Καφές: Πόσα φλιτζάνια κρατούν την καρδιά μας υγιή και πόσα την απειλούν

Όλο και κάτι νέο προκύπτει συνεχώς από τις έρευνες που μελετούν τις επιδράσεις της καφεΐνης ή συγκεκριμένα του καφέ στην υγεία του ανθρώπου. Οι ερευνητές ανά τον κόσμο έχουν εξετάσεις τις επιπτώσεις σε κάθε σχεδόν πτυχή της υγείας, από τη γενική θνησιμότητα μέχρι την καρδιά, τα οστά, τα νεφρά, το ήπαρ, τη γονιμότητα και σε πολλούς ακόμη τομείς.

Κάποιες φορές, από διαφορετικές μελέτες που εξετάζουν την ίδια πτυχή της κατανάλωσης καφεΐνης προκύπτουν αντιφατικά ευρήματα που δημιουργούν σύγχυση, κάνοντας όλους να απορούν: Τελικά τι πρέπει να ξέρουμε πριν καταναλώσουμε ακόμα μία κούπα καφέ;

Μια

εκτενής ανάλυση 1.277 προηγούμενων μελετών που δημοσιεύθηκε στο Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety διαπίστωσε ότι τα πιθανά οφέλη από την κατανάλωση μέτριας ποσότητας καφέ (περίπου 4 κούπες των 236ml καφέ ημερησίως) υπερτερούν έναντι των κινδύνων.

Μάλιστα, άλλη έρευνα σχετικά με τα οφέλη της καφεΐνης στην υγεία της καρδιάς που δημοσιεύθηκε στο Circulation, ανέτρεψε τα ευρήματα των προηγούμενων 20 ετών.

Από την άλλη πλευρά, μια έρευνα που διεξήχθη στο Κέντρο Ιατρικής Ακριβείας στην Αυστραλία ανέδειξε το ανώτατο όριο της ασφαλούς κατανάλωσης, διαπιστώνοντας ότι από τις έξι κούπες καφέ και πάνω κάθε μέρα δημιουργείται κίνδυνος για την υγεία της καρδιάς.

Ο λόγος είναι ότι ποσότητα αυτή θεωρητικά μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση, ένα παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η καφεΐνη δεν είναι το μόνο ενεργό συστατικό στον καφέ, αλλά ο εντοπισμός των ml της είναι ένας καλός τρόπος μέτρησης της πρόσληψης, με τα 400ml ημερησίως να συνιστούν το όριο που ορίζεται από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων της Αμερικής.

Σημειώνεται ότι μία κούπα καφέ περιέχει, κατά μέσο όρο, 80ml καφεΐνης.

Καλό θα είναι, λοιπόν, να διαβάζουμε πάντα τις ετικέτες στα μείγματα των ροφημάτων καφεΐνης και σε άλλα προϊόντα που περιέχουν αυτό το συστατικό, έτσι ώστε να ξέρουμε πόση καφεΐνη περιέχει κάθε μερίδα και πόσες μερίδες περιέχονται σε κάθε ρόφημα.

Επίσης, να ελέγχουμε πάντα τον αριθμό των θερμίδων, ο οποίος μπορεί να είναι εξίσου σημαντικός για κάποιον που προσπαθεί να χάσει βάρος.

Πηγή: Ygeiamou.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα