Πρόεδρος ΣΕΒΕ: Δεν υπάρχουν άνθρωποι να μαζέψουν τις ελιές στην Χαλκιδική

Αύξηση περίπου 45% παρουσίασαν οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων τα χρόνια της κρίσης, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, στην ομιλία του σε ημερίδα με θέμα: «Aγροδιατροφή-Προκλήσεις και Προοπτικές», που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς, στη Θεσσαλονίκη.

Την ημερίδα διοργάνωσαν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης,

η Τράπεζα Πειραιώς, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων.

Όπως είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος, ένα από τα προβλήματα είναι η παραγωγή τονίζοντας ότι στην Χαλκιδική δεν υπάρχουν άνθρωποι να κάνουν χειρωνακτικές εργασίες, όπως είναι το μάζεμα των ελιών. «Το πρόβλημα είναι τι παράγουμε εμείς και ακόμη αν παραβλέψουμε τις τιμές είναι ποιος τα μαζεύει. Δεν υπάρχουνε άνθρωποι να τις μαζέψουνε. Θα πέσουν οι ελιές και θα γίνουν λίπασμα. Πρέπει να κάνουμε εισαγωγή ξένων εργατών να τις μαζέψουν. Το ίδιο ισχύει σε μία άλλη σειρά ».

«Χάρη στις εξαγωγές στεκόμαστε στα πόδια την τελευταία δεκαετία της κρίσης Ο αγροτοδιατροφικός τομέας πήγε καλά. Οι εξαγωγές των τροφίμων αυξήθηκαν 45% τα τελευταία πέντε χρόνια. Παρ΄ όλα αυτά υπάρχουν αδυναμίες. Αυτό που κάνουμε είναι να βελτιώσουμε την ποιότητά μας», σημείωσε ο ίδιος. Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ επισήμανε την ανάγκη για επέκταση σε νέες αγορές, όπως για παράδειγμα στη Βραζιλία. «Στόχος μας είναι οι νέες αναδυόμενες αγορές για πετύχουμε καλύτερη τιμή όπως είναι η Βραζιλία», τόνισε.

Π. Μήτκας: Το ΑΠΘ εκπαιδεύει τους αγρότες σε νέες τεχνικές

Την άποψη ότι το ΑΠΘ έχει εκπαιδεύσει την συντριπτική πλειοψηφία των κτηνιάτρων και δασολόγων των γεωπόνων που λειτουργούν σε αυτή την χώρα και που στηρίζουν τον τομέα της αγροδιατροφής εξέφρασε ο πρύτανης του πανεπιστημίου, Περικλής Μήτκας.

«Το ΑΠΘ εδώ κα δεκαετίες έχει εκπαιδεύσει την συντριπτική πλειοψηφία των κτηνιάτρων και δασολόγων των γεωπόνων που λειτουργούν σε αυτή την χώρα και που στηρίζουν τον τομέα της αγροδιατροφής. Τα πανεπιστήμια ξεκίνησαν αυτή την δραστηριότητα για να εκπαιδεύσουν σε νέες τεχνικές τους αγρότες της Βόρειας Ελλάδας, της ηπειρωτικής Ελλάδας και γιατί όχι και όλης της υπόλοιπης χώρας. Το πανεπιστήμιο παίζει τον ρόλο που του έχει αναθέσει το κράτος», υπογράμμισε ο κ. Μήτκας

Εμ. Βλαχονιάννης: Sexy ο κλάδος της αγροδιατροφής

«Ο κλάδος της αγροδιατροφής γίνεται sexy» τόνισε ο Α΄ αντιπρόεδρος Δ.Σ. του ΕΒΕΘ, Εμμανουήλ Βλαχογιάννης. «Ο κλάδος αυτός ξαναγίνεται σέξι, δηλαδή ελκυστικός για την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών πληροφοριών», ενώ τόνισε ότι πρέπει να είμαστε «φειδωλοί στην αξιοποίηση φυσικών πόρων και εμμονικοί στην προώθηση των τεχνολογιών».

Αθ. Σαββάκης: Εξάγουμε μη μεταποιημένα προϊόντα και τα εισάγουμε ακριβά

Την ανάγκη εξαγωγής επώνυμων, επεξεργασμένων και προστιθέμενης αξίας προϊόντων αναφέρθηκε από την πλευρά του ο πρόεδρος τους ΣΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης.

«Υστερούμε σε εξαγωγές εμπορευμάτων προστιθέμενης αξίας. Εξάγουμε μη μεταποιημένα και τα εισάγουμε ακριβά», σημείωσε ο κ. Σαββάκης.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις του κλάδου ο πρόεδρος του ΣΒΕ σημείωσε ότι «κατά προτεραιότητα οι προκλήσεις έχουν μια περιβαλλοντική διάσταση Θα πρέπει 1. μέτρηση και μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος 2. εφαρμογή τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας. Να δούμε ποια είναι τα χαρακτηριστικά του περιβαλλοντικού αποτυπώματος που μπορεί μια επιχείρηση να επηρεάσει».

Χρ. Αντωνιάδης: Χρηματοδοτήσεις ύψους 1,5 δις. ευρώ

Σύμφωνα με τον σύμβουλο διοίκησης της εμπορικής και αγροτικής τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς, Χριστόδουλο Αντωνιάδη μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο της συμβολαιακής τραπεζικής, υπογράφηκαν 301 συμβόλαια με επιχειρήσεις, συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών, που απασχολούν 14.500 εργαζομένους. Εντάσσονται 25.000 παραγωγοί που παράγουν 65 διαφορετικά προϊόντα. «Οι σχέσεις μας αυτές έχουν ως αποτέλεσμα την εξαγωγή προϊόντων ύψους 1,5 δισ. ευρώ, σε 55 χώρες», ανέφερε ο κ. Αντωνιάδης.

Ο κ. Αντωνιάδης επισήμανε ότι για την Τράπεζα Πειραιώς η στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής αποτελεί στρατηγικό στόχο και συνειδητή επιλογή, ο κ. Αντωνιάδης υπογράμμισε εκ νέου το τεράστιο περιθώριο ανάπτυξης που έχει η συμβολαιακή γεωργία.

Ο ίδιος τόνισε πως «η συμβολαιακή τραπεζική μετεξελίσσεται διαρκώς», ενώ πρόσθεσε ότι «όταν την πρωτοσχεδιάσαμε προ επταετίας, σε ειδική συνάντησή μας με παραγωγούς και μεταποιητές, μεταβάλλαμε το 50% του αρχικού σχεδιασμού που είχαμε κάνει. Τότε είχε φανεί, ότι όταν ακούμε τις προτάσεις και τοποθετήσεις των ανθρώπων που πάμε να βοηθήσουμε, τότε η επιτυχία είναι πιο σίγουρη. Ας το δούμε και πάλι όμως, είμαστε πάντα ανοικτοί σε νέες προτάσεις. Είναι ευπρόσδεκτες».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Αντωνιάδης επισήμανε ότι η τράπεζα χρηματοδοτεί πρωτοβουλίες για επενδύσεις εκσυγχρονισμού, ενώ έχει αναλάβει και τη διαχείριση κοινοτικών επιδοτήσεων. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει διαθέσει περίπου 1,5 δισ. ευρώ σε χρηματοδοτήσεις, ενώ προχρηματοδοτεί με 2,5 δισ. ευρώ την καταβολή των άμεσων ενισχύσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα