Θεσσαλονίκη: Αποζημίωση 3,5 εκ. ευρώ ζητούν για τις "τρύπιες" θυρίδες

Το ποσό των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ διεκδικούν ως αποζημίωση πέντε ιδιοκτήτες θυρίδων της Εθνικής Τράπεζας, οι οποίοι εδώ και χρόνια έχουν ξεκινήσει δικαστικό αγώνα, υποστηρίζοντας ότι έχουν αφαιρεθεί όλα τα περιουσιακά στοιχεία που είχαν αποθηκεύσει. Η ογκώδης δικογραφία έκλεισε από την ανάκριση και διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα αντιμετώπισης εγκλημάτων διαφθοράς προκειμένου να γίνει στη συνέχεια πρόταση στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο.

Οι αγωγές αποζημίωσης των πέντε μηνυτών, οι οποίοι ήταν από τους πρώτους που

κινητοποιήθηκαν για τις απώλειες των περιουσιών τους από τις τραπεζικές θυρίδες, είχε προγραμματιστεί να συζητηθούν αυτή την εβδομάδα, όμως λόγω των εκλογών και της περιόδου που τα δικαστήρια είναι κλειστά, θα προγραμματιστεί άμεσα νέα ημερομηνία συζήτησης της αγωγής. Στο ποσό που διεκδικούν από την Τράπεζα, περιλαμβάνεται η αξία των περιουσιακών στοιχείων τους (χρήματα και κοσμήματα) που λένε ότι είχαν στις θυρίδες τους, όπως και η ηθική βλάβη.

Ήδη σε πρώτο βαθμό έχει εκδοθεί απόφαση για άλλον μηνυτή, στον οποίο επιδικάστηκε το ποσό των 121.000 ευρώ ως αποζημίωση για τα περιουσιακά του στοιχεία που είχε αποθηκεύσει στη θυρίδα του και για ηθική βλάβη. Η απόφαση στον δεύτερο βαθμό έχει «παγώσει» μέχρι να κινηθεί η ποινική διαδικασία. Μία ακόμη υπόθεση που έφτασε στις αίθουσες των αστικών δικαστηρίων δεν δικαίωσε τον ιδιοκτήτη της θυρίδας, ο οποίος όμως έχει ασκήσει έφεση.

Η έρευνα για τις θυρίδες ξεκίνησε το 2012, όταν συνταξιούχος σιδηροδρομικός υπάλληλος κατήγγειλε στην αστυνομία ότι έχασε όλα τα υπάρχοντα που είχε τοποθετήσει στην τραπεζική θυρίδα του συγκεκριμένου υποκαταστήματος. Ακολούθησαν παρόμοιες καταγγελίες και μηνύσεις 13 ιδιοκτητών και συνιδιοκτητών θυρίδων, από τα στοιχεία των οποίων και την έρευνα που διενεργούν αστυνομικοί της ασφάλειας συντάχθηκε κατηγορητήριο για υπεξαίρεση χρημάτων και τιμαλφή αξίας 2,6 εκατομμυρίων ευρώ. Σε βάρος έξι νυν και πρώην τραπεζικών υπαλλήλων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για υπεξαίρεση στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος και ήδη έχουν απολογηθεί στην ειδική ανακρίτρια εγκλημάτων διαφθοράς Ιωάννα Σερβέτα. Πριν λίγες ημέρες η ανακρίτρια διαβίβασε τη δικογραφία στον εισαγγελέα διαφθοράς, αντεισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης Δημήτρη Μητρουλιά.

«Πρόσφατες παρεμβάσεις»

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τρεις πραγματογνωμοσύνες που περιλαμβάνονται στη δικογραφία. Μία που παρήγγειλε η ανακρίτρια και έγινε επιτόπια έρευνα σε δώδεκα θυρίδες, μία από την πλευρά των κατηγορουμένων και μία από τους μηνυτές. Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι πως και στις τρεις πραγματογνωμοσύνες περιλαμβάνονται εκθέσεις που μιλούν για κλειδαριές θυρίδων οι οποίες έχουν διαρρηχθεί. Μόνον που η πλευρά των κατηγορουμένων, επομένως και της Τράπεζας, υποστηρίζει ότι έχουν γίνει ελεγχόμενες διαρρήξεις κλειδαριών θυρίδων, σε χρονικά σημεία που έπρεπε να ανοίξουν επειδή είχαν μπλοκάρει. Όμως από τις ελεγχόμενες δώδεκα θυρίδες που αφορούν τους μηνυτές, οι εννέα ήταν διαρρηγμένες, όπως παραδέχονται όλες οι πλευρές.

«Όταν μία τέτοια θυρίδα έχει παραβιαστεί τουλάχιστον μία φορά, τότε η παραβίαση αυτή από έναν μη έμπειρο είναι πιο εύκολη, έχοντας φυσικά τα κατάλληλα εργαλεία», σημειώνει σύμφωνα με πληροφορίες στην έκθεσή του ο πραγματογνώμονας που ορίστηκε από την ανακρίτρια, ενώ σε άλλο σημείο μιλάει για τα κλειδιά, λέγοντας πως τόσο αυτά των ιδιοκτητών των θυρίδων είναι αντίγραφα, όσο ακόμη και τα πασπαρτού! Προσθετικά, η έκθεση των τεχνικών συμβούλων των μηνυτών κάνει λόγο για «πρόσφατες επεμβάσεις» στις κλειδαριές των θυρίδων. Συγκεκριμένα, στην αναφορά για τη διαφοροποίηση του χρωματισμού στα σημεία των κλειδαριών σημειώνεται ότι «οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις είναι σχετικά πρόσφατες και δεν σχετίζονται με οξείδωση λόγω παλαιότητας και κατ’ επέκταση ικανή να επιφέρει δυσλειτουργίες στις κλειδαριές», αναφέρει σύμφωνα με πληροφορίες η έκθεση των τεχνικών συμβούλων. Συμπληρώνει μάλιστα, πως η παραδοχή της Τράπεζας για «ελεγχόμενη διάρρηξη» σε περίπτωση που μία θυρίδα μπλοκάρει λόγω πολυκαιρίας και αντικατάστασης της κλειδαριάς, έρχεται σε αντίθεση με τα ευρήματα του πραγματογνώμονα για διαρκείς διαρρήξεις.

Η δικογραφία για την υπεξαίρεση των θυρίδων λίγο έλειψε να κλείσει καθώς οδηγούταν στο αρχείο. Τις ίδιες ημέρες όμως, ένας άλλος πελάτης, ο οποίος στη συνέχεια κατέθεσε μήνυση, παρέδωσε στην ασφάλεια μία σακούλα με ρολόγια, που του δόθηκαν ως αποζημίωση για τα χρήματα που έχασε από τη θυρίδα του, όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε. Τρία από τα ρολόγια αυτά ταυτοποιήθηκαν ότι ανήκουν σε διαφορετικά πρόσωπα που είχαν κάνει ήδη μήνυση για τις θυρίδες.

Μετά την εξέλιξη αυτή, η δικογραφία έπαιρνε το δρόμο της επιστροφής για το γραφείο της ανακρίτριας, ύστερα από σχετικό βούλευμα. Και τότε σημειώνεται ακόμη μία ανατροπή με την αυτοκτονία πρώην υπαλλήλου που ήταν βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση ως άμεσος διαχειριστής των θυρίδων και ο άνθρωπος που υποδείχτηκε ότι παρέδωσε τα ρολόγια.

Πηγή: Εφημερίδα «Καρφίτσα» - Ρεπορτάζ: Κώστα Καντούρης

Keywords
Τυχαία Θέματα