Wall Street Journal: Η διάσωση τελείωσε, η Ελλάδα επιστρέφει στις θυελλώδεις αγορές

«Τα προγράμματα διάσωσης τελείωσαν, η Ελλάδα επιστρέφει στις θυελλώδεις αγορές» αναφέρει ο τίτλος άρθρου της Wall Street Journal, αναφορικά με την έξοδο από τα Μνημόνια.

«Η δυσκολία του Αλέξη Τσίπρα έγκειται στο ότι η Ελλάδα έχει αποκοπεί από τα δάνεια διάσωσης την ώρα που οι αγορές ομολόγων γίνονται ξανά ασταθείς μετά

από πολλά χρόνια», αναφέρεται χαρακτηριστικά

«Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη άμεσης προσφυγής στις αγορές αλλά χρειάζεται να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών στα ομόλογά της εάν πρόκειται να σταθεί οικονομικά στα πόδια της τα επόμενα χρόνια και να αποφύγει την επιστροφή στα δάνεια από τη Γερμανία και άλλες κυβερνήσεις χωρών της ευρωζώνης», τονίζεται στην συνέχεια του άρθρου.

Η επιφυλακτικότητα των επενδυτών, που πηγάζει εν μέρει από την αβεβαιότητα για το αν η Αθήνα θα πάει πίσω τη λιτότητα, ενισχύεται από την οικονομική αστάθεια σε Τουρκία και Ιταλία.

Η Αθήνα αξιοποίησε δύο φορές τις αγορές ομολόγων από τον Ιούλιο του 2017, αλλά αναγκάστηκε να καταργήσει τα σχέδια για περισσότερα δοκιμαστικά θέματα αυτό το καλοκαίρι, εξαιτίας των τριγμών των αγορών στην Ιταλία.

Ο κ. Τσίπρας, στη ΔΕΘ, προσπάθησε να επιτύχει μια ισορροπία μεταξύ των επιθυμιών των ψηφοφόρων που κουράζονται από μια δεκαετία ύφεσης και των αγορών και των πιστωτών της ευρωζώνης που δεν επιθυμούν απόκλιση από τις αυστηρές πολιτικές για την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της οκταετούς εφαρμογής των Μνημονίων.

Σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο το βράδυ, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα επιδιώξει να ενθαρρύνει τις ξένες επενδύσεις και να επιστρέψει σε μια πιστοληπτική αξιολόγηση επενδυτικής ποιότητας τα επόμενα τρία χρόνια.

«Αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί δύσκολο για την Ελλάδα, με το τεράστιο χρέος της και την περιορισμένη ανάπτυξή της», σημειώνεται. Η Κύπρος, η οποία εξήλθε από το πρόγραμμα διάσωσης το 2016, δεν έχει φθάσει ακόμα στην επενδυτική κατηγορία, ενώ η Πορτογαλία το πέτυχε το 2017, τρία χρόνια μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

«Παρά το τέλος των Μνημονίων, η Ελλάδα παραμένει η πιο εύθραυστη οικονομικά χώρα, ευάλωτη στην αστάθεια των αγορών», σημειώνει η WSJ.

«Αν το κριτήριο για την επιτυχία του προγράμματος είναι το αν η χώρα πέτυχε την πρόσβασή της στις αγορές, τότε το πρόγραμμα έχει αποτύχει», τονίζει ο Πάνος Τσακλόγλου, καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Η Ελλάδα έχασε την ευκαιρία της πρόσφατης περιόδου ευημερίας στην ευρωζώνη την προηγούμενη τριετία οπότε υπήρχε αρκετή ρευστότητα, ισχυρή ανάπτυξη και χαμηλές τιμές στην ενέργεια», αναφέρει ο κ. Τσακλόγλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα