Οστεοπόρωση: Πέντε τρόποι για να δυναμώσετε τα οστά σας

Η προστασία από την οστεοπόρωση πρέπει να αρχίζει νωρίς στη ζωή. Μέχρι την ηλικία των 18 ετών τα κορίτσια και των 20 ετών τα αγόρια έχουν αποκτήσει το 90% της οστικής μάζας που θα διαθέτουν στη διάρκεια της ζωής τους.

Η ποσότητα του οστίτη ιστού στο σκελετό, που συνιστά την οστική μάζα, μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται έως την ηλικία των 30 ετών. Έως τότε, τα οστά έχουν αποκτήσει τη μέγιστη δύναμη και πυκνότητά τους.

Αν

όμως έχετε περάσει αυτά τα ηλικιακά ορόσημα, δεν υπάρχει λόγος να αποθαρρύνεστε. Ποτέ δεν είναι αργά για να υιοθετήσετε συνήθειες που θα δυναμώσουν τα οστά σας, λένε ειδικοί από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Τι να κάνετε

Αν λοιπόν είστε άνδρας ηλικίας κάτω των 65 ετών ή γυναίκα πριν την κλιμακτήριο, οι πέντε στρατηγικές που ακολουθούν μπορούν να σας βοηθήσουν να δυναμώσετε τα οστά σας και να προστατευθείτε από την οστεοπόρωση:

- Προσέξτε τη διατροφή σας. Πρέπει καθημερινά να τρώτε αρκετό ασβέστιο, βιταμίνη D, μαγνήσιο και φώσφορο. Η καλύτερη πηγή ασβεστίου παραμένουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ιδίως τα τυριά. Ωστόσο υπάρχουν και πολλά άλλα, εμπλουτισμένα.

Χρειάζεστε επίσης φρούτα, λαχανικά και δημητριακά για το μαγνήσιο και τον φώσφορό τους. Μην ξεχνάτε τέλος τα παχιά ψάρια που αποτελούν την καλύτερη διατροφική πηγή βιταμίνης D.

- Προσέξτε το σωματικό βάρος σας. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, το πρόβλημα δεν είναι τα περιττά κιλά, αλλά το υπερβολικά χαμηλό σωματικό βάρος.

Η έμμηνος ρύση συχνά διακόπτεται στις γυναίκες που είναι πάρα πολύ αδύνατες, εξαιτίας ελλιπούς διατροφής ή υπερβολικής άσκησης. Η διακοπή της εμμήνου ρύσεως συνήθως σημαίνει ότι τα επίπεδα των οιστρογόνων είναι πολύ χαμηλά για να υποστηρίξουν την οστική ανάπτυξη.

- Μην καπνίζετε και μην πίνετε πολύ αλκοόλ. Και τα δύο μειώνουν την οστική μάζα.

- Να σηκώνετε συχνά βάρη. Κάθε φυσική δραστηριότητα που αυξάνει τη μυϊκή μάζα του σώματος δρα προστατευτικά στα οστά.

Είτε λοιπόν σηκώνετε τις σακούλες του σούπερ μάρκετ, είτε περπατάτε με γρήγορο βήμα, χορεύετε ή κάνετε βαράκια στο γυμναστήριο, ωφελείτε τα οστά σας.

- Μιλήστε με τον γιατρό σας για τους παράγοντες κινδύνου. Ορισμένα νοσήματα, όπως η νόσος κοιλιοκάκη, και ορισμένα φάρμακα όπως τα στεροειδή, αυξάνουν τον κίνδυνο για οστεοπόρωση.

Είναι λοιπόν σημαντικό να συζητήσετε με τον γιατρό σας αν εσείς έχετε τέτοιου είδους παράγοντες κινδύνου. Και αν ναι, να καταρτίσετε μαζί μια στρατηγική για την προστασία σας από την οστεοπόρωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα