Στίχοι του Κλείτου Κύρου κοσμούν από σήμερα γερανό του μετρό Θεσσαλονίκης(ΦΩΤΟ)

Ένα μεγάλο πανό αναρτήθηκε σήμερα στο εργοτάξιο του υπό κατασκευή σταθμού «Σιντριβάνι» του μετρό Θεσσαλονίκης, με αφορμή την 15η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

Το πανό γράφει «Θεσσαλονίκη πόλη του ανοιχτού βιβλίου» και ακριβώς από κάτω παρατίθεται ένας στίχος του Κλείτου

Κύρου:«Με φόντο ένα παράθυρο ανοιχτό πάνω απ το κύμα. Να φέγγει προς την άλλη όψη της αγάπης».

Μάλιστα, σήμερα στα γραφεία της Αττικό Μετρό Α.Ε. στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε κοινή συνέντευξη Τύπου, με τη συμμετοχή του Προέδρου της Αττικό Μετρό Α.Ε., Καθηγητή, Γιάννη Μυλόπουλου και των μελών της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, του προέδρου Ηλία Κουτσούκου και των Βάγγελη Τασιόπουλου και Δημήτρη Μπρούχου. Κατά τη διάρκειά της παρουσιάστηκαν οι δράσεις, που έχουν συνδιοργανώσει οι δυο φορείς τα τελευταία δύο χρόνια με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.

Η συνεργασία ξεκίνησε το 2017 με την ανάρτηση ποιημάτων του Γιώργου Βαφόπουλου, της Ζωής Καρέλλη, του Μανόλη Αναγνωστάκη και άλλων ποιητών στις περιφράξεις του εργοταξίου του σταθμού «Αγία Σοφία». Η δράση επαναλήφθηκε και το 2018, όπου στο ίδιο εργοτάξιο, αναρτήθηκε ένα τεράστιο πανό στο οποίο αναγραφόταν ο εμβληματικός στίχος του Μανόλη Αναγνωστάκη: «σαν πρόκες πρέπει να καρφώνονται οι λέξεις να μην τις παίρνει ο άνεμος».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Α.Ε., αφού αναφέρθηκε στους ταχείς ρυθμούς υλοποίησης του έργου κατά τα τελευταία δύο χρόνια, τόνισε πως το μετρό θα αποτελέσει χώρο και μέσο ανάδειξης του Πολιτισμού και της πολιτιστικής παραγωγής της Θεσσαλονίκης τόσο κατά τη φάση κατασκευής όσο, όμως, και κατά τη φάση λειτουργίας του Μετρό της πόλης με την μετατροπή των σταθμών του έργου σε ανοικτά μουσεία και χώρους πολιτισμού.

«Ο πολιτισμός, η ιστορία και η παράδοση της πόλης αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα της Θεσσαλονίκης. Η πόλη, μέσω των εργασιών του Μετρό, ανακαλύπτει και αναδεικνύει την πολιτιστική της κληρονομιά με ευεργετικές συνέπειες για την οικονομική της ανάπτυξη, αποκτώντας ταυτόχρονα ένα σύγχρονο μέσο υποδομής που θα επιλύσει οριστικά το χρόνιο συγκοινωνιακό της πρόβλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μυλόπουλος.

Οι δύο φορείς δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν με αφορμή την κατασκευή και στη συνέχεια τη λειτουργία του έργου τις κοινές τους δράσεις για την ανάδειξη και τη διάδοση του πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη.

Με την ευκαιρία αυτή, ανακοινώθηκε πως κατά τη διάρκεια της 15ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου στους χώρους της Δ.Ε.Θ. (3-6 Μαΐου 2018), θα φιλοξενηθεί έκθεση φωτογραφίας των αρχαιολογικών ευρημάτων που αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών του μετρό. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 4 Μαΐου 2018 και ώρα 16:00-17:00.

Δείτε τις φωτογραφίες:

Keywords
Τυχαία Θέματα