Αλγόριθμοι εντοπισμού ψεύτικων προφίλ online

Ερευνητές στη Βρετανία δημιούργησαν αλγορίθμους για να εντοπίζουν χρήστες που παριστάνουν ότι είναι άλλοι από αυτούς που είναι- μια πρακτική γνωστή και ως catfishing.

Όπως αναφέρει το BBC, υποστηρίζουν πως οι αλγόριθμοι αυτοί είναι σε θέση να εντοπίζουν ανθρώπους που ψεύδονται για το φύλο τους με ακρίβεια 90%.

Οι περισσότεροι χρήστες ιστοσελίδων γνωριμιών λένε ότι έχουν συναντήσει τουλάχιστον μία φορά ψεύτικο προφίλ, σύμφωνα με την οργάνωση καταναλωτών Which?, ενώ ο αριθμός αυτών που έπεσαν θύματα απατών κατά τη διάρκεια

δραστηριοτήτων online γνωριμιών σημείωσε ρεκόρ το 2016.

Αναλύοντας δεδομένα από 5.000 επιβεβαιωμένα δημόσια προφίλ, που είχαν ελεγχθεί «χειροκίνητα» από εργαζόμενους στην ιστοσελίδα υλικού για ενήλικες Pornhub, οι αλγόριθμοι «έμαθαν» πώς άνδρες και γυναίκες διαφορετικών ηλικιών αλληλεπιδρούν με άλλα άτομα, τι σχόλια κάνουν και το στυλ γραφής τους.

Αυτό τους επέτρεψε να ψάξουν στην υπόλοιπη ιστοσελίδα για άτομα που έλεγαν ψέματα για το φύλο και την ηλικία τους.

Η έρευνα έδειξε πως περίπου το 40% των χρηστών του site έλεγαν ψέματα για την ηλικία τους και το 25% έλεγαν ψέματα για το φύλο τους- με τις γυναίκες να είναι πιο πιθανό να παραπλανήσουν από τους άνδρες.

Ο Dr. Ουαλίντ Μαγκντί, του School of Informatics του University of Edinburgh, είπε πως οι ιστοσελίδες για ενήλικες είναι γεμάτες χρήστες που ισχυρίζονται πως είναι άλλοι από αυτοί που είναι στην πραγματικότητα, «οπότε είναι ένα τέλειο πεδίο δοκιμών για τεχνικές που εντοπίζουν catfishes».

«Αυτό που ήταν ενδιαφέρον ήταν το ότι φαίνεται πως για πολλούς ο λόγος που ψεύδονταν ήταν για να αποκτήσουν περισσότερους “φίλους” και συνδρομητές» πρόσθεσε.

Όπως επεσήμανε ο Μαγκντί, οι αλγόριθμοι, που αναπτύχθηκαν από επιστήμονες υπολογιστών στο Edinburgh University, σε συνεργασία με το Lancaster University, το Queen Mary University of London και το King's College London, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «χρήσιμα εργαλεία για τον εντοπισμό ανειλικρινών χρηστών και στο να διατηρούνται τα κοινωνικά δίκτυα κάθε είδους ασφαλή».

Πηγή: naftemporiki.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα