Ν.Κοτζιάς για συνάντηση με Ντιμιτρόφ: Συζητήσαμε παραλλαγές λύσεων σε θέματα που μας απασχολούν

"Έχουμε ένα με δύο κεντρικά ζητήματα να λύσουμε και χθες και σήμερα κουβεντιάζαμε παραλλαγές λύσεων σε θέματα που μας απασχολούν" τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς αναφερόμενος σε συναντήσεις που είχε χθες και σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ στο πλαίσιο της τρίτης υπουργικής συνάντησης Ελλάδας, ΠΓΔΜ, Βουλγαρίας και Αλβανίας που πραγματοποιήθηκε

στο ξενοδοχείο Hyatt στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Κοτζιάς μετά το πέρας των συναντήσεων σε συνέντευξη Τύπου σημείωσε παράλληλα ότι "τους τελευταίους δέκα μήνες έχουμε κάνει δουλειά και θα ήταν κρίμα να μην αποδώσει καρπούς".

Ερωτηθείς για τον αν τα ζητήματα που συζήτησαν είναι το όνομα και θέμα του Συντάγματος ο κ. Κοτζιάς απάντησε ότι θα "μπορούσαν να είναι και αυτά αλλά εσείς συμπεραίνετε".

Παράλληλα, όπως τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών το επόμενο Σάββατο 12/05 θα έχει στην Αθήνα συνάντηση με τον Νίκολα Ντιμιτρόφ και τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για την ονομασία της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς. Πρόσθεσε ότι στις 11 και 12 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί το Σούνιο, Σύνοδος με τη συμμετοχή 15 κρατών για θέματα της Ευρώπης.

"Κάνουμε δουλειά σε βάθος. Σκεφτήκαμε εναλλακτικές, δεν καταλήξαμε. Αν καταλήξουμε θα ωριμάσουν συναντήσεις σε ωριμότερο επίπεδο", σημείωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Ερωτηθείς για τον αν η ΠΓΔΜ είναι έτοιμη να βρεθεί λύση υπογράμμισε ότι "όσο περνάει ο χρόνος το πρόβλημα πρέπει να λυθεί. Τα κέρδη θα είναι τόσο πολλά. Η λύση του προβλήματος θα είναι το κουμπί που θα αλλάξει το παιχνίδι.

Κάθε άνθρωπος μεγαλώνει και ωριμάζει μέσα από μία διαπραγμάτευση.Ε λπίζω να μην απογοητεύσουμε κανέναν, έχουμε κάνει συμβιβασμούς να αντλήσουν και αυτοί κουράγιο από την κοινωνία τους. Είμαι αισιόδοξος".

Επίσης, σε ερώτηση για τον αν θα προλάβουν τις ημερομηνίες για την επίλυση του ονοματολογικού υποστήριξε πως "η ιστορία προκάμει, εμείς οφείλουμε να προκάνουμε την ιστορία.".

Ακόμη, ερωτηθείς για το αν έχει βρεθεί λύση erga omnes τόνισε ότι "θα είχα κάνει πάρτι αλλά σκοπεύουμε να κάνουμε πάρτι".

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε και στο επεισόδιο με τουρκικό εμπορικό πλοίο, το οποίο "ακούμπησε" την κανονιοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού, Αρματωλός σήμερα τα ξημερώματα τονίζοντας ότι "στις 4:40 με ξύπνησαν και έδινα οδηγίες μέχρι να έρθω στη συνάντηση". Ο ίδιος επανέλαβε ότι "η Τουρκία είναι μία χώρα με αντιφάσεις και μπροστά στις εκλογές εκδηλώνονται ανασφάλειες, φόβος και μία υπέρμετρη αυτοπεποίθηση".

"Το εμπορικό πλοίο δεν έμεινε σε ελληνικά χωρικά ύδατα. Έχουμε ζητήσει από τους Τούρκους να πάρουν τα μέτρα που προβλέπει το διεθνές δίκαιο", τόνισε ο κ. Κοτζιάς.

Ενταντικοποίηση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών

Στο πλαίσιο της τρίτης υπουργικής συνάντησης ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι συμφωνήθηκε εντατικοποίηση της συνεργασίας μέσω συναντήσεων πολιτικών διευθυντών προσθέτοντας ότι η επόμενη συνάντηση θα έχει ως βάση την αναπτυξιακή οικονομία.

"Συνεχίζουμε συνεργασία στον ενεργειακό τομέα. Θα δούμε τέλη Οκτώβρη αρχές Νοέμβρη ζητήματα μετανάστευσης", ανέφερε ο κ Κοτζιάς αναφέροντας παράλληλα ότι "με Αλβανία είμαστε σε διαδικασία να λύσουμε τα διμερή μας προβλήματα, όπως ζητήματα της ΑΟΖ"

Σχετικά με τις συναντήσεις που είχε ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Τόσκας στο πλαίσιο της συνάντησης σημείωσε πως "υλοποιήσαμε τις αποφάσεις του τελευταίου Οκτώβρη όπως συναντήσεις αρχηγών αστυνομίας, Πυροσβεστικής". Πρόσθεσε ότι συζητήθηκαν ζητήματα συνεργασίας ασφάλειας και δασοπυρόσβεσης και ότι συμφωνήθηκε ενίσχυση της κοινής εκπαίδευσης,βενίσχυση επαφών, ανταλλαγή υπηρεσιακών πληροφοριών για εγκληματικότητα και επαφές για τη διασυνοριακή συνεργασία.

Αναφορικά με τις μεταφορές πρόσθεσε ότι "όραμά μας είναι στο μέλλον οι πολίτες να μην αισθάνονται ότι έχουν εμπόδια να μετακινούνται από μία χώρα στην άλλη. Υπήρξαν σειρά συμφωνιών, διασυνδέσεις οδικές και σιδηροδρομικές, επικοινωνίες, μετακίνηση με υδροπλάνα".

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκε το θέμα της συνδεσιμότητας στην περιοχή, ενώ τόνισε πως θα πραγματοποιηθεί συνέδριο στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή επιστημόνων, πολιτικών και υπηρεσιών.

"Οι συναντήσεις που κάνουμε στη Θεσσαλονίκη υπογραμμίζει ότι όταν αναπτύξουμε την συνεργασία όταν λύσουμε προβλήματα θα αποδειχθεί ότι η Θεσσαλονίκη είναι αυτονόητο κέντρο της περιοχής, που έχει παράδοση στις διεθνείς σχέσεις", είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα