Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει την ψυχική υγεία των φοιτητών

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να αυξάνει τις πιθανότητες εκδήλωσης προβλημάτων ψυχικής υγείας στους νεαρούς ενήλικες και όσο περισσότερες άγρυπνες νύχτες συσσωρεύει ένας νέος, τόσο το χειρότερο, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Σε μελέτη με χιλιάδες φοιτητές ανακάλυψαν πως με κάθε νύχτα ανεπαρκούς ύπνου, ο κίνδυνος εκδήλωσης ψυχικών προβλημάτων αυξανόταν κατά σχεδόν 20%.

Η έλλειψη ύπνου είναι πολύ συχνή στους φοιτητές. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, ποσοστό 50-70% των φοιτητών έχουν υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας επειδή δεν

κοιμούνται καλά ή αρκετά το βράδυ. Το αντίστοιχο ποσοστό στους λοιπούς ενήλικες και τους εφήβους έχει βρεθεί ότι είναι περίπου 35%.

Η έλλειψη ύπνου έχει συνέπειες στις ακαδημαϊκές επιδόσεις των φοιτητών, αλλά και στη σωματική υγεία τους. Βραχυπρόθεσμα σχετίζεται με αύξηση του χρόνου αντίδρασης και μείωση των επιδόσεων σε φυσικές δραστηριότητες. Μακροπρόθεσμα σχετίζεται με διάφορα προβλήματα υγείας, στα οποία συμπεριλαμβάνονται ο διαβήτης και η υπέρταση.

Η νέα μελέτη

Στη νέα μελέτη, που παρουσιάσθηκε στο συνέδριο Sleep2019, αναλύθηκαν στοιχεία από 110.496 φοιτητές και φοιτήτριες. Η συσσωρευτική έλλειψη ύπνου συσχετίσθηκε με αύξηση από 19% έως 29% στα συμπτώματα που υποδηλώνουν πρόβλημα ψυχικής υγείας. Ειδικότερα συσχετίσθηκε με αύξηση κατά:

• 19% της απελπισίας
• 21% της καταθλιπτικής ψυχικής διάθεσης
• 25% του θυμού
• 25% του άγχους
• 25% των αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών
• 28% του αυτοκτονικού ιδεασμού
• 29% της ψυχικής εξάντλησης

Οι ερευνητές εξέτασαν στη συνέχεια τα συμπτώματα υποομάδας από περίπου 8.500 ασκούμενους φοιτητές. Και σε αυτούς τα ευρήματά τους ήταν παρόμοια, παρότι πίστευαν ότι ο οργανισμός τους θα αντιδρούσε διαφορετικά στην έλλειψη ύπνου.

Πιο επικίνδυνα τα πολλά ξενύχτια

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι φοιτητές μπορεί να ωφεληθούν ιδιαιτέρως από την εκπαίδευση για την σημασία του ύπνου, λένε οι ερευνητές.

«Πολλές μελέτες κατά το παρελθόν έχουν δείξει πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος για την ψυχική υγεία», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Michael Grandner, από την Κλινική Συμπεριφορικής Ιατρικής Ύπνου του Πανεπιστημίου της Αριζόνα. «Η παρούσα μελέτη, όμως, είναι μία από τις μεγαλύτερες έως σήμερα που καταδεικνύουν αυτή τη συσχέτιση. Δείχνει επίσης πως όσο περισσότερες νύχτες με έλλειψη ύπνου συσσωρεύει ένας φοιτητής, τόσο πιθανότερο είναι να εκδηλώσει συμπτώματα ψυχολογικών προβλημάτων».

«Μας εξέπληξε το πλήθος των προβλημάτων ψυχικής υγείας που συσχετίζονται με την έλλειψη ύπνου στους φοιτητές», είπε η επικεφαλής ερευνήτρια Thea Ramsey, προπτυχιακή φοιτήτρια στο ίδιο πανεπιστήμιο.

«Εξίσου απρόσμενο ήταν το εύρημα πως οι φοιτητές-αθλητές επηρεάζονται από την έλλειψη ύπνου όσο και οι μη-ασκούμενοι φοιτητές. Αυτό είναι απρόσμενο διότι οι αθλητές είχαν λιγότερες νύχτες ανεπαρκούς ύπνου και καλύτερη ψυχική διάθεση».

Ο Dr Grandner πρόσθεσε πως η συσχέτιση ψυχικής υγείας και ύπνου είναι εξαιρετικά σημαντική, αφού η συντριπτική πλειονότητα των φοιτητών πάσχουν από έλλειψη ύπνου.

Η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου συνιστά στους νεαρούς ενήλικες να κοιμούνται τουλάχιστον 7 ώρες κάθε βράδυ.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε και στο διαδίκτυο, σε συμπλήρωμα (supplement) της ιατρικής επιθεωρήσεως Sleep.

Πηγή: iatropedia.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα