Οι τουρκικές προκλήσεις στο επίκεντρο των επαφών Αναστασιάδη στην Αθήνα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Μέγαρο Μαξίμου. Κατά τη συνάντησή τους που βρίσκεται σε εξέλιξη θα τεθούν στο τραπέζι τα συμπεράσματα του χθεσινού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων των Βρυξελλών, οι τουρκικές προκλήσεις έναντι των δύο χωρών και των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους. Επίσης, οι τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι ευρωτουρκικές σχέσεις, οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου, ενώ θα υπάρξει συντονισμός ενόψει του επικείμενου

Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Ιουλίου, στις Βρυξέλλες, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Είναι μια πρόκληση που πιστεύω ότι θα πρέπει να έχει και την ανάλογη αντίδραση από πλευράς της παγκόσμιας κοινότητας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και συμπλήρωσε ότι «αυτό, για το οποίο χαίρομαι, είναι για την άριστη μεταξύ μας συνεργασία, τον συντονισμό που πάντοτε υπάρχει πριν από κάποιες κρίσιμες ώρες, ενόψει ιδιαίτερα και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και θέλω να πιστεύω ότι θα επιτύχουμε τα καλύτερα δυνατά. Κι αυτό που για μένα είναι το καλύτερο δυνατό είναι η επικράτηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της καλής γειτονίας. Αυτό που πάντοτε πρεσβεύαμε σαν κράτη, σαν Ευρώπη, σαν πυλώνες σταθερότητας στην περιοχή».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «είσαι ο πρώτος αρχηγός κράτους που επισκέπτεται την Ελλάδα στη μετά κορωνοϊό εποχή» και πρόσθεσε ότι «έχουμε να συζητήσουμε πολλά κρίσιμα ζητήματα, ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες το Σαββατοκύριακο και έχει μία κρίσιμη ατζέντα».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «προφανώς οι απόψεις μας είναι απολύτως ταυτισμένες. Προφανώς έχουμε να συζητήσουμε πολλά ως προς το τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο, την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα και το πώς θα συντονίσουμε, όπως πάντα, τις δράσεις μας και τις ενέργειές μας σε αυτό το δύσκολο κλίμα, το οποίο επιβαρύνθηκε ακόμα περισσότερο από την προκλητική απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά από μουσείου σε τζαμί».

Νωρίτερα, ο κ. Αναστασιάδης συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ στις 19:00 θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.

Τον Πρόεδρο της Κύπρου συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, ο Κύπριος πρέσβης στην Ελλάδα, Κυριάκος Κενεβέζος και ο διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κυριάκος Κούρος.

Φωτό: Intime

Keywords
Τυχαία Θέματα