Γ. Δραγασάκης: Οι δανειστές μπορούν κατά βούληση να τροποποιήσουν την ατζέντα

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης εξέφρασε έντονους προβληματισμούς για την περαιτέρω πορεία της χώρας και τις επιδιώξεις των δανειστών που ανά πάσα στιγμή μπορούν να αλλάξουν επι τα χείρω τα συμφωνηθέντα παρά την θετική αποδοχή – όπως υποστηρίζει – που είχε η πρόσφατη συμφωνία του eurogroup από τις διεθνείς αγορές.

Σε άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο κ. Δραγασάκης

παραδέχεται πως «συνολικά η συμφωνία απέχει σε ορισμένα σημεία απο τους αρχικούς στόχους της κυβέρνησης» για να προσθέσει ωστόσο πως «περιέχει δυνατότητες προς αξιοποίηση” με βασικότερη ότι “καθιστά εφικτή την πρόσβαση στις αγορές και την έγκαιρη ολοκλήρωση του προγράμματος σε 12 μήνες σαπο σήμερα, όπως και τον τερματισμό του ειδικού καθεστώτος επιτροπείας της χώρας που είναι συνδεδεμένο με αυτό».

Παρά ταύτα, ο κ. Δραγασάκης επισημαίνει ότι “τα προβλήματα δεν έχουν τελειώσει” θέτοντας ως πρώτο και ενδεχομένως πιθανότερο κίνδυνο την απαίτηση για λήψη νέων επώδυνων μέτρων απο τους δανειστές.

“Τα προβλήματα δεν τελείωσαν” αναφέρει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για να εξηγήσει “Πρώτον, το ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο παραμένει αντιφατικό. Οι “εταίροι” ενεργούν πρωτίστως ως δανειστές. Και καθώς δεν υπάρχει διεθνές δίκαιο που να κατοχυρώνει τα δικαιώματα του κράτους – οφειλέτη, ισχύει μόνο το “δίκαιο” του ισχυρού. Ετσι οι δανειστές μπορούν κατά βούληση να τροποποιήσουν την ατζέντα και τους κανόνες, να μετακινήσουν “τα γκολπόστ”, να προκαλέσουν συνειδητά αβεβαιότητα βλάπτοντας την οικονομία. Και είναι μυωπική η στάση της αντιπολίτευσης που “τυφλωμένη” απο αντικυβερνητικό μένος υποτιμά του κινδύνους που αυτές οι πρακτικές εγκυμονούν, όχι για την κυβέρνηση αλλά για την χώρα”.

Σε άλλο σημείο, περιγράφοντας χωρίς να τον κατονομάζει τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε, λέει πως “υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν την ελληνική οικονομία σε μια κατάσταση διαρκούς καταστολής, “μέχρι να γίνει ανταγωνιστική” - σύμφωνα με τα δικά τους κριτήρια – μέσω της διαρκούς “εκκαθάρισης” της οικονομίας και της φτωχοποίησης της κοινωνίας. Και θέλουν το χρέος άλυτο πρόβλημα, για να λειτουργεί ως μόνιμος μηχανισμός πίεσης και πειθάρχισης, ακόμα και εκβιασμού.

Η συμφωνία στο πρόσφατο eurogroup συνιστά υποχώρηση αυτών των δυνάμεων” για να προσθέσει όμως στην συνέχεια πως “κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια μελλοντική συμμαχία απο τις δυνάμεις αυτές με εγχώρια συμφέροντα με στόχο μια δεξιά, αντιδραστική παλινόρθωση. Μερικοί άλλωστε όπως ο πρόεδρος του ΕΛΚ δεν κρύβουν ούτε τα λόγια ούτε τις επιθυμίες τους”.

Keywords
Τυχαία Θέματα