Παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης για τον Κοινωνικό Χώρο "Σχολείο"

Παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσουν σήμερα στις 16.00, μέλη του Ελεύθερου Κοινωνικού Χώρου "Σχολείο για τη μάθηση της ελευθερίας", με αφορμή το θέμα της μεταφοράς του 12ου δημοτικού σχολείου στο χώρο.

Να σημειωθεί πως τα μέλη του "Σχολείου" είχαν διαψεύσει με ανακοίνωση τους, τη δήλωση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, περί συμφωνίας

για το θέμα του πρώην 12ου Δημοτικού Σχολείου.

Με αφορμή το θέμα που είχε προκύψει από την απόφαση του δήμου να βάλει λουκέτο στον χώρο του 12ου σχολείου, στην περιοχή του Μεγάρου Μουσικής, ο Γιάννης Μπουτάρης είχε αποκαλύψει ότι είχε επαφές με την Εκκλησία της Ελλάδος, προκειμένου η Εκκλησία να νοικιάσει στον δήμο το παλιό κτίριο του 12ου, στη Βασιλέως Γεωργίου. Μάλιστα, ο δήμαρχος είχε ισχυριστεί ότι έχει λάβει και τη διαβεβαίωση των καταληψιών ότι, σε αυτή την περίπτωση, θα εγκαταλείψουν τον χώρο.

Στην ανακοίνωση των διαχειριστών του Ελεύθερου Κοινωνικού Χώρου "Σχολείο", αναφέρεται χαρακτηριστικά: "Διαβάζουμε σε δημοσιεύματα του Τύπου πως υπάρχει σιωπηλή συμφωνία μεταξύ της δημοτικής αρχής και των καταληψιών για την παραχώρηση του κτηρίου σε περίπτωση που αυτό γίνει σχολείο. Τέτοια συμφωνία δε θα μπορούσε να υπάρχει- και ούτε βέβαια θα υπάρξει- και αυτό να το βάλετε καλά στο κεφάλι σας". Μαλιστα, στο υστερόγραφο τονίζεται: "Γιάννη Μπουτάρη, θα θέλαμε να σου θυμίσουμε πως ρεύμα παίρνουμε μόνοι μας, μετά από δύο δημόσιες επασυνδέσεις".

Οι "καταληψίες" του Σχολείο αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους πως θεωρούν απαράδεκτο οι μαθητές του 12ου να συνεχίζουν να φιλοξενούνται σε λυόμενους χώρους, στην περιοχή του Μεγάρου Μουσικής, προσθέτουν ωστόσο, ότι το κτίριο της Βασιλέως Γεωργίου δεν είναι κατάλληλο για να φιλοξενήσει και πάλι σχολείο.

"Ορισμένοι γονείς, αλλά και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, θεωρούν πως είναι κατάλληλο για τη στέγαση του 12ου δημοτικού σχολείου. Από τη μεριά μας, θεωρούμε πως η επιλογή αυτή είναι παντελώς άστοχη και ακατάλληλη εξαιτίας των περιορισμένων χωρικών δυνατοτήτων του κτηρίου, της στατικότητάς του, που ήταν και ο αρχικός λόγος μεταφοράς του σχολείου, καθώς και των υπέρογκων ποσών που θα δαπανηθούν, κάτι που κρίνεται ασύμφορο μιας και το κτήριο αποτελεί νεοκλασικό, γεγονός που επιφέρει συγκεκριμένους τύπους και τρόπους ανακατασκευής. Την εποχή μάλιστα που συρρικνώνονται όλο και περισσότερο οι κοινωνικές δαπάνες, είναι τουλάχιστον σκανδαλώδες να δαπανώνται τέτοια ποσά για συγκεκριμένους τύπους ανακατασκευής, τη στιγμή που με μικρότερα ποσά είναι δυνατή η επιλογή ή ακόμα και η κατασκευή νέων, σύγχρονων σχολικών μονάδων. Αναρωτιόμαστε πραγματικά για ποιους λόγους κάποια πολιτικά πρόσωπα επιμένουν σθεναρά να προχωρήσει ένα τόσο δαπανηρό έργο, αντί να λαμβάνουν υπόψη τους οικονομικότερες και πιο πρακτικές λύσεις, αν όχι για να εκκενώσουν το κατειλημμένο κτήριο και ό,τι αυτό πρεσβεύει" σημειώνουν οι διαχειριστές του Σχολείου.

Οι εκπρόσωποι του κοινωνικού χώρου αναφέρονται στην ανακοίνωσή τους στις κινήσεις που έχουν κάνει για την αναβάθμιση του κτιρίου και τη λειτουργία του ως Σχολείου για τη μάθηση της Ελευθερίας. Συγκεκριμένα, τονίζουν:

"Μέσα στα 7 χρόνια κατά τα οποία το κτήριο τελεί υπό κατάληψη– μία κατάληψη που το απελευθέρωσε από το καθεστώς εγκατάλειψης και αχρησίας που του είχε επιβληθεί την περίοδο 2004-2010– στο χώρο πραγματοποιούνται ελεύθερα μαθήματα, χοροί, δραστηριότητες για παιδιά, πολιτιστικές και πολιτικές εκδηλώσεις, λειτουργούν δομές κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας (παντοπωλείο, κουζίνα, παζάρι άμεσης διάθεσης προϊόντων, ζυθοποιείο) ενώ ήδη έχει μπει στα σκαριά η δημιουργία δομής υγείας που θα παρέχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης προσβάσιμες στον κόσμο της γειτονιάς και ευρύτερα. Μέσα σε αυτά τα 7 χρόνια, ο Ελεύθερος Κοινωνικώς Χώρος «Σχολείο, για τη μάθηση της ελευθερίας» έχει συμμετάσχει σε κοινωνικούς αγώνες, σε αγώνες διεκδίκησης, σε απεργίες και σε πορείες, συνθέτοντας εκείνες τις αντιστάσεις που αντιπαραβάλλονται στο σύστημα που επιβάλλει- όλο και περισσότερο - τις κοινωνικές ανισότητες και αδικίες. Μέσα στα 7 χρόνια λειτουργίας του έχουν περάσει εκατοντάδες άτομα και έχουν σε πολλές περιπτώσεις παραμείνει ενεργώς συμμετέχοντα στο εγχείρημα κατά τα χρόνια, άτομα τα οποία αποφάσιζαναμεσοδημοκρατικά και χωρίς ιεραρχίες για ζητήματα που τα αφορούσαν, πειραματίστηκαν με έννοιες όπως η αυτοοργάνωση γύρω από μικρότερα ή μεγαλύτερα ζητήματα, ενώ θέσμισαν- λιγότερο ή περισσότερο- τις ζωές τους και τις σχέσεις τους μακριά από το κυρίαρχο, καπιταλιστικό φαντασιακό, που προωθεί την εξατομίκευση, την ανάθεση και την εκμετάλλευση.

Και μέσα σε αυτά τα 7 χρόνια λειτουργίας του «Σχολείου», κράτος, δήμος και εκκλησία- θεσμοί οι οποίοι ανέκαθεν συνέδραμαν στη διαιώνιση των ανισοτήτων, της εκμετάλλευσης, της οικονομικής εξαθλίωσης, του κοινωνικού κανιβαλισμού- δεν έκαναν τίποτα λιγότερο από το να πολεμούν την ύπαρξη χώρων σαν και αυτόν. Από την αρχή της κατάληψης, μέσω διαφόρων μεθοδεύσεων, δήμος και εκκλησία προσπάθησαν να μας εκδιώξουν από το κτήριο. Ύστερα από μία σειρά αποτυχημένων δικαστικών διαμαχών καθώς και διακοπών στην ηλεκτροδότηση του κτηρίου, δε θεωρούμε απίθανη μία ευνοϊκότερη συμφωνία μεταξύ της εκκλησίας και του δήμου, γεγονός που θα αποτελέσει ισχυρή αφορμή για την εκκένωση του εγχειρήματος".

Η ανακοίνωση καταλήγει με ένα μήνυμα προς τον Γιάννη Μπουτάρη, αλλά και την Εκκλησία, στην οποία ανήκει το ακίνητο: "Θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε πως το «Σχολείο» δεν έπαψε ποτέ να είναι σχολείο, ένα σχολείο από και για την κοινωνία, ένα σχολείο για τη μάθηση της ελευθερίας. Και θα θέλαμε να διαμηνύσουμε προς κάθε Μπουτάρη που θέλει να το παίξει Καμίνης, και προς όλες τις αρμόδιες αρχές και την Εκκλησία Α.Ε., πως το «Σχολείο» αποτελούσε, αποτελεί και θα εξακολουθήσει να αποτελεί εκείνες τις διαδρομές ελευθερίας μέσω των οποίων ιχνηλατούμε τρόπους αυτοοργάνωσης, αυτοθέσμισης και δόμησης άλλων σχέσεων και ενός άλλου κόσμου".

Keywords
Τυχαία Θέματα