"Όχι στη ΔΕΘ - πεδίο μάχης"- Πολιτικοοικονομικό φόρουμ προτείνουν Τζιτζικώστας- Μπουτάρης (VIDEO)

Την διεξαγωγή ενός πολιτικού και οικονομικού φόρουμ για τους πολιτικούς αρχηγούς που έρχονται στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης πρότεινε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας σε σύσκεψη με τους φορείς της πόλης, που συγκάλεσε σήμερα προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα διαχωρισμού του εκθεσιακού γεγονότος της ΔΕΘ από τις παρουσίες των πολιτικών αρχηγών.

Στόχος είναι, όπως είπε ο κ. Τζιτζικώστας,

να μην μετατρέπεται κάθε χρόνο το κέντρο της Θεσσαλονίκης σε πεδίο μάχης, λόγω των διαμαρτυριών.

«Κάθε χρόνο η πόλη, οι καταστηματάρχες, οι συμπολίτες μας, οι επισκέπτες της πόλης είμαστε θεατές στο ίδιο έργο. Αποκλεισμοί δρόμων, εκτεταμένα επεισόδια, βία, βανδαλισμοί. Το κέντρο της πόλης μας την ώρα του μεγαλύτερου γεγονότος της Βόρειας Ελλάδας αντί για πεδίο συνεργασίας επιχειρηματικότητας μετατρέπεται κάθε χρόνο σε πεδίο μάχης. Μιας μάχης που έχει πάντα ηττημένους, την πόλη και την εικόνα της», σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας κατά την αρχική του τοποθέτηση στη σύσκεψη με τους φορείς και πρόσθεσε: «Ήρθε η ώρα αποφάσεων για το θέμα της ΔΕΘ. Να διατυπώσουμε μια νέα σύγχρονη πρόταση την οποία θα καταθέσουμε στη κυβέρνηση που είναι αρμόδια για το θέμα».

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας επισήμανε την ανάγκη εξεταστούν οι δυνατότητες διαχωρισμού του εκθεσιακού γεγονότος της ΔΕΘ από τις παρουσίες και τις πολιτικές ομιλίες των αρχηγών των κομμάτων μέσω της δημιουργίας ενός πολιτικού και οικονομικού φόρουμ, στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Όπως τόνισε με αυτό τον τρόπο «Αφενός η Θεσσαλονίκη, η Κεντρική Μακεδονία και η Βόρεια Ελλάδα θα συνεχίσουν να αποτελούν το επίκεντρο και αφετηρία κορυφαίων πολιτικών εξελίξεων για τη χώρα και την οικονομία και αφετέρου δεν θα επισκιάζεται το αμιγώς εμπορικό, επιχειρηματικό και επενδυτικό γεγονός της περιοχής μας».

«Τώρα που η ΔΕΘ γίνεται εμπορική και επιχειρηματική και πάλι. Να διαμορφώσουμε ένα νέο σύγχρονο μοντέλο εγκαινίων της έκθεσης στη βάση των ευρωπαϊκών και διεθνών προτύπων, που να είναι ελκυστικό στους Θεσσαλονικείς αλλά και όλους τους επισκέπτες και τους εκθέτες της ΔΕΘ», πρότεινε ο κ. Τζιτζικώστας.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης πρότεινε την δημιουργία ενός οικονομικού αναπτυξιακού φόρουμ, στα περίχωρα της πόλης.

«Η έκθεση είναι ένα γεγονός πολύ παλιό για τη Θεσσαλονίκη, γεγονός συνυφασμένο με την ιστορία της πόλης και έχει να κάνει με εμπόριο, με οικονομία, με διασκέδαση κ.α. Τα τελευταία χρόνια η πολιτική αντιπαράθεση και η παρουσία διαφόρων ομάδων, που έχουν αντίθετή άποψη δημιουργεί πολύ μεγάλο πρόβλημα. Η πόλη παραλύει για τουλάχιστον δύο σαββατοκύριακα. Αμαυρώνει και την εικόνα τη πόλης, της χώρας, και της ίδιας της έκθεσης». «Να γίνει ένα φόρουμ οικονομικό αναπτυξιακό, το οποίο να ασχολείται κυριώς με την ανάπτυξη της νοτιοανατολικής Ευρώπης». Ο κ. Μπουτάρης πρότεινε το φόρουμ να γίνεται στα περίχωρα της πόλης τον Σεπτέμβριο, και όχι απαραίτητα κατά τη διάρκεια της Έκθεσης.

Στον αντίποδα, την ανάγκη παρουσίας των πολιτικών αρχηγών στην ΔΕΘ επισήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΘ- Helexpo, Τάσος Τζήκας, ενώ έκανε λόγο για το «σημαντικότερο πολιτικό debate, που γίνεται στην Ελλάδα. «Η 83η ΔΕΘ ήταν η καλύτερη διοργάνωση τελευταίων 20 χρόνων. Μιλάμε για ένα πολυγεγονός. Είναι ένα συλλεκτικό κομμάτι για την Ευρώπη. Επειδή πάει καλά πρέπει να το διαφυλάξουμε. Απευθύνεται σε επιχειρηματίες, στην κυβέρνηση. Η κυβερνητική παρουσία σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι κάτω από 10 % . Είναι σημαντικό για τους επιχειρηματίες να συναντούν στελέχη των υπουργείων». Ο κ. Τζήκας τόνισε ότι υπάρχουν τα επεισόδια από διάφορες ομάδες, ωστόσο όπως πρόσθεσε «δεν πρέπει η πόλη να φοβηθεί από αυτές τις εκδηλώσεις. Πρέπει να έρχεται ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

«Καλό είναι που γίνεται αυτή η συζήτηση γιατί με τις συζητήσεις πάντα βρίσκουμε λύσεις. Θεωρώ ότι και αυτό το κομμάτι της ΔΕΘ, το οποίο ξεκίνησε το 1928 με τον Ελευθέριο Βενιζέλο και συνεχίζεται ακόμα και σήμερα είναι μια προίκα της Έκθεσης και της πόλης και πρέπει να διαφυλαχθεί. Νομίζω ότι αν γίνει μια σωστή διαβούλευση με τη σωστή προσέγγιση, μπορεί να βρεθεί η λύση ώστε να μην έχουμε τα θέματα που αντιμετωπίζουμε κάθε χρόνο τα τελευταία 20 χρόνια, με το πρώτο Σάββατο γιατί αυτό κάνει κακό και στη γιορτή της πόλης και στο θεσμό της Έκθεσης", τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ - Helexpo, Κυριάκος Ποζρικίδης και πρόσθεσε:

«Νομίζω υπάρχουν πάρα πολλές μέρες για να γίνονται οι όποιες δίκαιες διαμαρτυρίες και όχι τη μέρα που ο θεσμός της πόλης γιορτάζει και η πόλη υποδέχεται ένα σωρό ξένους επισκέπτες».

Παράλληλα ανέφερε ότι η πολιτική παρουσία δεν υπονομεύει τον εμπορικό και οικονομικό χαρακτήρα της Έκθεσης αλλά αντίθετα προσθέτει. «Νομίζω ότι αυτό που κάνει κακό είναι μια κλειστή πόλη και όχι η συζήτηση σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο», σημείωσε ο κ. Ποζρικίδης.

Πολιτική ομιλία εκτός του κέντρου ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος

«Ο κόσμος έχει λόγο να διαμαρτυρηθεί όμως καλό είναι να σκεφτούμε ότι υπάρχει μία πόλη, υπάρχει μία αγορά αλλά να βρεθεί μία λύση. Πρόταση μας είναι η πολιτική ομιλία να γίνεται εκτός Θεσσαλονίκης ή τουλάχιστον να γίνεται σε μία περιοχή έξω από το κέντρο της πόλης» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης τονίζοντας ότι «φέτος το πρώτο Σάββατο της ΔΕΘ ήταν καταστροφικό για την αγορά».

Να μείνει το πολιτικό κομμάτι στη ΔΕΘ ζητούν ΣΕΒΕ και ΒΕΘ

«Αν φύγει το πολιτικό κομμάτι από την Έκθεση, δε θα είναι Έκθεση», δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, Γιώργος Κωνσταντόπουλος.

«Το ενδιαφέρον είναι κυρίως στα περίπτερα των υπουργείων και των επιμελητηρίων τα οποία υπάρχουν επειδή έρχεται ο εκάστοτε πρωθυπουργός και ο εκάστοτε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θα μπορούσε εναλλακτικά για αυτούς που ενοχλούνται και θέλουν μία ήσυχη πόλη να γίνει ένα μεγάλο πολιτικοοικονομικό forum το οποίο να γίνεται ίσως στο Μέγαρο Μουσικής, παράλληλα με την Έκθεση Θεσσαλονίκης», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Καπνοπώλης σημείωσε ότι «δεν πρέπει να απαξιωθεί ο ρόλος της πολιτικής, ο οποίος είναι συνυφασμένος με την επιχειρηματκότητα και θεωρώ ότι η Θεσσαλονίκη θα πρέπει να δέχεται τους πολιτικούς της οι οποίοι καθορίζουν την τύχη και το μέλλον τη χώρας», σημείωσε ο ίδιος, ενώ πρότεινε οι πολιτικές συναντήσεις να πραγματοποιούνται περιφερειακά της πόλης.

Δείτε τα βίντεο του thestival.gr:

Keywords
Τυχαία Θέματα