Κίνημα Αλλαγής: Μείωση του μπόνους, κατάτμηση περιφερειών

Τη μείωση του μπόνους για το πρώτο κόμμα αλλά και την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής που θα κατατεθεί στη συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Παν. Σκουρλέτη με αντικείμενο το «σπάσιμο» της Β΄ Αθηνών.

Σε χθεσινή σύσκεψη που έλαβε χώρα στη Χαριλάου Τρικούπη, «κλείδωσαν» και οι τελευταίες λεπτομέρειες της σχετικής πρότασης νόμου «που υπηρετεί την κεντρική γραμμή του κινήματος για αυτόνομη πορεία», όπως σημείωναν χαρακτηριστικά

κορυφαίες πηγές του κόμματος.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός πως οι ίδιες πηγές σχολίαζαν σχετικά πως το κίνημα «καλωσορίζει τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και τη Νέα Δημοκρατία στις προτάσεις του», υπενθυμίζοντας πως ήδη από το 2016 η ΔΗΣΥ είχε καταθέσει σχετική πρόταση για κατάτμηση της Β΄ Αθήνας και ψήφο στους Ελληνες του εξωτερικού.

Στο διά ταύτα, η πρόταση νόμου του κινήματος θα κινείται σε πέντε βασικούς άξονες:

• Πρώτον, κατάτμηση της Β΄ Αθήνας και της Αττικής (παλαιό Υπόλοιπο).

• Δεύτερον, μικρότερο μπόνους για το πρώτο κόμμα –θα κινείται κάτω από 40 έδρες– με σκοπό τον «δικαιότερο και αναλογικότερο καταμερισμό της λαϊκής βούλησης». Η συγκεκριμένη πρόταση εμπεριέχει και ακόμα ένα χαρακτηριστικό το οποίο δεν μπορεί να διαφύγει την προσοχή: ουσιαστικά «αποδυναμώνει» την ισχύ του πρώτου κόμματος και ευνοεί τις κυβερνήσεις συνεργασίας, στοιχείο κομβικό για το μετεκλογικό σκηνικό.

• Τρίτον, το όριο εισόδου στη Βουλή παραμένει στο 3%.

• Τέταρτον, δυνατότητα ψήφου στους Ελληνες του εξωτερικού στη χώρα όπου ζουν και εργάζονται.

• Πέμπτον, ο εκλογικός νόμος θα περιλαμβάνει αυστηροποίηση του πλαισίου της χρηματοδότησης των κομμάτων.

Αναλυτικά, η πρόταση θα παρουσιαστεί την Πέμπτη, όπου από πλευράς Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα είναι παρούσα η κ. Χριστοφιλοπούλου και από πλευράς Ποταμιού ο κ. Αμυράς. Πηγές του κόμματος σημείωναν πως η σχετική πρόταση όχι μόνο δεν αναιρεί το κεντρικό αίτημα του κινήματος για «εκλογές άμεσα», αλλά αντίθετα το ενισχύει, καθώς το αίτημα μετατρέπεται σε «άμεση εφαρμογή των αλλαγών και αμέσως μετά κάλπες». Αν η πρόταση νόμου συνεπάγεται και ταύτιση με τον ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της Β΄ Αθήνας, η απάντηση είναι ενδεικτική: «Εμείς μιλάμε για ολοκληρωμένη πρόταση και όχι αποσπασματικές φωτοβολίδες».
Θεοδωράκης: Δεν αποχωρώ

Την ίδια ώρα οι τόνοι στο εσωκομματικό πεδίο φαίνεται πως πέφτουν. Ο κ. Θεοδωράκης σε συνέντευξή του (Aθήνα 9,84) απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο δημιουργήθηκε, όπως είπε, με δική του πρωτοβουλία «σε συνεργασία με τη Φώφη Γεννηματά». Οι λέξεις ωστόσο που χρησιμοποίησε μαρτυρούν το γεγονός πως αρκετά «προαπαιτούμενα» για τον χώρο δεν έχουν ακόμα υλοποιηθεί. Για παράδειγμα, ανέφερε πως πρέπει «να κάνουμε το Κίνημα Αλλαγής ένα πραγματικό Κίνημα Αλλαγής και εκεί οι λέξεις πρέπει να αποκτήσουν το περιεχόμενο που τους πρέπει», ενώ σε άλλο σημείο διευκρίνισε πως ο ενιαίος φορέας θα λάβει σάρκα και οστά «στο τέλος του δρόμου» και είναι ένας στόχος που «υπάρχει».

Για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, για το οποίο είναι ορατή πλέον μια λύση, ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης ξεκαθάρισε ότι «αν έρθει μια λύση, εμείς θα την ψηφίσουμε».
.

Keywords
Τυχαία Θέματα