απορρίψουν αυτό τον χώρο", είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, στο χαιρετισμό του σημείωσε ότι το βραβείο θα συμβάλλει στη "θετική προβολή του τόπου μας στην Ευρώπη και διεθνώς".

"Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση αμφισβητείται πιο έντονα από ποτέ στο παρελθόν, την ώρα που το ευρωπαϊκό οικοδόμημα αντιμετωπίζει πρωτοφανείς αναταράξεις, με την καθιέρωση του βραβείου κάνετε μια απόλυτα συνειδητή επιλογή, μια επιλογή που υπηρετεί τη λύση στην οποία κι εγώ προσωπικά πιστεύω, την περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη, όχι τη λιγότερη Ευρώπη ως απάντηση στις νέες αυτές προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Η περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη δεν είναι σχήμα λόγου, είναι μια αναγκαιότητα για ένα καλύτερο αύριο για όλους τους πολίτες της", είπε ο κ. Τζιτζικώστας, ενώ μιλώντας για τον Χέρμαν φαν Ρομπάι, ανέφερε ότι "άφησε το στίγμα του στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κράτησε σταθερά το τιμόνι της σε κρίσιμες περιόδους".

Από την πλευρά του ο Γιάννης Μπουτάρης αφού εξέφρασε τη χαρά του και την περηφάνια του για το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη θα είναι η έδρα των βραβείων, τόνισε πως δεν είναι ανακουφισμένος με το γεγονός ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος δήμαρχος, αλλά αντίθετα αγωνιά για την επόμενη μέρα.

«Ξέρετε ότι έχω αποφασίσει να μην είναι είμαι ξανά υποψήφιος για τη θέση του δημάρχου της πόλης μας. Αυτό παρά τα όσα πιστεύουν πολλοί δεν μου είναι ανακούφιση. Αντίθετα είναι πηγή αγωνίας.

Έχω αγωνία για το αν η επόμενη μέρα των δημοτικών εκλογών θα εγγυάται ότι η πόλη θα τραβήξει την πορεία που η Πρωτοβουλία και γω χαράξαμε τις δύο τελευταίες τετραετίες που πέρασαν. Σίγουρα για πολλά μας έχουν κατακρίνει. Για κάποια δίκαια και για άλλα δίκαια. Όλοι παραδέχονται ότι τα χρόνια αυτά η πόλη άλλαξε. Άνθισε και έδειξε το τρομερό δυναμικό δημιουργικότητας και προόδου που τόσο καιρό έκρυβε σαν μυστικό μέσα της. Η Θεσσαλονίκη έδειξε ότι ήταν και παραμένει ένα μεγάλο μητροπολιτικό σταυροδρόμι Βορρά και Νότου. Δύσης και Ανατολής. Κόμβος επικοινωνίας και ανταλλαγής.

Αυτό φυσικά δεν είναι δικό μας και δικό μου προσωπικό κατόρθωμα. Το κατάφεραν άνθρωποι με μεράκι φαντασία και πάνω από όλα επίπονη προσπάθεια. Χρειαζόταν κάποιον να τους ενθαρρύνει. Κάποιον να ανοίξει τις πόρτες και τα παράθυρα να μπει φρέσκος αέρας. Αυτό δεν πρέπει να στομώσει ή να ανακοπεί. Αντίθετα ότι εμπνέει και ωθεί προς την πορεία αυτή, είναι όχι μόνο καλοδεχούμενο αλλά επιβεβλημένο», ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

«Ποια άλλη πόλη στην Ευρώπη είναι σε θέση να δείξει ακόμα και μέσα από τα όμορφα ερείπια της ότι στάθηκε λίκνο της όσμωσης του ελληνισμού και της Ρώμης, των Βυζαντινών, των Οθωμανών και των Εβραίων, αν όχι η αγαπημένη μας πόλη;», τόνισε για την επιλογή της Θεσσαλονίκης, ως έδρα το βραβείου.

Στον χαιρετισμό του ο Σταύρος Ανδρεάδης, αναφέρθηκε στη στήριξη της πρωτοβουλίας για τη θεσμοθέτηση του βραβείου από την Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος αλλά και στην ιστορία της βυζαντινής πριγκίπισσας Θεοφανώ, η οποία στέφθηκε αυτοκράτειρα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και η συμβολή της στην πολιτιστική αναγέννηση του δυτικοευρωπαϊκού χώρου θεωρείται καθοριστική.

Keywords
Τυχαία Θέματα