Ο Τραμπ προέτρεψε τον Κιμ Γιονγκ Ουν να τα "βάλει όλα πάνω στο τραπέζι" του πυρηνικού τους πόκερ

Ο Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε τον Κιμ Γιονγκ Ουν να τα βάλει «όλα» στο τραπέζι του πυρηνικού τους πόκερ στο Ανόι, αλλά η διαπραγμάτευση σκόνταψε στις διαφωνίες των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας όσον αφορά το περιεχόμενο του όρου «αποπυρηνικοποίηση» και το ζήτημα της άρσης σημαντικού μέρους των κυρώσεων, δήλωσε σήμερα, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο ηγέτης της Βόρειας

Κορέας διένυσαν τεράστιες αποστάσεις για τη δεύτερη σύνοδο κορυφής που ήταν αφιερωμένη στο ακανθώδες ζήτημα του τερματισμού του βορειοκορεάτικου προγράμματος για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, όμως αυτή συντομεύθηκε απρόσμενα, με τους Τραμπ και Κιμ να χωρίζουν δίχως εντέλει να υπάρξει ουδεμία κοινή ανακοίνωση, όπως σχεδιαζόταν αρχικά.

Όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αμερικανός αξιωματούχος υποστήριξε ότι οι Βορειοκορεάτες ζήτησαν «πολλά δισεκατομμύρια δολάρια», υπό «τη μορφή της ελάφρυνσης των κυρώσεων» που επιβάλλονται στην Πιονγκγιάνγκ, ενώ ταυτόχρονα, εκείνοι «δεν δέχονταν να επιβληθεί πλήρες πάγωμα στα προγράμματά τους (για την ανάπτυξη) όπλων μαζικής καταστροφής».

Η άρση των κυρώσεων θα σήμαινε πως οι ΗΠΑ «θα επιδοτούσαν de facto την συνεχιζόμενη ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής της Βόρειας Κορέας», ενώ αντιθέτως «αυτά που έπρεπε να βρίσκονται πάνω στο τραπέζι ήταν αυτά τα όπλα», δηλαδή συγκεκριμένα η καταστροφή τους, επέμεινε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας Ρι Γιονγκ Χο κάλεσε το βράδυ της Τετάρτης -- πράγμα σπάνιο -- δημοσιογράφους σε μια νυχτερινή συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα του Βιετνάμ για να παρουσιάσει την εκδοχή της Πιονγκγιάνγκ. Τους εξήγησε ότι η Βόρεια Κορέα δεν ζήτησε παρά μόνο άρση των κυρώσεων εν μέρει.

Η Πιονγκγιάνγκ διατύπωσε μια «ρεαλιστική πρόταση», με αντάλλαγμα το κλείσιμο, που θα ήταν «μόνιμο», και την «απόλυτη καταστροφή» όλων «των υποδομών για την παραγωγή πυρηνικών όπλων στην περιοχή Γιονγκμπιόν, παρουσία αμερικανών ειδικών», είπε.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο αμερικανός αξιωματούχος αντέτεινε ότι και μόνο ο ορισμός της περιμέτρου της Γιονγκμπιόν, ενός τεράστιου συγκροτήματος που περιλαμβάνει «πάνω από 300 διαφορετικές υποδομές», εγείρει πρόβλημα. «Αυτό που μας πρότειναν οι Βορειοκορεάτες ήταν το κλείσιμο μέρους του συγκροτήματος της Γιονγκμπιόν», υποστήριξε.

Το άλλο ζήτημα στο οποίο τα δύο μέρη δεν κατάφεραν να ομονοήσουν ήταν, για ακόμη μια φορά, το περιεχόμενο του όρου «αποπυρηνικοποίηση». Η Ουάσινγκτον απαιτεί η Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει πλήρως, να καταστρέψει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, με επαληθεύσιμο τρόπο. Η Πιονγκγιάνγκ κατανοεί πιο διασταλτικά τον όρο «αποπυρηνικοποίηση».

Keywords
Τυχαία Θέματα