Kαρδιοπαθείς: Όλα όσα πρέπει να προσέχουν με τις υψηλές θερμοκρασίες
Τους θερινούς μήνες στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια φαίνεται να αντιμετωπίζουμε συχνά το πρόβλημα της υψηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος με κύριες επιπλοκές τις κράμπες από υπερθερμία, την εξάντληση και σπανιότερα την πολύ- οργανική ανεπάρκεια λόγω υπερθερμίας (heat shock). Επίσης έχει παρατηρηθεί μια αύξηση στην συχνότητα εισαγωγών οξέων καρδιαγγειακών συμβαμάτων σε περιόδους καύσωνα, που φαίνεται να συσχετίζονται με την παρατηρούμενη αύξηση των συγκεντρώσεων των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, του SO2 αλλά και του όζοντος, που
Τα σύνδρομα υπερθερμίας μπορεί να παρατηρηθούν και σε σχετικά χαμηλότερες θερμοκρασίες περιβάλλοντος (>32oC) με υψηλή σχετική υγρασία (>60%) κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα, σε αλκοολικούς ή πάσχοντες από ψυχικές ασθένειες, άτομα που λαμβάνουν αντιψυχωσικά φάρμακα, διουρητικά, αντιχολινεργικά , ή σε άτομα που ζουν σε μη καλά αεριζόμενους χώρους χωρίς κλιματισμό. Τα σύνδρομα αυτά είναι πιο συνήθη να εκδηλωθούν κατά τις πρώτες μέρες του κάυσωνα όπου ο οργανισμός δεν έχει ακόμα εγκλιματιστεί. Ο εγκλιματισμός χρειάζεται 7 με 14 ημέρες έκθεσης. Με τον εγκλιματισμό μειώνεται ο ουδός εμφάνισης ιδρώτα έτσι το άτομο ιδρώνει σε χαμηλότερη βασική θερμοκρασία. Ο ιδρώτας είναι ο πιο αποτελεσματικός φυσικός μηχανισμός ενάντια στην θερμοπληξία και μπορεί να παρατηρηθεί με μικρή ή και καμία μεταβολή της βασικής θερμοκρασίας του σώματος. Όσο ο ιδρώτας παραμένει το άτομο μπορεί να αντέξει ιδιαίτερες υψηλές θερμοκρασίες αρκεί να αντικαθιστά το νάτριο και το νερό που χάνεται.
Έτσι ο οργανισμός σε κατάσταση υψηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος ενεργοποιεί διάφορους θερμορυθμιστικούς μηχανισμούς, προκειμένου να εμποδίσει την άνοδο της θερμοκρασίας του και να αποβάλει την περίσσεια θερμότητας.
Προκαλείται αγγειοδιαστολή, ώστε τα αγγεία που βρίσκονται κοντά στο δέρμα να αποβάλουν θερμότητα προς το περιβάλλον.
Αντισταθμιστικά, η καρδιά αυξάνει τη συχνότητά της, ώστε να διατηρήσει σταθερή την παροχή αίματος στα όργανα (ταχυκαρδία).
Ενεργοποιούνται οι ιδρωτοποιοί αδένες και η θερμότητα αποβάλλεται με εξάτμιση.
Αυξάνεται η συχνότητα και το βάθος της αναπνοής για την αποβολή του θερμού αέρα.
Η πολλή ζέστη μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα που μπορεί να κυμαίνονται από αδυναμία, εξάντληση, κράμπες, μέχρι και την, απειλητική για τη ζωή, θερμοπληξία. Οι καρδιοπαθείς (ιδίως οι ηλικιωμένοι) ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου.
Όσον αφορά τη διατροφή, το καλοκαίρι θα πρέπει να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες ώστε να μην επιβαρύνεται ο οργανισμός. Θα πρέπει να τρώμε πολλά φρούτα, λαχανικά, σαλάτες και να πίνουμε πολλούς χυμούς και νερό.
Υποπτα συμπτώματα που θα πρέπει να οδηγήσουν τους καρδιολογικούς ασθενείς στον ιατρό τους:
Θωρακική δυσφορία που επεκτείνεται στην κάτω γνάθο και ενδεχομένως αντανακλά στην πλάτη ή το χέρι (δηλωτικά στηθαγχικού πόνου).
Δύσπνοια
Αδυναμία /Καταβολή δυνάμεων,
Ελαττωμένο επίπεδο συνείδησης/Σύγχυση.
Αίσθημα παλμών/Ταχυκαρδία.
Κεφαλαλγία/Ζάλη.
Εκδηλώσεις θερμοπληξίας. Πρόδρομα συμπτώματα είναι η δίψα, η αδυναμία, η ζάλη, ο ίλιγγος, ο πονοκέφαλος και η ναυτία. Όψιμα ο ασθενής παρουσιάζει απώλεια των αισθήσεων, σύγχυση, σπασμούς, λήθαργο και κώμα.
Γενικές οδηγίες:
Αποφυγή του ηλίου κατά τις ώρες υψηλής ακτινοβολίας (11.00-16.00).
Αποφυγή της βαριάς σωματικής εργασίας και της υπερβολικής άθλησης, ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία ή υγρασία.
Αποφυγή των πολύωρων ταξιδιών με αστικά μέσα συγκοινωνίας κατά τη διάρκεια της υψηλής ζέστης.
Κατανάλωση άφθονων υγρών (έως 1,5 – 2 λίτρα).
Αποφυγή των μεγάλων γευμάτων.
Περιορισμός των οινοπνευματωδών ποτών όπως και των ποτών που περιέχουν πολλή καφεΐνη
Εάν η εφίδρωση είναι μεγάλη, προσθήκη αλατιού σε μικρές ποσότητες στη διατροφή για να εξισορροπηθεί η απώλεια ηλεκτρολυτών.
Κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας αρκετά ντους με χλιαρό νερό.
Τροποποίηση της αντιυπερτασικής αγωγής. Οι υπερτασικοί το καλοκαίρι χρειάζονται μικρότερες δόσεις φαρμάκων γιατί η πίεση μειώνεται με τη ζέστη.
Τροποποίηση της αγωγής καρδιακής ανεπάρκειας. Αναπροσαρμογή της δοσολογίας φαρμάκων όπως τα διουρητικά και τα αγγειοδιασταλτικά γιατί υπάρχει ο κίνδυνος των ηλεκτρολυτικών διαταραχών και της αφυδάτωσης.
Το ταξίδι με αεροπλάνο ή άλλο μέσο απαγορεύεται στους ασθενείς με πρόσφατο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου ή ασταθή στηθάγχη, πρόσφατη επέμβαση by pass ή απορρύθμιση καρδιακής ανεπάρκειας.
Γενικά όσοι έχουν μόνιμους καρδιακούς βηματοδότες μπορούν να ταξιδέψουν με αεροπλάνο. Όμως κάποια είδη βηματοδοτών και εμφυτεύσιμων απινιδωτών απορρυθμίζονται από τα συστήματα ασφαλείας του αεροδρομίου. Καλό είναι οι ασθενείς να έχουν μαζί τους «την ταυτότητα» του βηματοδότη ή απινιδωτή.
Κάθε καρδιοπαθής πρέπει οπωσδήποτε να έχει όλα τα απαραίτητα φάρμακα που χρειάζεται μαζί του, το όνομα και τα τηλέφωνα του γιατρού του, και τις απαραίτητες πληροφορίες για την πάθηση και την περίθαλψή του.
Θάλασσα:
Αποφυγή των επικίνδυνων ωρών του ήλιου, μεταξύ 12 – 4 μ.μ.
H επαφή με το νερό να γίνεται σταδιακά.
Να έχουν μεσολαβήσει τουλάχιστον 2 ώρες από το τελευταίο γεύμα.
Κολύμβηση για 30 – 45 λεπτά την ημέρα (έστω και σε ήπια ένταση), γιατί το ευεργετικό όφελος της άσκησης είναι τότε περισσότερο εμφανές.
Βουνό:
Σε μεγάλο υψόμετρο υπάρχει μείωση του οξυγόνου και μείωση της ατμοσφαιρικής πίεσης. Η μείωση της ατμοσφαιρικής πίεσης αυξάνει την αρτηριακή πίεση και η μείωση του οξυγόνου αναγκάζει τον οργανισμό να κάνει συχνότερες, βαθύτερες αναπνοές, με αύξηση της καρδιακής συχνότητας. Εάν το υψόμετρο >2500μ. μπορεί να προκληθεί πονοκέφαλος, ζάλη, ταχυπαλμία, πνευμονικό οίδημα, συνεπώς καλό είναι οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια να αποφεύγουν τα μεγάλα υψόμετρα.
Βρισκόμαστε ακόμα όμως αντιμέτωποι με την πανδημία του COVID19. Οι υψηλές θερμοκρασίες του περιβάλλοντος και η σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα δεν θα πρέπει να μας εφησυχάζουν. Έχουμε μπει σε νέα φάση κατά την οποία ο ιός μπορεί να μην φαίνεται, ωστόσο παραμένει και μας απειλεί. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρχει αυξημένη εγρήγορση και να ακολουθούμε σχολαστικά τους κανόνες προστασίας τόσο σε ατομικό όσο και συλλογικό επίπεδο. Το θέμα της λειτουργίας των κλιματιστικών μηχανημάτων είναι ένα σοβαρό ζήτημα που μας απασχολεί γιατί δεν είναι ο κορωνοϊός ο μόνος κίνδυνος, αποτελούν και οι υψηλές θερμοκρασίες απειλή ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες. Το σοβαρό θέμα της χρήσης κλιματιστικών που μπορούν να αποτελέσουν πηγή διασποράς του ιού έχει απασχολήσει την Πολιτεία και συνιστάται η χρήση νωπού αέρα και ο καλός εξαερισμός των χώρων. Έχει συστηθεί σε επαγγελματικούς χώρους να γίνεται ρύθμιση των κεντρικών μονάδων κατά τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχει ανακυκλοφορία του αέρα.
Όσον αφορά τα οικιακά κλιματιστικά συστήνεται να παραμένει ανοιχτό το παράθυρο και να λειτουργούν σε υψηλότερη θερμοκρασία, ενώ να ρυθμίζετε η ροή του αέρα να μην έχει φορά πάνω στα άτομα που βρίσκονται στο χώρο.
Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά στους πολίτες την τήρηση όλων των μέτρων μερικής κοινωνικής αποστασιοποίησης και προσωπικής ασφάλειας, τη αποφυγή έκθεσης σε περιβάλλον υψηλής θερμοκρασίας, όπως και παρατεταμένης παραμονής σε κλιματιζόμενους Δημόσιους χώρους, την καλή ενυδάτωση και καλή διατροφή και για ασθενείς με καρδιολογικά νοσήματα που λαμβάνουν αντιυπερτασική αγωγή και διουρητικά την αναζήτηση συμβουλής από τον θεράποντα καρδιολόγο τους για το ισοζύγιο υγρών που θα ακολουθούν.
Φωτο: intime
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πελοπόννησος : Κατέληξε μία νοσηλευόμενη -186 σταθερά τα κρούσματα
- Απίστευτο! Έβαλε... 69 λίτρα βενζίνη σε ρεζερβουάρ που χώραγε 60!
- Toms: Πώς χρεοκόπησε η εταιρεία των 625 εκατ. δολαρίων
- Ξεράθηκαν τα φυτά σας από τη ζέστη; Δείτε πώς θα τα «σώσετε» (pics)
- Τιμωρήθηκε ο δικαστής Γιάννης Τζιμπλάκης
- Άγριες Μέλισσες: Ποιος Νικηφόρος; Δες ποιος είναι ο Ιορδάνης που ερωτεύεται η Δρόσω - Θα σαστίσεις
- Τραμπ: Παίρνω υδροξυχλωροκίνη την τελευταία μιάμιση εβδομάδα
- Καιρός: Καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας κατά 15 βαθμούς
- Γι' αυτό ο Ερντογάν "τελείωσε" τον Γιαϊτζί
- MasterChef 4: Ένταση στον εξώστη – «Είσαι καραγκιόζης!» φώναξε ο Διονύσης Πρώιος
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις thestival.gr
- Air condition: Κίνδυνοι υγείας από την μη σωστή χρήση – Τι να προσέχετε
- Ένα πανεύκολο κόλπο για να μυρίζει υπέροχα η ντουλάπα σας!
- Το τρόφιμο - προστάτης του πεπτικού με ελάχιστες θερμίδες
- Γλώσσα του Σώματος: Οι κινήσεις που δείχνουν ότι... δεν σε θέλει
- Τρομακτικό βίντεο με φάλαινες - δολοφόνους που πλησίασαν δύο άνδρες σε καγιάκ
- Εργασίες συντήρησης από σήμερα στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Ν. Μουδανίων
- Εκδηλώσεις σήμερα στη Θεσσαλονίκη για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου
- Ουλίτιδα: Τι πρέπει να κάνετε για να την προλάβετε
- Πετρούνιας – Μιλλούση: Δείτε ποιος γνωστός τραγουδιστής θα είναι ο νονός της κόρης τους!
- Έλλη Κοκκίνου: Η σπάνια ΦΩΤΟ με τον γιο της και οι ευχές για τα γενέθλιά του
- Τελευταία Νέα thestival.gr
- Kαρδιοπαθείς: Όλα όσα πρέπει να προσέχουν με τις υψηλές θερμοκρασίες
- Δ. Θεσσαλονίκης: Νέες δωρεάν ψηφιακές υπηρεσίες για όλους τους δημότες
- Διαγωνισμός φωτογραφίας: "Το ημερολόγιο μιας έγκλειστης πόλης την περίοδο της πανδημίας"
- Το τρόφιμο - προστάτης του πεπτικού με ελάχιστες θερμίδες
- Εκδηλώσεις σήμερα στη Θεσσαλονίκη για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου
- Εργασίες συντήρησης από σήμερα στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Ν. Μουδανίων
- Σαν σήμερα: Τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν την 19η Μαΐου
- Παγωτό vs παγωμένο γιαούρτι: Θρεπτικά συστατικά και θερμίδες
- Γλώσσα του Σώματος: Οι κινήσεις που δείχνουν ότι... δεν σε θέλει
- Air condition: Κίνδυνοι υγείας από την μη σωστή χρήση – Τι να προσέχετε
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Βίκυ Χατζηβασιλείου: "Δεν έχω κάνει μεταγραφή στο OPEN ακόμα" (video)
- Ξανά κάτω από τους 800 οι νεκροί σε μια μέρα στις ΗΠΑ
- Κρίσιμο 15νθήμερο για τα "κόκκινα" δάνεια των τραπεζών
- Πάτρα: "Ψήθηκε" η Αγυιά την Κυριακή - Θερμοκρασία που έσπασε το ρεκόρ μετά από 60 χρόνια - ΦΩΤΟ
- Σκευωρία Novartis: Η Βουλή αποφασίζει διεύρυνση κατηγορητηρίου για Παπαγγελόπουλο
- Γενοκτονία Ποντίων: Περιορισμένες εκδηλώσεις σήμερα λόγω κορωνοϊού
- Ο «Θάνατος» των καλλιτεχνών
- Χάσαμε τους Βρετανούς τουρίστες αυτό το καλοκαίρι;
- Σεισμική δόνηση 5,2 Ρίχτερ νότια της Κρήτης