Η startup φοιτητών του ΑΠΘ που δημιουργεί "έξυπνους" βοηθούς για δήμους

Φιλοδοξεί να γίνει το «εισιτήριο» των πόλεων για τη μετάβασή τους στην ψηφιακή εποχή. Ξεκίνησε ως ερευνητική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με πεδίο μελέτης τη βιώσιμη κινητικότητα στον τομέα των συγκοινωνιών και σήμερα είναι startup (νεοφυής) επιχείρηση, που συνεργάζεται πιλοτικά με τέσσερις δήμους της χώρας, παρέχοντας καινοτόμες «έξυπνες» και οικονομικές λύσεις σε προκλήσεις της αστικής

καθημερινότητας.

H Rhoé Urban Technologies (Ροή Αστικές Τεχνολογίες) έχει δημιουργήσει έναν Ψηφιακό Βοηθό, που διευκολύνει τις αρμόδιες δημοτικές αρχές στη βεβαίωση παραβάσεων του Κ.Ο.Κ., αυτοματοποιώντας τη χρονοβόρα διαδικασία και ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα συγκέντρωσης δεδομένων, από τα οποία αντλούνται χρήσιμα στοιχεία για έγκαιρες παρεμβάσεις με στόχο την εξομάλυνση της κίνησης στους δρόμους.

Πώς ξεκίνησε η startup

Η startup γεννήθηκε από την ερευνητική προσπάθεια έξι τριτοετών φοιτητών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ να αναπτύξουν εφαρμογές βελτίωσης της κυκλοφορίας μέσα στις πόλεις.

Το 2016 αρχίσαμε την έρευνα στο Εργαστήριο Συγκοινωνιών, αναζητώντας λύσεις που θα κάνουν την πόλη πιο φιλική προς τον άνθρωπο, όχι μόνον προς το αυτοκίνητο. Στη συνέχεια είδαμε ότι όσα κάναμε ερευνητικά μπορούσαν να βρουν εφαρμογή στην αγορά και σκεφτήκαμε να δοκιμάσουμε κάποια προϊόντα» δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο CEO της Rhoé Technologies, Θεοχάρης Βλαχοπαναγιώτης.

Το πρόβλημα που εντόπισαν είναι ότι, για να επιτευχθεί το μοντέλο μιας «έξυπνης πόλης», που αξιοποιεί συστήµατα καινοτοµίας και τεχνολογίες πληροφορίας, το κόστος είναι υπέρογκο. 'Ετσι αποφάσισαν να σχεδιάσουν εφαρμογές ευέλικτες και οικονομικές.

Ο οδηγός χειρίζεται τα πρόστιμα γρηγορότερα

Η ομάδα των φοιτητών προχώρησε στην ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης λύσης υλικού και λογισμικού που βοηθά τις αρμόδιες υπηρεσίες δήμων μεσαίου μεγέθους να εκδίδουν και να χειρίζονται τα πρόστιμα γρηγορότερα, με την αυτοματοποίηση της διαδικασίας από το πρώτο βήμα (βεβαίωση της παράβασης) έως και το τελευταίο (πληρωμή προστίμου από το παραβάτη).

Το σύστημα Rhoé Municipal Assistant (RMA) αποτελείται από έναν Προσωπικό Ψηφιακό Βοηθό (PDA) και έναν κινητό εκτυπωτή χειρός για τον εξοπλισμό των δημοτικών υπαλλήλων στις καθημερινές περιπολίες. Κάθε πρόστιμο εκδίδεται και εκτυπώνεται μέσω του PDA & εκτυπωτή και στη συνέχεια αποθηκεύεται με ασφάλεια στο σύννεφο (ψηφιακή βάση δεδομένων).

Τα τρία βήματα της διαδικασίας είναι ο εντοπισμός παράνομα σταθμευμένου οχήματος και η προσέγγισή του από τον αρμόδιο υπάλληλο, η σάρωση πινακίδας μέσω της συσκευής και επιλογή των απαραίτητων στοιχείων για τη σύνταξη της κλήσης μέσα σε δευτερόλεπτα καθώς και η εκτύπωση της κλήσης, η τοποθέτησή της στο παρμπρίζ του οχήματος, η συλλογή και η αποθήκευση των στοιχείων σε ασφαλή βάση δεδομένων.

«Το Rhoé Municipal Assistant (RMA) επιτρέπει τη βέλτιστη παραγωγικότητα από τη δημοτική αστυνομία και απλοποιεί τη διαδικασία για τον πολίτη που βρίσκεται στην ατυχή θέση να πληρώσει πρόστιμο, καθώς μπορεί να κάνει οn line την πληρωμή» διευκρίνισε ο Θεοχάρης Βλαχοπαναγιώτης.

Στην πλατφόρμα του ψηφιακού συστήματος διαχείρισης των κλήσεων οι πολίτες μπορούν να στέλνουν και παράπονα και ενστάσεις

Όλες οι κλήσεις συλλέγονται σε μια ασφαλή και κρυπτογραφημένη βάση δεδομένων, μπορούν να προσπελαστούν και να αναλυθούν από το διοικητικό προσωπικό του δήμου μέσω του ψηφιακού πίνακα ελέγχου. Το σύστημα προβλέπει σε ποιο σημείο μπορεί να είναι εντονότερο το πρόβλημα με διπλοπαρκαρισμένα οχήματα ή με άλλες παραβάσεις, ώστε να οργανώνεται καλύτερα το έργο της δημοτικής αστυνομίας.

Στο εξωτερικό υπάρχουν εταιρείες που παρέχουν ανάλογες υπηρεσίες, αλλά υπάρχουν διάφορα προβλήματα με την προσέγγιση της ελληνικής αγοράς, αδυναμία των εφαρμογών τους να αναγνωρίσουν τις ελληνικές πινακίδες, ανακρίβεια στο GPS και μεγάλο κόστος για συσκευές και για service. Το στοιχείο καινοτομίας του Rhoé Municipal Assistant (RMA), σύμφωνα με τον CEO της start-up είναι ότι συνδυάζει καλές πρακτικές προγραμματισμού, αρχειοθέτησης και ανάλυσης δεδομένων.

«Είμαστε πολιτικοί μηχανικοί και έπρεπε να μάθουμε τα πάντα σε σχέση με τον προγραμματισμό, αλλά και τις αρχές του μάρκετινγκ» είπε.

Η ομάδα των έξι τελειόφοιτων (φέτος) φοιτητών συμμετείχε σε πρόγραμμα εκπαίδευσης και συμβουλευτικής υποστήριξης της προ-θερμοκοιτίδας καινοτομίας, ΟΚ!Τhess, και αξιοποίησε τα εργαλεία επιχειρηματικού σχεδιασμού του ΑΠΘ.

«Είναι σημαντικό που έχουμε ιδρύσει μία start-up και ταυτόχρονα είμαστε φοιτητές και έχουμε επαφή με ένα ολόκληρο δίκτυο με άλλους φοιτητές, με καθηγητές και την πανεπιστημιακή κοινότητα», τόνισε ο Θεοχάρης Βλαχοπαναγιώτης.

Βραβεία και διακρίσεις σε πολλούς διαγωνισμούς

Η Rhoé Urban Technologies έχει πάρει μέρος στον διαγωνισμό Green Challenge στη Δανία, έναν από τους σημαντικότερους ετήσιους διεθνείς φοιτητικούς διαγωνισμούς στον τομέα της βιώσιμης καινοτομίας, ήταν στους φιναλίστ στον 11ο διεθνή πανεπιστημιακό διαγωνισμό Ψηφιακής Καινοτομίας και Νέας Επιχειρηματικότητας στο Ηλεκτρονικό Επιχειρείν «EΝΝΟVΑΤΙΟΝ 2018» στην Αθήνα και έχει αποσπάσει βραβεύσεις και διακρίσεις σε πολλούς διαγωνισμούς για start-ups.

Τέσσερις δήμοι εφαρμόζουν πιλοτικά το ηλεκτρονικό σύστημα βεβαίωσης & διαχείρισης παραβάσεων Rhoé Municipal Assistant (RMA) και είναι σε εξέλιξη συζητήσεις με αρκετούς. Ιδιαίτερα θετική, χαρακτήρισε ο Θεοχάρης Βλαχοπαναγιώτης, την ανταπόκριση των δημοτικών αστυνομικών, καθώς με το ψηφιακό σύστημα κλήσεων αποφεύγονται καθυστερήσεις, ανακρίβειες, σφάλματα ακόμη και τριβές με τους παραβάτες.

Εννέα στα δέκα τηλεφωνήματα εκδήλωσης ενδιαφέροντος που δέχονται οι ιδρυτές της Rhoé είναι από εκπροσώπους δήμων της Αττικής

«Βλέπουμε ότι κάθε πόλη έχει διαφορετικές ανάγκες και προσαρμόζουμε ανάλογα το σύστημα, κάνουμε μικρές τροποποιήσεις δίνουμε το προϊόν ξανά πίσω στη δημοτική αρχή, ακούμε παρατηρήσεις και προχωράμε σε διορθώσεις. Επιδιώκουμε μία συνεχή επαφή με τους δήμους που συνεργαζόμαστε» εξήγησε ο CEO της start-up.

Οι επόμενοι στόχοι

Η ομάδα έχει σχεδιάσει τους στόχους της για το 2019 κι επιδιώκει να προχωρήσει στις πρώτες πωλήσεις έως το τέλος του έτους και στη συνέχεια να επεκταθεί και σε αγορές στην περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης.

Παράλληλα αναπτύσσει και άλλες ιδέες που συνδέονται με τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, αλλά και την απλοποίηση υπηρεσιών που δυσκολεύουν την καθημερινότητα του πολίτη.

Τη Rhoé στελεχώνουν οι φοιτητές του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Θεοχάρης Βλαχοπαναγιώτης, Ιωάννης Καλεντερίδης, Κωνσταντίνος Γκρίζος, Δημήτριος Κοντοσφύρης, Γιώργος Κωστάλας και Αιμίλιος Μουχταρόπουλος.

Το μότο μας είναι: «Θέλουμε να είμαστε το εισιτήριο των πόλεων για την είσοδό τους στη ψηφιακή εποχή» κατέληξε ο Θεοχάρης Βλαχοπαναγιώτης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα