Αλ. Τσίπρας: Υπάρχουν όρια στις τουρκικές προκλήσεις - Δεν βιαζόμαστε, δεν πιεζόμαστε για το Σκοπιανό

Το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο και στην ΑΟΖ Κύπρου έθεσε στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

"Οι ευρωτουρκικές σχέσεις δεν μπορούν να

προχωρήσουν με παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών μελών". Η Τουρκία οφείλει να σέβεται το διεθνές δίκαιο τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο", για να προσθέσει πως "μόνο υπό αυτές τις προϋποθέσεις μπορούμε να οικοδομήσουμε οποιαδήποτε θετική ατζέντα ξανά στο μέλλον, στους πολλούς αυτούς τομείς που μπορούμε να συνεργαστούμε" τόνισε ο πρωθυπουργός.

Είπε ότι ενημέρωσε για "το πρόσφατο απαράδεκτο και εξαιρετικά επικίνδυνο περιστατικό στα Ίμια, αλλά και την εν γένει αυξανόμενη παραβατική τουρκική αεροναυτική δραστηριότητα κατά το περασμένο έτος".

Ο κ. Τσίπρας τόνισε επίσης ότι η θέση αυτή για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών, οφείλει να είναι κόκκινη γραμμή για την ΕΕ, αλλιώς δεν μπορούμε να μιλάμε για αναβάθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας, ή του διεθνούς ρόλου της ΕΕ.

Υπογράμμισε δε την ουσιαστική στήριξη που έλαβαν ο ίδιος και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ήταν ουσιαστική και πως ο πρόεδρος Τουσκ προέβη σε σχετική δήλωση μετά το πέρας της Συνόδου στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε.

"Το επόμενο διάστημα η 'Αγκυρα πρέπει να λάβει πάρα πολύ σοβαρά υπόψη της ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα μέλος της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, όπως είναι και η Τουρκία (μέλος του ΝΑΤΟ), συνεπώς αυτή η λογική της προκλητικότητας δεν οδηγεί πουθενά, αποδυναμώνει την ίδια την Τουρκία", σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Σημείωσε ότι εμείς "θα κρατάμε ανοικτές τις πόρτες του διαλόγου, αλλά πρέπει να γίνει απολύτως σαφές ότι υπάρχουν όρια".

Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές πως δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρή ΕΕ, κοινωνική συνοχή στην ΕΕ με ένα προϋπολογισμό που διαρκώς συρρικνώνεται. Πρέπει να λειτουργήσει ως εργαλείο αναδιανομής για να πετύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή σύγκλιση και κοινωνική συνοχή, τόνισε.

Με την παρέμβασή του, είπε, ήθελε να επισημάνει ότι όταν μιλάμε για προϋπολογισμό δεν πρέπει να μιλάμε μόνο για το ύψος των δαπανών αλλά και των εσόδων. Με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου η λύση, τόνισε, είναι η ανέρευση περισσότερο φόρων μέσω της φορολόγησης του πλούτου και όχι των φορολογούμενων.

Αναφορικά με το Σκοπιανό, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «ως προς το ονοματολογικό επανέλαβα ότι η Ελλάδα σταθερά επιδιώκει μόνιμη και σταθερή επίλυση των θεμάτων με την ΠΓΔΜ. Δηλαδή τη χρήση ενός ονόματος που θα χρησιμοποιείται για εσωτερική και εξωτερική χρήση» και υπογράμμισε ότι είναι «αναγκαία η συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια» και τόνισε ότι «στόχος να βρεθεί μία αμοιβαία αποδεκτή λύση. Για εμάς θα είναι θετικό. Για τη γειτονική χώρα, όμως, είναι ζωτικής σημασίας».

Ο ίδιος δήλωσε ότι «δεν βιαζόμαστε, δεν πιεζόμαστε. Πρέπει να λυθεί το πρόβλημα του ονόματος της ΠΓΔΜ. Πρέπει να δοθεί λύση. Γι'αυτό πήρα την πρωτοβουλία να συναντήσω τον ομόλογό μου στο Νταβός να ξεκινήσουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο», ενώ όσον αφορά στις επαφές Ζάεφ με Ερντογάν, ο κ. Τσίπρας σημείωσε με νόημα ότι «η ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ δεν περνά από την Άγκυρα, περνά από την Αθήνα, ας το καταλάβουν αυτό οι γείτονές μας».

Αναφερόμενος, δε, στις εσωτερικές αντιδράσεις για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για το σκοπιανό, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «αν φθάσουμε σε λύση, η οποία θα κρίνουμε ότι είναι σταθερή, βιώσιμη, που μπορεί να έχει προοπτική, θα επιδιώξουμε τη συναίνεση τόσο με τον κυβερνητικό μας εταίρο όσο και με τα υπόλοιπα κόμματα».

Keywords
Τυχαία Θέματα