Αποκέντρωση με μεταβίβαση πόρων και αρμοδιοτήτων ζητούν οι δήμοι - Οι θέσεις της ΚΕΔΕ για την αλλαγή του "Καλλικράτη" (VIDEO)

Τις δέκα βασικές θέσεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος για την προωθούμενη Μεταρρύθμιση ενόψει της έναρξης του διαλόγου για την αλλαγή του Καλλικράτη παρουσίασε σήμερα στα γραφεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης.

Οι δήμαρχοι μεταξύ άλλων ζητούν να ξεκινήσει άμεσα διάλογος για τη μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση και την αλλαγή του «Καλλικράτη», αποκέντρωση, με μεταβίβαση πόρων και αρμοδιοτήτων ενώ λένε

«όχι» στην αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Παράλληλα, οι δήμαρχοι έθεσαν τις κόκκινες γραμμές όπως είναι μεταξύ άλλων η απλή αναλογική και η οικονομική εξουθένωση των δήμων.

Απ. Τζιτζικώστας: Σήμερα η Αυτοδιοίκηση χρειάζεται απλή λογική και όχι απλή αναλογική

«Η Αυτοδιοίκηση χρειάζεται απλή λογική και όχι απλή αναλογική» , σημείωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

«Έχει έρθει η ώρα στην Ελλάδα να πάμε στο επόμενο επίπεδο διακυβέρνησης. Είναι το ερωπαϊκό κεκτημένο. Έχει έρθει η ώρα στην Ελλάδα να μεταβούμε από την περίοδο της τοπικής και περιφερειακής ατοδιοίκησης στην περίοδο τηςτοπικής και περιφερειακήςδιακυβέρνησης. Μέσα από αυτήν την μετάλλαξη του θεσμού και την ισχυροποίησή του θα ωφεληθεί η χώρα. Αν δεν ήταν η αυτοδιοίκηση θα είχαμε τεράστιο πρόβημα στη διαχείριση του μεταναστευτικού- μεταναστευτικού. Η απλή αναλογική θα φέρει μόνιμη εγκλωβισμένη ακυβερησία στους δήμους και στις περιφέρειες. Αν θέλουμε η χώρα να βει από το αδιέξοδο πρέπει να εμπιστευούμε τις περιφέρειες και τους δήμους», επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τζιτζικώστας

Γ. Πατούλης: Να αφήσουν την αυτοδιοίκηση να αυτοδιοικηθεί

Την πεποίθηση ότι η χώρα χρειάζεται αποκέντρωση εξέφρασε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, ενώ έκανε λόγο για εγωπαθές, γραφειοκρατικό κράτος στην περίπτωση που δεν γίνουν άμεσα μεταρρυθμίσεις. «Σήμερα ζούμε σε ένα κράτος που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πολίτη. Είχαμε τις πυρκαγιές πριν λίγες εβδομάδες όπου κάηκαν αναίτια πολλές εκτάσεις, ενώ φωτιές δεν είχαμε τόσες. Ο κ. Τόσκας σε πολλά είπεδα είναι αναποτελσμακός και είναι επικίνδυνος σε αυτή τη θέση. Βλέπουμε να μην μπορεί να διαχειριστεί την περιβαλλοντολογκή κρίση που προέκυψε απλό την πετρελαιοκηλίδα και απλώθηκε σε όλο τον Σαρωνικό με απρόβλεπτες συνέπειες για το περβάλλον και φυσικά τα παιδιά μας. Βλέπουμε ζτήματα που αφορούν το επιχειρείν της χώρας μας κι την ανάπτυξης υπάχουν μεγάλες αστοχίες είτε λέγεαι Ελληνικό,ετε λέγονται Σκουριές. Και βλέπουμε χιλιάδες ελληνόπουλα να κατευθύνονται στο εξωερικό, να μην υπάρχει εργασία με αποτέλεσμα 30% να είναι άνεργοι. Πρέπει η χώρα να σταθεί στα πόδια της κα αυτό μπορεί να συμβεί με δύο τρόπους. Πρώτος είναι η αποκέντρωση του εγωπαθούς κράτους και το δεύτερο είναι το επιχειρείν και οι Τοπικές Αυτοδιοικήσεις θα πρέπει να αυτοδιοικούνται», δήλωσε ο κ. Πατούλης.

«Να αφήσουν την αυτοδιοίκηση να ατοδιοικηθεί. Οποιαδήποτε τιθάσευση, οποιαδήποτε διάθεση του εγωπαθούς κράτους να κρατάει τα πάντα θα δώσει ακόμα δυσάρεστες μέρες, θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερη οικονομική κρίση, θα διώξει ακόμη περισσότερους νέους στην Ευρώπη. Η Ελλάδα μπορεί αμέσως να βρεθεί στην ανάπτυξη. Φέτος 214 εκατ. δεν δίνει το κράτος, ενώ δινόντουσαν τα προηγούμενα χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η χώρα χρειάζεται αποκέντρωση ενός εγωκεντρικού κράτους, αναποτελεσματικού, γραφειοκρατικού κράτους και εγκληματικό κράτος εάν δεν κάνει αμέσως τις μεταρρυθμίσεις που θέλει άμεσα η χώρα», πρόσθεσε.

Λ. Κυρίζογλου: Ο πρωθυπουργός ήλθε, είδε, δεν είπε τίποτα και απήλθε

Επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου αναφορικά με την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, εκφράζοντας παράλληλα την διαμαρτυρία του για το γεγονός ότι δεν πραγματοποίησε συνάντηση με τους δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας. «Η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ γίνεται στις μέρες μας σε ένα περιβάλλον για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ιδιαίτερα δύσκολο. Αν λάβει κανείς υπόψη τη διέλευση από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης του κ. πρωθυπουργού μπορεί να πει ότι για τα θέματα, που μας αφορύν, αλλά και για τους υπόλοιπους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής ήλθε, είδε, δεν είπε τίποτα και απήλθε. Θέλουμε να εκφράσουμε τη διαμαρτυρία μας γιατί ο κ. πρωθυπουργός αρνήθηκε να δει φορείς άλλους και εμάς τους 38 δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας με το αιτιολογικό ότι είδε μόνο παραγωγικούς φορείς, εμείς τι είμαστε, αντιπαραγωγικοί; Είθισται ο πρωθυπουργός να συναντάται με τους αυτοδιοικητικούς. Μας παρέπεμψαν για το θέμα της σχολικής στέγης σε ένα κλιμάκιο τριών υπουργών υπό τον κ. Σκουρλέτη, τον κ. Γαβρόγλου και τον κ. Σπίρτζη. Και ενώ τα θέματα τα ήξεραν δεν μας είπαν τίποτα. Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να καταλάβει ότι η ΤΑ που άντεξε στην κρίση είναι ο μόνος φορέας της γενικής κυβέρνησης που μπορεί να υλοποιήσει πολιτικές προς ανακούφιση των πολιτών.Να συνεργαστεί η κυβέρνηση με την ΤΑ και να μας πει την πρότασή της για την διοικητική μεταρρύθμιση»,ανέφερε ο κ. Κυρίζογλου.

«Η εφαρμογή της απλής αναλογικής θα οδηγήσει τους δήμους σε διάλυση και σε ακυβερνησία. Δεν λύνονται τα προβλήματα των δήμων με τα εκλογικά συστήματα. Τα ουσιαστικά προβλήματα των δήμων είναι η θεσμική τους θωράκιση ως προς τις διάφορες λειτουργίες, η μεταφορά παράλληλα με τις αρμοδιότητες πόρων και η οικονομική εξουθένωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», πρόσθεσε.

Αναλυτικά οι δέκα βασικές θέσεις της ΚΕΔΕ για την αλλαγή του Καλλικράτη:

Θέση πρώτη: Άμεση έναρξη του δημόσιου διάλογου για τη μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση και την αλλαγή του «Καλλικράτη».

Με δεδομένο ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η αλλαγή ως το τέλος του χρόνου του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των αιρετών της αυτοδιοίκησης, δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει πριν ολοκληρωθεί η αλλαγή του «Καλλικράτη». Αυτή τη στιγμή θεωρούμε ότι προτεραιότητα δεν είναι μια ακόμη αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά το πώς θα μπορούν οι Δήμοι μας να ασκούν χωρίς προβλήματα βασικές τους λειτουργίες.

Θέση δεύτερη: Απαιτούμε Αποκέντρωση, με μεταβίβαση πόρων και αρμοδιοτήτων.

Στο πλαίσιο της αλλαγής του «Καλλικράτη», είναι αναγκαίο να ξεκινήσει άμεσα διάλογος με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία και την ΚΕΔΕ, ώστε να συζητηθεί αναλυτικά πριν την κατάθεση του όποιου Νομοσχεδίου από την Κυβέρνηση, η ανακατανομή πόρων και αρμοδιοτήτων στους Δήμους, στο πλαίσιο της νέας διοικητικής οργάνωσης του Κράτους.

Θέση τρίτη: Λέμε Όχι στην αλλαγή του Εκλογικού Νόμου.

Είμαστε αντίθετοι στην αλλαγή του εκλογικού νόμου για την ανάδειξη των Δημάρχων και των δημοτικών συμβούλων, αν αυτό δεν διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα και την ομαλή λειτουργία των Δήμων. Η απλή αναλογική από μόνη της δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα, αντίθετα μπορεί να οδηγήσει στη λειτουργική αποδόμηση των Δήμων.

Θέση τέταρτη: ζητάμε το πολιτικό προσωπικό της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού να αντιμετωπίζεται ισότιμα με το υπόλοιπο πολιτικό προσωπικό, όπως αρμόζει σε μια σύγχρονη αστική Δημοκρατία.

Και για να γίνει αυτό, απαιτείται Ενίσχυση της καταστατικής θέσης των αιρετών της Αυτοδιοίκησης, με βάση συγκεκριμένες προτάσεις που έχουμε ήδη καταθέσει από πέρσι.

Θέση πέμπτη: Επιμένουμε σε Θητεία πέντε ετών.

Θέση έκτη: Στους Δήμους το Τοπικό Κοινωνικό Κράτος.

Απαιτούμε τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και διατηρησιμότητας των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών, από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.

Θέση έβδομη: Υιοθέτηση Σύγχρονης Πολιτικής για τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ.

Υποστηρίζουμε τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους, ένα νέο σύστημα προγραμματισμού των ανθρώπινων πόρων, ένα σύγχρονο κι αντικειμενικό σύστημα αξιολόγησης των επιδόσεων των υπηρεσιών και των υπαλλήλων.

Θέση όγδοη: Προώθηση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Θέση ένατη: Εφαρμογή ειδικού προγράμματος για τους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους

που θα περιλαμβάνει: α) Ειδικό Κανονιστικό Πλαίσιο, β) Πρόσθετη Χρηματοδότηση, γ) Διοικητική και Τεχνική Υποστήριξη.
Επίσης, για τις προσλήψεις προσωπικού στους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους ζητούμε να προβλεφθεί γενναία αύξηση της μοριοδότησης της εντοπιότητας, καθώς και οικονομικά κίνητρα για να καλυφθούν οι πρόσθετες οικονομικές ανάγκες των υπαλλήλων για τη διαμονή, τη διαβίωση και τις μετακινήσεις τους.

Θέση δέκατη: Ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων.

Απαιτούμε για την ενίσχυση της οικονομικής μας αυτοτέλειας την υιοθέτηση συγκεκριμένων πολιτικών, όπως:

Προώθηση της Φορολογικής Αποκέντρωσης. Πρώτο βήμα, ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας , οποίος κατά την άποψη μας πρέπει να αποτελέσει τοπικό φόρο, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε Δήμου, ώστε να προωθεί την τοπική ανάπτυξη. Θέλω να κάνω μια διευκρίνιση, δεν διεκδικούμε τον ΕΝΦΙΑ, έναν άδικο και ισοπεδωτικό κατά την άποψή μας φόρο , αλλά μια νέα μορφή φορολογίας με αναπτυξιακά κριτήρια. Σε καμία περίπτωση επίσης δεν συζητάμε την αντικατάσταση των ΚΑΠ με την απόδοση των εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ, γιατί αυτό θα οδηγήσει σε κατάρρευση τους μικρούς Δήμους.
Απαιτούμε Άμεση απόδοση των παρακρατηθέντων της περιόδου 2010-2016, το ύψος των οποίων ξεπερνά τα 13 δισ. ευρώ.

Αποκατάσταση των ΚΑΠ. Και καμία περαιτέρω μείωση των πόρων που αποδίδονται στους Δήμους, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.
Δημιουργία Αναπτυξιακού Προγράμματος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αξιοποίηση των πόρων του «Πράσινου Ταμείου» για τη χρηματοδότηση έργων περιβαλλοντικής αποκατάστασης στους Δήμους.

Πρόσβαση των Δήμων στο ΕΣΠΑ, μέσω ειδικού προγράμματος ύψους 2.000.000.000 ευρώ.

Μεταφορά των ακινήτων του Δημοσίου στους Δήμους.

Διεύρυνση του ρόλου των Δήμων στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και στην υποστήριξη της επιχειρηματικότητας

Απόδοση πόρων που μας αφαιρέθηκαν τα προηγούμενα χρόνια ( τέλη χρήσης βοσκότοπων, φόρος ζύθου, πετρελαιοειδή, τέλη παραχωρησιούχων δημοσίου, κ.λπ.).

Παραχώρηση στους ΟΤΑ του δικαιώματος χρήσης των αιγιαλών και παράλληλη απόδοση μέρους των εσόδων στο κεντρικό κράτος.

Δείτε τα video του thestival.gr:

Keywords
Τυχαία Θέματα