Οι τροφές που ανακόπτουν τη γήρανση του εγκεφάλου

Καθώς μεγαλώνουμε ο εγκέφαλος παρουσιάζει μια φυσιολογική πνευματική εξασθένηση.

Η διαδικασία αυτή ξεκινά πολλά χρόνια νωρίτερα, ενώ κάποιες διαφοροποιήσεις είναι ορατές ήδη από την ηλικία των 30 ετών.

Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι μεσήλικες που έχουν υψηλότερα επίπεδα λουτεΐνης στον οργανισμό τους έχουν νευρολογικές αντιδράσεις που προσομοιάζουν σε νεότερα άτομα.

Αυτό τους κάνεις να πιστεύουν ότι το καροτενοειδές που υπάρχει στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και η λαχανίδα, αλλά

και στο αβοκάντο και τα αυγά, μπορεί να συμβάλλει στην αναχαίτιση της γνωστικής εξασθένησης που συνεπάγεται η φυσική γήρανση.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα της μελέτης Νάιμαν Καν, καθηγητή Κινησιολογίας και Κοινωνικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, «η λουτεΐνη συσσωρεύεται στους εγκεφαλικούς ιστούς αλλά και στα μάτια, διευκολύνοντας έτσι την μέτρηση των επιπέδων της χωρίς τη χρήση επεμβατικών διαγνωστικών εργαλείων. Τα επίπεδά της είναι συνάρτηση της διατροφής και έτσι αποτελεί έναν καλό υποψήφιο βιοδείκτη του πως η διατροφή επηρεάζει τον εγκέφαλο μας».

Ο Δρ Καν και οι συνεργάτες του μελέτησαν 60 άτομα 25-45 ετών, που ζούσαν στην περιοχή του ανατολικό-κεντρικού Ιλινόις. Μέτρησαν τα επίπεδα της λουτεΐνης στα μάτια των συμμετεχόντων, μέσω ειδική οφθαλμολογικής εξέτασης και στη συνέχεια κατέγραψαν την εγκεφαλική δραστηριότητα των νευρώνων, ενώ οι εθελοντές έπρεπε να διεκπεραιώσουν εργασία που απαιτούσε προσοχή.

«Η νευρο-ηλεκτρική “υπογραφή” των μεγαλύτερων συμμετεχόντων με υψηλά επίπεδα λουτεΐνης έμοιαζε περισσότερο με αυτή των νεότερων ατόμων, παρά με τον συνομηλίκων τους που είχαν χαμηλά επίπεδα λουτεΐνης στον οργανισμό τους. Αυτό σημαίνει ότι η λουτεΐνη έχει κάποιο προστατευτικό ρόλο, αφού παρατηρήσαμε πως όσο περισσότερη η λουτεΐνη τόσο περισσότερες γνωστικές διεργασίες ενεργοποιούνταν για την διεκπεραίωση αυτού που είχε ανατεθεί στους εθελοντές», εξηγεί η Δρ Ανν Γουολκ, μεταδιδακτορική συνεργάτιδα του αμερικανικού πανεπιστημίου.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι αν η λουτεΐνη μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από τη γήρανση, τότε μπορούμε να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να τρώνε τροφές πλούσιες στο φυσικό αυτό συστατικό σε συγκεκριμένη φάση της ζωής τους, ώστε να αποκομίζουν το μέγιστο όφελος.

Πηγή: onmed.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα