Βρετανία: Σε τέλμα ο τομέας υπηρεσιών

Σε τέλμα βρίσκεται ο τομέας υπηρεσιών στη Βρετανία, εξαιτίας της αβεβαιότητας για το Βrexit.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η naftemporiki.gr, τα σύννεφα για την βρετανική οικονομία πυκνώνουν όσο η βρετανική κυβέρνηση αδυνατεί να καταλήξει σε ένα σχέδιο, που θα είναι αποδεκτό από τη Βουλή, αλλά και τους Ευρωπαίους.

Σύμφωνα με την μηνιαία έρευνα της IHS Markit ο δείκτης PMI

για τις υπηρεσίες υποχώρησε τον Ιανουάριο στις 50,1 μονάδες, τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 2,5 ετών, έναντι προβλέψεων ότι θα διαμορφωθεί στις 51 μονάδες. Βρίσκεται έτσι μία ανάσα από το όριο, που διακρίνει την επέκταση από την συρρίκνωση του κλάδου.

Οι επιχειρήσεις δήλωσαν στην έρευνα ότι είναι λιγότερο πιθανό πια να ξεκινήσουν νέα σχέδια, καθώς και ότι οι πελάτες τους είναι σαφώς πιο επιφυλακτικοί στις δαπάνες τους εξαιτίας της ασάφειας για την μορφή, που θα λάβει η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η βρετανική οικονομία κινδυνεύει να μείνει σε τέλμα ή και να πάει ακόμη χειρότερα, καθώς η εντεινόμενη αβεβαιότητα για το Brexit συμπίπτει με την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας» τόνισε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit.

Υπενθυμίζεται ότι άκρως απογοητευτικά ήταν επίσης τα δεδομένα για την μεταποίηση και τις κατασκευές τον Ιανουάριο, κάτι που σημαίνει ότι συνολικά η βρετανική οικονομία έχει βρεθεί σε στασιμότητα στις αρχές του έτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα