Low budget οι διακοπές για τους Έλληνες τουρίστες

Λιγότερες διανυκτερεύσεις, περιορισμένο budget για τις καλοκαιρινές διακοπές: κατά 2,5 δισ. ευρώ υπολογίζεται πως μειώθηκε η εγχώρια τουριστική δαπάνη τα τελευταία εννιά χρόνια, καταγράφοντας πτώση 65%.

Σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνονται στην τελευταία μελέτη "Ελληνικός Τουρισμός- εξελίξεις και προοπτικές” που διενήργησε το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, από 3,868 δισ. ευρώ που ξόδευαν για διακοπές οι Έλληνες τουρίστες το 2008, την περσινή χρονιά τα έσοδα από τον εσωτερικό Τουρισμό

έφτασαν στα 1,365 δισ., ενισχυμένα πάντως κατά 8% σε σύγκριση με το 2015, όταν λόγω της επιβολής των capital controls και του γενικότερου ρευστού οικονομικού και πολιτικού κλίματος, πολλοί ακύρωσαν τα καλοκαιρινά τους σχέδια (η χρονιά εκείνη οι εγχώριες τουριστικές εισπράξεις δεν ξεπέρασαν τα 1,264 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 6,5% σε σύγκριση με το 2014 (1,352 δισ.).

Φέτος οι επιχειρηματίες του κλάδου αναμένουν πως ο εσωτερικός Τουρισμός θα είναι ενισχυμένος, εντούτοις κάνουν λόγο για ισχνή άνοδο. Οι αυξανόμενες φορολογικές υποχρεώσεις των νοικοκυριών, σε συνδυασμό με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και μερικής απασχόλησης, αλλά και οι υψηλές τιμές πολλών καταλυμάτων- ειδικά όταν η κράτηση γίνεται λίγο πριν το ταξίδι και σε δημοφιλείς προορισμούς με μεγάλες πληρότητες κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο- έχουν καταστήσει "απαγορευτικές” τις διακοπές για την πλειονότητα των Ελλήνων.

Ειδικά φέτος η αναζήτηση οικονομικού καταλύματος είναι εξαιρετικά δύσκολη λόγω της έκρηξης των αφίξεων τουριστών από το εξωτερικό. Ο αριθμός των ξένων επισκεπτών υπολογίζεται πως θα αγγίξει τα 30 εκατ., τα περισσότερα από τα πακέτα έχουν κλειστεί εδώ και μήνες με πιο ευνοϊκές τιμές, με συνέπεια τα διαθέσιμα δωμάτια είτε να έχουν εξαντληθεί, είτε να διατίθενται ακριβά λόγω της υψηλής ζήτησης.

Πέρσι σημειώθηκε αύξηση 11,7% στην εσωτερική αεροπορική κίνηση και 2,5% στην ακτοπλοϊκή κίνηση επιβατών. Εντούτοις, όπως εξηγούν στο Capital.gr επιχειρηματίες του Τουρισμού, πολλοί από τους Έλληνες εκδρομείς κατέληξαν σε εξοχικά, σε φιλικά σπίτια ή επισκέφτηκαν το τόπο καταγωγής τους, μειώνοντας ταυτόχρονα σημαντικά τα έξοδα εστίασης και μεταφορών. Φορείς από την αγορά των ξενοδοχείων συμπληρώνουν πως οι διανυκτερεύσεις στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ξεπερνούν τις πέντε, ενώ όλο και πιο πολύ κερδίζουν έδαφος οι παραθαλάσσιοι προορισμοί (Εύβοια, Πήλιο, Πελοπόννησος), καθώς η πρόσβαση οδικώς περιορίζει περαιτέρω το κόστος της μετακίνησης.

Η τελευταία διαθέσιμη εκτίμηση της δαπάνης του εγχώριου τουρισμού είναι η "Έρευνα Διακοπών" της ΕΛΣΤΑΤ για το 2015. Μεταξύ 2008 και 2015, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, ο αριθμός των ταξιδιών με τουλάχιστον 4 διανυκτερεύσεις μειώθηκε κατά 50,7%, ενώ η μέση κατά κεφαλή δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε 32%.

Πηγή: capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα