Οι 6 πιο συνηθισμένες αλλά τόσο περίεργες αντιδράσεις του ανθρώπινου σώματος

Νυστάζεις, χασμουριέσαι. Σηκώνεσαι από το κρεβάτι και τεντώνεσαι. Παθαίνεις λόξυγκα, φτερνίζεσαι, κοιμάσαι και τινάζεις το κορμί σου. Τα δάχτυλά σου μουλιάζουν. Το δέρμα σου ανατριχιάζει. Πολύ φυσιολογικά σου φαίνονται όλα αυτά, από τη στιγμή που τα επαναλαμβάνουμε όλοι, εντελώς ασυναίσθητα. Έχεις αναλογιστεί ποτέ γιατί συμβαίνουν; Περίεργα δεν είναι;

Ανατριχίλες

Ακούς κάτι, κάνεις μια κακή σκέψη, φοβάσαι, το ζεστό γίνεται κρύο κι εσύ ανατριχιάζεις. Καμιά φορά δεν υπάρχει κανένας προφανής λόγος. Τι συμβαίνει ακριβώς στο σώμα σου; Πρόκειται για αντίδραση του νευρικού συστήματος από

απότομη έκκριση αδρεναλίνης, η οποία προκαλεί τη συστολή ορισμένων μυών και κάνει τους θύλακες της τρίχας να ξεπροβάλλουν από το δέρμα.

Τράνταγμα στον ύπνο

Ο υπναγωγικός σπασμός ή μυοκλονία, όπως λέγεται, σαν ένα στιγμιαίο ηλεκτροσόκ ή σα να έπεφτες από μεγάλο ύψος, το τίναγμα αυτό, προκαλείται λόγω κούρασης ή ανήσυχου ύπνου. Η πιο κοινή θεωρία είναι ότι ο εγκέφαλος μπερδεύει την χαλάρωση με την αρχέγονη αίσθηση που προκαλείται στα πρωτεύοντα θηλαστικά όταν πέφτουν από κάποιο δέντρο (Coolidge 2006), κάτι που προκαλεί εγρήγορση (σπασμό).

Λόξιγκας

Όχι, δεν σε μελετάει κάποιος, απλά έφαγες πολύ γρήγορα, κατάπιες μεγάλο κομμάτι τροφής ή έστω αέρα, έχεις συναισθηματικό στρες ή μεγάλο, ξαφνικό ενθουσιασμό, το στομάχι σου υπέστη ξαφνική αλλαγή θερμοκρασίας. Όλα αυτά αποτελούν αιτίες για συγχρονισμένο διαφραγματικό πτερυγισμό και ακούσια σύσπαση του διαφράγματος και του λάρυγγα που εμποδίζουν τη ροή του αέρα.

Τέντωμα

Πρόκειται για ενστικτώδη αντίδραση. Προετοιμάζουμε το σώμα και τους μυς μας για τα φυσικά φορτία που αναμένεται να αναλάβει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Βάζουμε μπρος το κυκλοφορικό μας σύστημα, ανοίγουμε τους πνεύμονες.

Χασμουρητό

Άλλη μία ακούσια σωματική αντίδραση. Οι επιστήμονες αναφέρουν πως χασμουριόμαστε από τότε που είμαστε μέσα στην κοιλιά της μάνας μας. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες που προσπαθούν να εξηγήσουν γιατί ανοίγουμε διάπλατα το στόμα μας όταν νυστάζουμε ή σε λιγότερο ανεξήγητες περιπτώσεις: α) Με το χασμουρητό λαμβάνουμε περισσότερο οξυγόνο και αποβάλλουμε το πλεονάζον διοξειδίου του άνθρακα, β) το χασμουρητό επεμβαίνει ως φυσικός θερμοστάτης επιτρέποντας να μπει κρύος αέρας και να επαναφέρει τη σωστή θερμοκρασία του εγκεφάλου όταν αυτός υπερθερμαίνεται.

Πανιασμένα δάχτυλα

Γιατί ζαρώνουν τα δάχτυλά μας από την υγρασία; Το φαινόμενο λέγεται ώσμωση και συντελείται ώστε να πιάνουμε υγρά αντικείμενα. Δεν οφείλεται στην είσοδο νερού στο δέρμα, αντιθέτως είναι μία αντίδραση που ελέγχεται από το νευρικό σύστημα. Στην πραγματικότητα, το ζάρωμα οφείλεται στη συστολή αιμοφόρων αγγείων κάτω από το δέρμα.

πηγή: ladylike.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα