Τέλος εποχής για τη Μέι - Η Βρετανία αποχαιρετά την πρωθυπουργό που «έκανε ό,τι μπορούσε»

Από σήμερα, όπως είχε η ίδια ανακοινώσει, αποχωρεί από την ηγεσία των Συντηρητικών σηματοδοτώντας την επίσημη έναρξη για την διαδοχή της. Μέχρι την ανάδειξη του νέου ηγέτη των Τόρις που θα είναι και ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας, η Τερέζα Μέι θα εκτελεί τα καθήκοντά της ως υπηρεσιακή πρωθυπουργός. Στις 22 Ιουλίου η Βρετανία θα έχει νέο πρωθυπουργό.

H Μέι, η οποία ανέλαβε την πρωθυπουργία τον Ιούλιο του 2016, έχει δηλώσει ότι έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να βγάλει τη χώρα από την Ε.Ε.

Οι Τόρις είναι πλέον χωρισμένοι σε τρία στρατόπεδα: σε αυτούς

που πιστεύουν ότι η χώρα τους πρέπει να αποχωρήσει με συμφωνία από την ευρωπαϊκή οικογένεια, σε αυτούς που πιστεύουν ότι πρέπει να γίνει χωρίς συμφωνία και σε αυτούς που θεωρούν ότι η Βρετανία πρέπει να παραμείνει κάτω από την «ομπρέλα» των Βρυξελλών.

Η Deutsche Welle διερωτάται «εάν ήταν η χειρότερη πρωθυπουργός από τα τέλη του 18ου αιώνα, όταν ο Λόρδος Νορθ δεν κατάφερε να αποτρέψει την ανεξαρτησία των βρετανικών αποικιών στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Ωστόσο, οι επικριτές της Τερέζα Μέι θεωρούν βέβαιο ότι έχει εξασφαλισμένη την αρνητική πρωτιά.

Στην πρώτη ομιλία της ως πρωθυπουργός, η Τερέζα Μέι είχε το θάρρος να κατονομάσει «έκδηλες αδικίες» της βρετανικής καθημερινότητας, για παράδειγμα ότι οι φτωχοί ζουν κατά μέσο όρο εννέα χρόνια λιγότερο από τους πλούσιους, ότι η αστυνομία συμπεριφέρεται βάναυσα στους μαύρους, ότι οι γυναίκες κερδίζουν λιγότερα χρήματα από τους άνδρες.

Η ίδια υποσχόταν ότι η Βρετανία θα αλλάξει προς το καλύτερο. Αν και δεν ήταν υπέρμαχος του Brexit, δεσμεύτηκε στους συμπολίτες της ότι θα κάνει πράξη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Προσπαθώντας να διατηρήσει την ενότητα του κόμματος, η Τερέζα Μέι υποτάχθηκε από την αρχή στη θέληση των πιο σκληρών αντι-ευρωπαϊστών.

Σε τρεις συνεχείς ψηφοφορίες η Βουλή των Κοινοτήτων καταψήφισε τη συμφωνία εξόδου με την ΕΕ. Οι πιο σκληροί οπαδοί του Brexit απέρριπταν κάθε συμβιβασμό για το ζήτημα της Ιρλανδίας, ενώ η αντιπολίτευση δεν ήθελε να στηρίξει το «κακό σενάριο των Τόρις για το Brexit». Σε μία απέλπιδα προσπάθεια η Τερέζα Μέι επιχείρησε τέταρτη ψηφοφορία, αλλά γρήγορα αντελήφθη ότι δεν είχε άλλη διέξοδο από την αποχώρηση.

Από την Δευτέρα ξεκινά η υποβολή υποψηφιοτήτων των Συντηρητικών που διεκδικούν την ηγεσία του κόμματος. Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, μέχρι στιγμής έντεκα Συντηρητικοί διεκδικούν την αρχηγία των Τόρις και κατά συνέπεια την πρωθυπουργία της Βρετανίας.

Πρώτος και καλύτερος ο εκκεντρικός Μπόρις Τζόνσον, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, ο οποίος θεωρείται το μεγάλο φαβορί.

Την ίδια ώρα, νέα δημοσκόπηση της ΥουGov βλέπει το φως της δημοσιότητας με το κόμμα του Brexit να παραμένει στην πρώτη θέση.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διεξήχθη για λογαριασμό της εφημερίδας Times του Λονδίνου, το κόμμα Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ αποσπά ποσοστό 26%, με τους Εργατικούς και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες να ισοψηφούν στη δεύτερη θέση με ποσοστό 20% . Την τρίτη θέση καταλαμβάνουν οι Συντηρητικοί με ποσοστό 18%.

Keywords
Τυχαία Θέματα