Τα μέτρα κατά της πανδημίας βοήθησαν τις ΗΠΑ να αποφύγουν 5 εκατ. κρούσματα του κορονοϊού

Το κλείσιμο των μη απαραίτητων επιχειρήσεων και τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων που κράτησαν στα σπίτια τους την πλειοψηφία των Αμερικανών τους τελευταίους δύο μήνες, στο πλαίσιο των μέτρων που ελήφθησαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας, βοήθησαν τις ΗΠΑ να αποφύγουν σχεδόν 5 εκατομμύρια κρούσματα του νέου κορονοϊό.

Αυτό υποστηρίζει μελέτη που σύμφωνα με το capital.gr, διεξήγαγαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, η οποία

δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα. Στο πλαίσιο της μελέτης εξετάστηκαν 1.717 παρεμβάσεις των δημόσιων αρχών, από εκκλήσεις για παραμονή των πολιτών στο σπίτι έως και περιορισμούς στα ταξίδια, και πώς αυτές επηρέασαν την εξάπλωση της πανδημίας σε έξι χώρες: ΗΠΑ, Κίνα, Νότια Κορέα, Ιταλία, Γαλλία και Ιράν.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι ανωτέρω χώρες κατάφεραν να αποφύγουν 62 εκατ. κρούσματα του Covid-19, συμπεριλαμβανομένων 4,8 εκατ. περιπτώσεων στις ΗΠΑ, εφαρμόζοντας μέτρα περιορισμού. Δεδομένου δε ότι πολλά κρούσματα δεν έχουν εντοπιστεί και ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί ασυμπτωματικά, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι τα μέτρα στην πραγματικότητα απέτρεψαν περίπου 530 εκατ. κρούσματα στις εν λόγω χώρες, εκ των οποίων 60 εκατ. μόνο στις ΗΠΑ.

"Τα αποτελέσματα μας υποδηλώνουν ότι οι συνεχιζόμενες πολιτικές κατά της μετάδοσης έχουν ήδη μειώσει σημαντικά τον αριθμό των μολύνσεων του κορονοϊού που παρατηρούνται σήμερα σε όλο τον κόσμο”, αναφέρουν στη μελέτη τους οι ερευνητές.

Οι ίδιοι προσθέτουν ότι στην αποτελεσματικότητα των πολιτικών περιορισμού της μετάδοσης της πανδημίας καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε ο χρόνος που αυτές εφαρμόστηκαν, προσθέτοντας ότι "φαινομενικά μικρές καθυστερήσεις στην ανάπτυξη των πολιτικών αυτών πιθανότατα είχαν ως αποτέλεσμα δραματικά διαφορετικά αποτελέσματα στη δημόσια υγεία”.

Η μελέτη αναφέρει επίσης ότι ελλείψει περιοριστικών μέτρων, τα αρχικά ποσοστά μόλυνσης από τον κορονοϊό θα ήταν κατά μέσο όρο 43% υψηλότερα ημερησίως στις έξι προαναφερθείσες χώρες, ήτοι ο αριθμός των κρουσμάτων θα διπλασιαζόταν περίπου κάθε δύο ημέρες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, στόχος της μελέτης είναι να καταδείξουν τα οφέλη για τη δημόσια υγεία που είχαν αυτές οι πολιτικές, ως παράδειγμα για τις χώρες που δεν έχουν ακόμη βρεθεί αντιμέτωπες με σημαντικές εστίες του νέου κορονοϊού.

Keywords
Τυχαία Θέματα