Κυρ. Μητσοτάκης: Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο η "κιβωτός" του δυτικού πολιτισμού

Το "παρών" στην τελετή εγκαινίων της έκθεσης με τίτλο «Δι' αυτά πολεμήσαμεν... Αρχαιότητες και Ελληνική Επανάσταση» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδεύομενος από τη σύζυγό του Mαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός, σε μήνυμά του στον επιστημονικό κατάλογο της νέας έκθεσης, τονίζει πως «το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο αποτελεί την 'κιβωτό' του δυτικού πολιτισμού. Χαιρετίζω λοιπόν, την πρωτοβουλία του να καταστήσει επίκαιρο τον δεσμό του επαναστατημένου λαού με το παρελθόν

του, με οδηγό επιλεγμένα αριστουργήματα της κλασικής εποχής. Αλλά και ταυτόχρονα, να τον επαναβεβαιώσει μέσα από δημιουργίες ευρωπαίων καλλιτεχνών. Πρόκειται για μια συμβολή πολιτισμού που κατατίθεται ως «προοίμιο» για τη μεγάλη επέτειο του 2021».

Η Δρ. Μαρία Λαγογιάννη - Γεωργακαράκου, αρχαιολόγος, διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, προσέφερε στον πρωθυπουργό τον επιστημονικό κατάλογο της νέας έκθεσης.

Ο χαιρετισμός του Πρωθυπουργού στον επιστημονικό κατάλογο της έκθεσης έχει ως εξής:

«Το 1821, ένα μικρό έθνος, χωρίς πολλά μέσα στη διάθεσή του, κατάφερε και πέτυχε αυτό το οποίο πολλοί θεωρούσαν αδιανόητο εκείνη την εποχή: να διεκδικήσει και τελικά να κερδίσει την ελευθερία του. Ωστόσο, η επιτυχία της Επανάστασης δεν οφείλεται μόνο στη συντονισμένη προετοιμασία της ένοπλης εξέγερσης των υπόδουλων Ελλήνων, που ύστερα από αιώνες σκλαβιάς αποφασίζουν να διεκδικήσουν την ελευθερία τους.

Προικοδοτήθηκε από την ολόψυχη συμμετοχή, τις ιδέες και την οικονομική στήριξη της Διασποράς, αλλά και την προσφορά των Φιλελλήνων της εποχής. Το ενδιαφέρον των ξένων, και κυρίως των Δυτικοευρωπαίων, για τα ελληνικά πράγματα κορυφώθηκε τις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα. Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον που εκπορεύθηκε, πρώτιστα, από τον θαυμασμό τους για την ελληνική αρχαιότητα και αποτυπώθηκε στα κείμενα και τα έργα τους.

Αυτήν, ακριβώς, την ιδιαίτερη σχέση του εξεγερμένου λαού με τις αρχαιότητες, μέσα από επιλεγμένα έργα της κλασικής εποχής αλλά και μεταγενέστερα έργα Ευρωπαίων δημιουργών, επιχειρεί να αναδείξει με την έκθεση «Δι' αὐτὰ πολεμήσαμεν... Αρχαιότητες και Ελληνική Επανάσταση» το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Στην πορεία προς το εμβληματικό ορόσημο του 2021, ο εθνικός ξεσηκωμός των Ελλήνων επανατοποθετείται ως δυναμικό συμβάν με εμβέλεια ευρωπαϊκή και παγκόσμια. Και δύο αιώνες μετά, η «ατελεύτητος επανάσταση» του Σεφέρη ενσαρκώνεται στον διαρκή αγώνα του έθνους μας για την προάσπιση των αρχών της δημοκρατίας, της ελευθερίας, του κοινωνικού κράτους δικαίου και τη συμπόρευσή μας με τη Δύση.

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο αποτελεί την «κιβωτό» του δυτικού πολιτισμού. Χαιρετίζω, λοιπόν, την πρωτοβουλία του να καταστήσει επίκαιρο τον δεσμό του επαναστατημένου λαού με το παρελθόν του με οδηγό επιλεγμένα αριστουργήματα της κλασικής εποχής. Αλλά και, ταυτόχρονα, να τον επαναβεβαιώσει μέσα από δημιουργίες Ευρωπαίων καλλιτεχνών.

Πρόκειται για μια συμβολή πολιτισμού που κατατίθεται ως «προοίμιο» για τη μεγάλη επέτειο του 2021. 'Αλλωστε, όπως έγραψε και ο 'Αγγλος φιλέλληνας Τζων Κητς, 'μόνο η Τέχνη αιχμαλωτίζει και διαιωνίζει τη στιγμή που φεύγει, γιατί το ωραίο ζευγαρώνει με το αιώνιο'».

Φωτό: Intime

Keywords
Τυχαία Θέματα