Λ. Κυρίζογλου: Εμμονή της κυβέρνησης στην ψήφιση της κακής και επαχθούς Συμφωνίας των Πρεσπών (VIDEO)

Για εμμονή της κυβέρνησης στην ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών έκανε λόγο κατά την ομιλία του από το βήμα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου.

«Το Ειδικό Θεματικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ με θέμα «Συνταγματική Αναθεώρηση» δυστυχώς διεξάγεται μέσα σ’ ένα κλίμα έντασης αλλά και ανησυχίας και αγανάκτησης

του λαού για την εμμονή της κυβέρνησης στην ψήφιση, την κύρωση από τη Βουλή της κακής, επαχθούς και ετεροβαρούς, σε βάρος της πατρίδος μας συμφωνίας των Πρεσπών (στΠ), χωρίς μάλιστα να του δίδεται η δυνατότητα για άσκηση του δημοκρατικού του δικαιώματος να εκφραστεί μέσω ενός δημοψηφίσματος. Η κυβέρνηση προχώρησε στην υπογραφή της στΠ ικανοποιώντας τις απαιτήσεις των ΗΠΑ και της Γερμανίας, χωρίς να συνέλθει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, χωρίς να συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, χωρίς να συζητηθεί στην Βουλή πριν την υπογραφή της, παρά την αντίθεσή της συντριπτικής πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού. Χωρίς να υπάρχει εθνική συναίνεση», ανέφερε ο κ. Κυρίζογλου.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΠΕΔ – ΚΜ τόνισε ότι η «Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν κλήθηκε, δυστυχώς, να συμμετάσχει στην συγκροτηθείσα, με απόφαση του κ. Πρωθυπουργού, «Επιτροπή Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση» (ΦΕΚ Β’ 4116/2016)». Όχι μόνο το παρόν Συνέδριο αλλά και κάθε Συνταγματική Αναθεώρηση είναι περισσότερο εύστοχη και δικαιώνεται στον ιστορικό χρόνο, όταν προετοιμάζεται και ωριμάζει σε κλίμα συναινετικό και όχι κάτω από ασφυκτικές προθεσμίες, υπό την κυριαρχία συγκυριακών εκτιμήσεων, και σε προεκλογική ατμόσφαιρα, στην εκπνοή της κοινοβουλευτικής αλλά και της αυτοδιοικητικής περιόδου».

«Η προτεινόμενη Συνταγματική Αναθεώρηση περιορίζεται, σε ό,τι αφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε μια παράγραφο (§2) του άρθρου 102 του Συντάγματος, αποτελώντας έτσι μια λίαν πενιχρή συνεισφορά στην επιζητούμενη αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μολονότι δεν υπάρχει καμία πτυχή του δημοσίου βίου και καμία περιοχή της Χώρας, που να μην άπτεται των άμεσων ή έμμεσων ενδιαφερόντων και να μην βρίσκεται εντός της θεματικής ή χωρικής αρμοδιότητας των 325 δήμων της Χώρας.

Προτείνουμε, για την ήδη δρομολογηθείσα συνταγματική αναθεώρηση, αυτή να συμπεριλάβει, ως προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τόσο το άρθρο 101 (όπου την κατά το «αποκεντρωτικό σύστημα» οργάνωση του Κράτους θα πρέπει, επιτέλους, να διαδεχθεί η «αποκέντρωση με αυτοδιοίκηση»), όσο και το άρθρο 102, όπου, μεταξύ άλλων, θα πρέπει:

(α) να πρυτανεύουν οι αρχές του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας, ιδιαιτέρως δε της εγγύτητας και της επικουρικότητας,

(β) να κατοχυρώνεται αδιάστικτα τόσο η διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ, όσο και η συνακόλουθη απόλυτη υποχρέωση του Κράτους να σέβεται, να τιμά και να εφαρμόζει απαρέγκλιτα (χωρίς «αστερίσκους», εξαιρέσεις και δικαιολογίες) όλα τα καθήκοντα και τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την κατοχύρωση αυτή,

(γ) να ανοίγουν οι ορίζοντες για τη φορολογική αποκέντρωση», σημείωσε ο κ Κυρίζογλου και πρόσθεσε:

«Ο λεγόμενος «Κλεισθένης» (Ν. 4555/2018) δεν συνιστά μεταρρύθμιση, δεν αλλάζει το μοντέλο διακυβέρνησης της Χώρας στη λειτουργία και του Κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Περιορίζεται στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των αιρετών της Τ.Α. Α’ και Β’ Βαθμού, το οποίο (εκλογικό σύστημα) θα οδηγήσει σε ακυβερνησία και σε αδυναμία εφαρμογής προγράμματος δημοτικής δράσης».

Keywords
Τυχαία Θέματα