ΑΠΘ: 1 στους 2 ψηφοφόρους θεωρούν σημαντικό παράγοντα για την επιλογή ψήφου τη Συμφωνία των Πρεσπών
Την ακτινογραφία του εκλογικού σώματος της Θεσσαλονίκης, όπως αυτή προέκυψε από τα αποτελέσματα έρευνας του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (ΑΠΘ) σε δείγμα 1050 πολιτών έξι δήμων, παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου ο καθηγητής του Τμήματος, Θεόδωρος Χατζηπαντελής.
Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «ενδιαφέρον έχει ότι οι πολίτες θεωρούν ότι εμείς είμαστε υπεύθυνοι για ό,τι έχει συμβεί, εφόσον ζούσαμε πάνω από τις δυνατότητές μας, δεν θεωρούν δηλαδή
Στο ερώτημα αν ήταν λάθος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ να δεχτεί το τρίτο μνημόνιο, το 64% συμφωνεί, το 14% διαφωνεί και το 21,9% ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί.
Στο ερώτημα αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ θα έπρεπε να διασφαλίσει καλύτερους όρους για το δάνειο από την τρόικα, ποσοστό 83% συμφωνεί, 4,5% διαφωνεί και 12,5% ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί.
Στο ερώτημα αν θα έπρεπε να μην είχαν τεθεί σε ισχύ τα capital controls, ποσοστό 63% συμφωνεί, 17,3% διαφωνεί και 19,7% ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί.
Αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, το 55,7% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι αυτή χειροτέρεψε το χρονικό διάστημα 2015 - 2019 ενώ το 21,7% θεωρεί ότι βελτιώθηκε και το 22,4% ότι παρέμεινε η ίδια. Σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς που έχουν γίνει από την παρούσα κυβέρνηση σε σχέση με την προηγούμενη, το 43% των ερωτηθέντων τους θεωρεί χειρότερους, το 33% περίπου "το ίδιο" και το 24% καλύτερους.
Στους παράγοντες που ευθύνονται για τις οικονομικές συνθήκες αναφέρεται πρώτη η ελληνική κυβέρνηση με ποσοστό 80% (στις απαντήσεις απόλυτα και πολύ), ακολουθούμενη από το τραπεζικό σύστημα (70%), το Διεθνές Νομισματικό ταμείο (60%) και τη γερμανική κυβέρνηση (50%) και έπονται με χαμηλότερα ποσοστά, η ΕΕ, η διεθνής οικονομική κατάσταση οι οίκοι αξιολόγησης και η συμμετοχή της χώρας στην ευρωζώνη, αναμεταδίδει το Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Όσον αφορά στην αξιολόγηση της οικονομικής κατάστασης της χώρας σε σχέση με πριν από έναν χρόνο το ένα τρίτο των ερωτηθέντων τη θεωρεί καλύτερη, το ένα τρίτο χειρότερη και το ένα τρίτο την ίδια. Στο ερώτημα πώς θεωρούν ότι θα είναι η οικονομική κατάσταση της χώρας τους επόμενους 12 μήνες σε σχέση με σήμερα, το 43% των ερωτηθέντων απαντά ίδια, το 32% καλύτερη και το 25% χειρότερη.
Για τα προσωπικά οικονομικά τους, οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες στην έρευνα θεωρούν ότι είναι σε χειρότερη κατάσταση εκφράζοντας την αισιοδοξία τους για το μέλλον. Εξάλλου, οι πολίτες ζητούν αύξηση των δημόσιων δαπανών σε όλους τους τομείς πολιτικής προτάσσοντας την υγεία και την εκπαίδευση. Ακολουθούν συντάξεις και επιδόματα (δηλαδή οι κοινωνικές μεταβιβάσεις), επιχειρήσεις, άμυνα και δημόσια τάξη.
Εξάλλου, οι πολίτες εμφανίζονται με αρνητικό ισοζύγιο όσον αφορά την ικανοποίηση τους για τη λειτουργία της Δημοκρατίας. Επιχειρήσεις, Εκκλησία, ΜΜΕ, Δημοτικές Αρχές και Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρούνται εγγύτερα στον πολίτη με τους πολιτικούς θεσμούς και τον Στρατό να τοποθετούνται σε απόσταση.
Στο ερώτημα τι στάση επιλέγουν για ένα πρόβλημα που αφορά την καθημερινότητά τους, οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν σε ποσοστό 52,5% ότι απευθύνονται προσωπικά στους αρμόδιους, σε ποσοστό 19,8% ότι αφήνουν τους αρμόδιους να κάνουν τη δουλειά τους, σε ποσοστό 17,2% ότι παίρνουν μέρος μαζί με άλλους σε συλλογικές κινητοποιήσεις ή δραστηριοποιούνται μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ενώ ένα 10,9% απάντησε δεν γνωρίζω, δεν απαντώ.
Οι εκλογές της 26ης Μαΐου
Από την έρευνα προκύπτει, μεταξύ άλλων, η μεγάλη διάθεση συμμετοχής στις εκλογές της 26ης Μαΐου, καθώς οκτώ στους 10 ερωτώμενους δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν, ενώ σημαντικότερα κριτήρια για την επιλογή υποψηφίου αναδεικνύονται "το πολιτικό κόμμα", "το μορφωτικό επίπεδο" και "οι ιδιαίτερες πολιτικές θέσεις". Τέλος, φαίνεται ότι το λεγόμενο "Μακεδονικό" αποτελεί σημαντικής προτεραιότητας θέμα για την επιλογή ψήφου.
Ειδικότερα, όσον αφορά την συμφωνία των Πρεσπών, οι πολίτες θεωρούν ότι η Ελλάδα έχασε (64,5%) και κέρδισαν η Β. Μακεδονία (74,5%), η ΕΕ (69,4%), οι Αμερικάνοι (73,3%) και οι διεθνείς πολιτικοί οργανισμοί (74,5%). Για τους υπόλοιπους παράγοντες (Ρωσία, Τουρκία, άλλες χώρες) το ισοζύγιο είναι αρνητικό για τη Ρωσία (29,5% έχασε) και θετικό για Τουρκία (34,2% κέρδισε) και τις άλλες χώρες (34,9%).
Όσον αφορά την αποδοχή του ονόματος και τη χρήση του, η πλειονότητα (65,6%) δεν συμφωνεί με τη χρήση του ονόματος Β. Μακεδονία ενώ ποσοστό 59% δεν είναι διατεθειμένο να χρησιμοποιεί το όνομα Β. Μακεδονία αναφερόμενο στην γειτονική χώρα, με το 25,5% να εκφράζει σχετική συμφωνία για τη χρήση του ονόματος. Ο χειρισμός του θέματος αποτελεί ισχυρό αντικείμενο κριτικής για το 68% του σώματος.
Τέλος, το θέμα αυτό θεωρείται σημαντικό για την επιλογή ψήφου από το 53,4% όσον αφορά τις Ευρωεκλογές και για το 47,8% και 45% για τις περιφερειακές και δημοτικές αντίστοιχα. Μάλιστα θεωρείται σημαντικό για όσους διαφωνούν με τους χειρισμούς και την χρήση του ονόματος.
Σχετικά με τη θέση των πολιτών για την Ευρωπαϊκή Ένωση, για το 50,7% του εκλογικού σώματος η συμμετοχή της Χώρας μας στην ΕΕ θεωρείται "καλό πράγμα" ενώ 13.5% τοποθετείται αρνητικά ("κακό πράγμα").
Στις δημοτικές εκλογές οι πολίτες θεωρούν ότι πρέπει να ξεκινήσουμε από τα μικρά καθημερινά θέματα (93,3%), θεωρούν ότι οι αποφάσεις παίρνονται από την κυβέρνηση (62,5%) που δεν βοηθά το έργο της Αυτοδιοίκησης (59,8%). Ποσοστό 52,1% θεωρεί ότι η Περιφέρεια δεν βοηθά τους Δήμους ενώ τέλος 36,6% θεωρεί ότι το νέο εκλογικό σύστημα θα δυσκολέψει και μόνο το 11,9% διαφωνεί, μεταδίδει το Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με βάση πάντα την έρευνα του ΑΠΘ.
Συνολικά, ποσοστό 40% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι βρίσκεται κοντά σε κάποιο πολιτικό κόμμα επιβεβαιώνοντας την εικόνα ρευστότητας στην κοινή γνώμη. Το ποσοστό συμμετοχής στις Ευρωεκλογές φαίνεται να αυξάνεται από 60% σε 85%.
Σημειώνεται ότι η έρευνα έγινε το περασμένο χρονικό διάστημα, με τη συνεργασία 14 προπτυχιακών φοιτητών και έξι μεταπτυχιακών φοιτητών του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, και με προσωπικές συνεντεύξεις. Συνολικά συγκεντρώθηκαν 1050 ερωτηματολόγια από κατοίκους των έξι δήμων της Α' Θεσσαλονίκης ενώ το δείγμα είναι απολύτως σταθμισμένο.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Προσοχή! Σας αφορά: Ο ΕΟΦ ανακαλεί γνωστό παιδικό σιρόπι
- Τρία σούπερ οφέλη για όσους ασφαλίστηκαν σε νεαρή ηλικία
- Στο 3,8% η ψαλίδα Πατούλη - Δούρου
- Τρομερή αλλαγή! Δείτε τον Τόνι Σφήνο χωρίς περούκα - Θα τον αναγνωρίζατε; (pics)
- Νοσηλευτής έκανε τεστ DNA - Έπαθε ΣΟΚ με αυτό που ανακάλυψε (pics)
- Άγριος ξυλοδαρμός γιατρού από φίλο τραυματία στο ΓΝ Νίκαιας
- Ελένη Μενεγάκη: Δείτε τι συνέβη το βράδυ στη γιορτή της στο σπίτι και ο λόγος που εκνευρίστηκε ο γιος της (video)
- Απεβίωσε ο πρώην υπουργός του Ανδρέα, Δημήτρης Κεφαλίδης
- Γιατί καθυστερεί η επέκταση του μετρό στον Πειραιά
- Αχαΐα: Γυναίκα αστυνομικός παγίδεψε τον απατεώνα με τα τροχαία
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις thestival.gr
- Κανάκης για Δούρου: Με ποια γαμ@@@νη λογική ξεκινάτε…(VIDEO)
- Κρήτη: Πυροβόλησε 7 φορές εναντίον της συντρόφου του πριν αυτοκτονήσει
- "Δέχτηκαν bullying από καθηγητές- Μια δασκάλα είπε στα παιδιά να μη με κάνουν παρέα γιατί είμαι αλλόθρησκη" (VIDEO)
- 2ο "Olympic Run Day": Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει τη Διεθνή Ολυμπιακή Μέρα τρέχοντας!
- Συγκινεί το μήνυμα της συζύγου του Κωνσταντίνου Αγγελίδη για τη γιορτή του (ΦΩΤΟ)
- Ρωσία: Έφτασαν οι πρώτοι Τούρκοι στρατιωτικοί για να εκπαιδευτούν στους S-400
- Η... ξεχωριστή συνέντευξη των Σάκχοφ – Κάνιας (VIDEO)
- Στον "αέρα" το νέο σάιτ του Δήμου Παύλου - Μελά
- Η γκέλα του προέδρου της ΝΔ: Το σκορ μετά την Κυριακή θα γράφει Τσίπρας-Μητσοτάκης 1-0! (VIDEO)
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμές 4,2 εκατ. ευρώ σε 399 δικαιούχους
- Τελευταία Νέα thestival.gr
- ΑΠΘ: 1 στους 2 ψηφοφόρους θεωρούν σημαντικό παράγοντα για την επιλογή ψήφου τη Συμφωνία των Πρεσπών
- Ρωσία: Έφτασαν οι πρώτοι Τούρκοι στρατιωτικοί για να εκπαιδευτούν στους S-400
- Η... ξεχωριστή συνέντευξη των Σάκχοφ – Κάνιας (VIDEO)
- Εκτός του ευρωπαϊκού στόλου πυρόσβεσης η Ελλάδα
- "Δέχτηκαν bullying από καθηγητές- Μια δασκάλα είπε στα παιδιά να μη με κάνουν παρέα γιατί είμαι αλλόθρησκη" (VIDEO)
- 2ο "Olympic Run Day": Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει τη Διεθνή Ολυμπιακή Μέρα τρέχοντας!
- Πολύωρη διακοπή νερού σε περιοχή της Θεσσαλονίκης
- ΟΗΕ: Η λιτότητα έχει οδηγήσει εκατομμύρια Βρετανούς στη φτώχεια
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κατέθεσαν τα μη πολιτικά πρόσωπα για την υπόθεση Novartis
- Ραγδαίες οι εξελίξεις για το Brexit ενώ αύριο διεξάγονται οι ευρωεκλογές (video)
- Σάρα Καρμπονέρο: Το love story με τον Κασίγιας και το χτύπημα της μοίρας
- Χωρίς διόδια τις Κυριακές των εκλογών
- Το μήνυμα των BLACKPINK για την τραγωδία στο Manchester Arena
- Άρθρο – κόλαφος του Foreign Policy: Ο Ερντογάν «διψά» για πόλεμο στην Ανατολική Μεσόγειο
- Πιο επικίνδυνος ο θυμός από τη θλίψη για την υγεία των ηλικιωμένων
- Αντί για Γιάννενα καταλήγει Ριζούπολη ο Νίκος Παπαδόπουλος
- Έξι συλλήψεις για τη δολοφονία του 86χρονου στην Ίμβρο
- Παναθηναϊκός : Σε καλοκαιρινό mood o Λεκαβίτσιους