Ανίχνευση συμπτωμάτων της νόσου Πάρκινσον με smartphone
Μέθοδο ανίχνευσης των συμπτωμάτων της νόσου Πάρκινσον μέσω της πληκτρολόγησης στην οθόνη του κινητού αναπτύσσουν ερευνητές του ΑΠΘ με ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα . Τα ευρήματα της μελέτης της ερευνητικής ομάδας της Μονάδας Επεξεργασίας Σήματος και ΒιοΪατρικής Τεχνολογίας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά καθώς η μέθοδος αυτή μπορεί να εξελιχθεί σε ένα μη παρεμβατικό εργαλείο για την έγκαιρη
"Είναι μια έρευνα που διεξήχθη με σκοπό την ανίχνευση των συμπτωμάτων της νόσου Πάρκινσον από τον τρόπο πληκτρολόγησης. Ο απώτερος σκοπός είναι δημιουργηθούν εργαλεία που θα εκμεταλλεύονται τα αποτελέσματα έτσι ώστε να υπάρχει έγκαιρη διάγνωση της νόσου και έγκαιρη αντιμετώπιση και πρόληψη. Επειδή τα κινητικά συμπτώματα της νόσου επηρεάζουν αρκετά τον κινητικό τρόπο συμπεριφοράς , εξετάσαμε αν μπορούμε να διακρίνουμε αυτά τα συμπτώματα μέσα από τα μοτίβα που πληκτρολογεί ο χρήστης στο κινητό τηλέφωνο, χρησιμοποιώντας όχι το περιεχόμενο αλλά μόνο την αλληλεπίδραση του δαχτύλου με την οθόνη. Καταγράψαμε και αναλύσαμε τα δεδομένα πληκτρολόγησης σε οθόνη αφής έξυπνου κινητού τηλεφώνου με σκοπό τον διαχωρισμό υγιών ατόμων από ασθενείς με νόσο Πάρκινσον. Τα δεδομένα που αναλύθηκαν σχετίζονται με τον ρυθμό πληκτρολόγησης και την πίεση που ασκείται κατά το πάτημα των πλήκτρων, χωρίς να απαιτείται η καταγραφή των χαρακτήρων που πληκτρολογούνται" ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υποψήφιος διδάκτωρ και μέλος της ερευνητικής ομάδας, Δημήτρης Ιακωβάκης.
Στη μελέτη, που διενεργήθηκε σε συνεργασία με τη Γ’ Νευρολογική Κλινική του ΑΠΘ, συμμετείχαν 33 άτομα, εκ των οποίων τα 18 ήταν σε πρώιμο στάδιο της νόσου, ενώ τα υπόλοιπα ήταν υγιή. Από τους συμμετέχοντες ζητήθηκε να πληκτρολογήσουν σύντομα αποσπάσματα κειμένου σε οθόνη αφής κινητού τηλεφώνου, με χρήση ειδικού πληκτρολογίου που αναπτύχθηκε από την ερευνητική ομάδα για τη «σιωπηρή» καταγραφή των δεδομένων που ενδιαφέρουν. Με βάση στατιστικά χαρακτηριστικά που εξήχθησαν από τα δεδομένα πληκτρολόγησης και τη χρήση αλγορίθμων μηχανικής μάθησης, ερευνητές του ΑΠΘ κατάφεραν να διαχωρίσουν τα υγιή άτομα από τα πάσχοντα από τη νόσο με ακρίβεια 82%.
Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν επιπλέον τη συσχέτιση των υπό εξέταση χαρακτηριστικών της πληκτρολόγησης με κινητικά συμπτώματα της νόσου, όπως η βραδυκινησία, η υποκινησία και η μυϊκή δυσκαμψία, τα οποία φέρονται να επηρεάζουν τις κινήσεις των δακτύλων κατά τη διάρκεια της πληκτρολόγησης και κατά συνέπεια τον ρυθμό και την πίεση που ασκείται κατά το πάτημα των πλήκτρων.
Η μελέτη αυτή άρχισε να υλοποιείται στον Φεβρουάριο του 2016 και θα ολοκληρωθεί το 2020. Η ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ δημοσίευσε τα αποτελέσματα της έρευνας τον περασμένο Μάιο στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «Nature Scientific Reports» και το επόμενο βήμα είναι η επαλήθευση των ευρημάτων και η επέκταση της μεθόδου με βάση δεδομένων που θα προέλθουν από την καθημερινότητα των χρηστών. Για τον σκοπό αυτό, αυτήν την περίοδο διεξάγεται μία μεγάλης κλίμακας μελέτη στην Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Πορτογαλία, Μ. Βρετανία, Ισπανία, Αυστρία), που έχει ως στόχο την απομακρυσμένη συλλογή ερευνητικών δεδομένων από έναν σημαντικά μεγάλο αριθμό ατόμων, της τάξης των χιλιάδων, μέσω της εφαρμογής iPrognosis. H εφαρμογή είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα για κινητά τηλέφωνα Android μέσω του Google Play Store και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να την κατεβάσουν δωρεάν.
Στη μελέτη μπορούν να συμμετέχουν άτομα ηλικίας 40 ετών και άνω, υγιή και πάσχοντα από τη νόσο Πάρκινσον, τα οποία, δίνοντας τη συγκατάθεσή τους μέσω της εφαρμογής, μπορούν να προσφέρουν ανώνυμα δεδομένα που σχετίζονται με την πληκτρολόγηση, αλλά και με χαρακτηριστικά της φωνής και της κίνησης, συνδράμοντας την προσπάθεια μελέτης επιπλέον συμπτωμάτων της νόσου, όπως η αλλοίωση του λόγου και ο τρόμος. Η καταγραφή των δεδομένων είναι μη παρεμβατική και λαμβάνει χώρα στο παρασκήνιο, χωρίς να απαιτείται καμία ενέργεια από τον χρήστη.
Η έρευνα εντάσσεται στο ευρωπαϊκό έργο i-PROGNOSIS με συντονιστή τον καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΑΠΘ, Λεόντιο Χατζηλεοντιάδη. Στόχοι του έργου είναι η ανάπτυξη ευφυών εργαλείων για την έγκαιρη ανίχνευση της νόσου και καινοτόμων λύσεων για τη διατήρηση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Το έργο συντονίζεται από το ΑΠΘ με τη συμμετοχή της COSMOTE, του Ελληνικού Κέντρου Καινοτομίας της Microsoft, του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης και άλλων επτά οργανισμών από πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Βέλγιο, Γερμανία, Μ. Βρετανία, Πορτογαλία και Σουηδία).
Η κοινοπραξία χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας HORIZON 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημειώνεται ότι η εφαρμογή iPrognosis είναι ερευνητικού χαρακτήρα και δεν παρέχει οποιαδήποτε μορφή διάγνωσης αναφορικά με τη νόσο Πάρκινσον.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ανατροπή στην υπόθεση θανάτου της 20χρονης Αλέκας: Για τραγικό ατύχημα κάνει λόγο ο ιατροδικαστής
- Δύο χρόνια οι γιατροί προσπαθούσαν να καταλάβουν γιατί δεν κοιμάται η 3χρονη – Κανείς δεν περίμενε αυτό που ανακάλυψαν [video]
- Προσοχή! Αλλάζουν όλα σε ΚΤΕΛ και λεωφορεία
- Ποιος ο κίνδυνος με το πλαστικό μπουκάλι που το ξαναγεμίζετε πολλές φορές!!!
- Πελοπόννησος: Έρχονται ανακοινώσεις για κήρυξη έκτακτης ανάγκης
- Γέμισε τσιπούρες η θάλασσα εξαιτίας του… «Ξενοφώντα»
- Φθιώτιδα: H θάλασσα γέμισε τσιπούρες (ΦΩΤΟ)
- Πυροβολισμοί σε εμπορικό κέντρο στη Φιλαδέλφεια - Πέντε τραυματίες
- Είναι μόλις 6 χρονών και φροντίζει τον παράλυτο πατέρα της αφού η μητέρα της τους παράτησε
- Ο Πύρρος Δήμας ραγίζει… καρδιές – «Η Αναστασία μου είπε πως θα πεθάνει όταν…»!!!
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις thestival.gr
- Φθιώτιδα: H θάλασσα γέμισε τσιπούρες (ΦΩΤΟ)
- Δεκάδες πρόσφυγες καταφτάνουν καθημερινά στη Θεσσαλονίκη - Αδυναμία διαχείρισης από τις Aρχές
- Η απίθανη παρατήρηση που έκανε η Ελένη Μενεγάκη στην Εύη Φραγκάκη (VIDEO)
- Το παθιασμένο φιλί Μαυρίδη - Ράλλη και η λεζάντα για την "μία στο εκατομμύριο"! (ΦΩΤΟ)
- The Voice: Δεν φαντάζεστε τι ζήτησε ο διαγωνιζόμενος από την Έλενα Παπαρίζου
- Πρωινό ANT1: "Στις συνεργασίες μου με Μενεγάκη και Μουτσινά, κάποιες στιγμές προσευχήθηκα" (VIDEO)
- Συντριβή για τον Άρη από τον Προμηθέα και αποκλεισμός από το Κύπελλο
- Αγγέλου: Δεν μπήκαμε ποτέ στο ματς, δεν ντρέπομαι για την ομάδα
- Απεξάρτηση από το κινητό: 5 τρόποι για να το πετύχετε
- Χριστίνα Παπαδέλλη: Οι μπηχτές της Σπυροπούλου στο "My style rocks" για τη σχέση της με τον Χρήστο Μάστορα (VIDEO)
- Τελευταία Νέα thestival.gr
- Ανίχνευση συμπτωμάτων της νόσου Πάρκινσον με smartphone
- Πάει Λευκορωσία ο Ιβάν Σαββίδης- Τα εισιτήρια για τους οπαδούς του ΠΑΟΚ
- Φθιώτιδα: H θάλασσα γέμισε τσιπούρες (ΦΩΤΟ)
- Πυροβολισμοί σε εμπορικό κέντρο των ΗΠΑ - Πέντε τραυματίες
- Απεξάρτηση από το κινητό: 5 τρόποι για να το πετύχετε
- Δημήτρης Ουγγαρέζος: Αποκάλυψε τι ζήτησε για να είναι στο Πρωινό και τη Σκορδά
- Αγγέλου: Δεν μπήκαμε ποτέ στο ματς, δεν ντρέπομαι για την ομάδα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ο Βερύκιος «άδειασε» τη νέα Σταρ Ελλάς Ιωάννα Μπέλλα: «Σε ποιανού το σπίτι έμενε;» (βίντεο)
- Ο Ιμπραϊμοβιτς επιστρέφει στη Μίλαν;
- Αυτές είναι οι πιο παράξενες συσκευασίες προϊόντων [photos]
- ΗΠΑ: 5 τραυματίες από πυροβολισμούς σε εμπορικό κέντρο στη Φιλαδέλφεια
- «Ο Υπο-Κοσμικός»
- Περού: Δικαστής ακύρωσε την προεδρική χάρη στον πρώην πρόεδρο Φουχιμόρι
- Διανομείς φαγητού: Εργασία υπό αντίξοες συνθήκες και υπο-αμειβόμενη (video)
- Πελοπόννησος: Έρχονται ανακοινώσεις για κήρυξη έκτακτης ανάγκης
- Πλέτνερ: Η φιλία Ελλάδας - Γερμανίας γίνεται όλο και πιο δυνατή
- Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας την Πέμπτη – Τοπικές βροχές