Βρούτσης: Μέσω του e- ΕΦΚΑ κύριες συντάξεις, επικουρικές και εφάπαξ

"Υπάρχει η δυνατότητα να σχεδιάζονται εξειδικευμένες και στοχευμένες πολιτικές οι οποίες αφενός μεν μειώνουν το διοικητικό και λειτουργικό κόστος αφετέρου δε αυξάνουν γεωμετρικά την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα των σχεδιαζόμενων δράσεων" είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά της μετάβασης της νέας ψηφιακής εποχής.

Μιλώντας σε ημερίδα ενημέρωσης του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ), για τον Μηχανισμό Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας, με τίτλο «Συλλογική Νοημοσύνη στην

Ψηφιακή Εποχή», «μετά τη δημιουργία, την 1η Μαρτίου 2013, του καινοτόμου πληροφοριακού συστήματος "ΕΡΓΑΝΗ", που τώρα θα ονομάζεται "ΕΡΓΑΝΗ Ι", το υπουργείο προχωρά τον ψηφιακό μετασχηματισμό ένα βήμα παραπέρα όχι μόνο σε εθνικό, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με την ενσωμάτωση στο Μηχανισμό Διάγνωσης σύγχρονων συστημάτων επιχειρηματικής ευφυΐας- τεχνολογίας αιχμής -για τη συλλογική και τη δημιουργική αξιοποίηση των δεδομένων της αγοράς εργασίας και όχι μόνο» σημείωσε ο κ. Βρούτσης, κάνοντας ειδική αναφορά στην ανάπτυξη ενός νέου τρόπου δημιουργίας έξυπνων προτάσεων δημιουργικής πολιτικής και παρέμβασης, όπως η πρωτοβουλία ReBrain Greece, η οποία θα παρουσιαστεί στις 9 Δεκεμβρίου..

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στον ψηφιακό εξελιγμένο τρόπο απονομής συντάξεων, με την επωνυμία «ΑΤΛΑΣ», επισημαίνοντας ότι, την 1η Ιουνίου 2020, θα εκδοθούν οι πρώτες ψηφιακές συντάξεις στην Ελλάδα.
Παράλληλα, ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι, στο προσεχές διάστημα, θα ολοκληρωθεί η επεξεργασία της νομοθετικής πρωτοβουλίας για το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ», μέσω του οποίου απλοποιούνται τα έντυπα και αλλάζει δομικά και ριζικά η «ΕΡΓΑΝΗ Ι», καθώς εξελίσσεται υπέρ της επιχειρηματικότητας, της απλούστερης και υπέρ των ελεγκτικών οργάνων του υπουργείου Εργασίας, επιτυγχάνοντας με αυτόν τον τρόπο τη θωράκιση των εργαζομένων, του εργατικού δικαίου και πάνω από όλα της συνεπούς επιχείρησης και του υγιούς ανταγωνισμού. Όπως υπογράμμισε, στον πυρήνα της «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» είναι το ψηφιακό ωράριο και η κάρτα εργαζομένου.

Τέλος, ο υπουργός Εργασίας προανήγγειλε τη διοικητική και την οργανωτική ενοποίηση των κατακερματισμένων ή των διαφορετικών συστημάτων απονομής συντάξεων. Όπως εξήγησε, η απονομή σύνταξης μέσα από το επικουρικό και εφάπαξ θα τεθεί κάτω από τον ψηφιακό εθνικό φορέα κοινωνικής ασφάλισης, τον e-ΕΦΚΑ.

«Ο στόχος των πολιτικών είναι ο άνθρωπος, η αύξηση της απασχόλησης και η μείωση της ανεργίας, με ποιοτικούς όρους, με καλύτερους μισθούς και επικράτηση της πλήρους απασχόλησης, για να χαράξουμε το μέλλον και να δείξουμε την επαγγελματική κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσουν οι νέοι, ώστε να μην φεύγουν στο εξωτερικό και να κάνουμε πράξη το ReBrain» σχολίασε ο κ. Βρούτσης. Ειδικότερα, είπε: «Στόχος είναι να δημιουργηθεί μία ελκυστική αγορά εργασίας, όπου η ανεργία θα πέσει στο μέσο όρο της Ευρώπης και θα φτάσει στο επίπεδο του 7,5%, ο οποίος είναι ο μέσος όρος της ευρωζώνης. Στόχος, επίσης, είναι η βελτίωση της ποιότητας στην αγορά εργασίας και η δημιουργία ενός εθνικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο η δημόσια κοινωνική ασφάλιση θα γίνει ελκυστική, θα εκπνέει εμπιστοσύνη και οι πολίτες θα την εμπιστευτούν και πάλι. Η δημόσια κοινωνική ασφάλιση θα είναι βιώσιμη και θα δίνει μία αξιοπρεπή σύνταξη στο τέλος του εργασιακού βίου».

Στην ημερίδα, την οποία διοργάνωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ), φορέας υποπτευόμενος από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, παρουσιάστηκαν σύγχρονες ανάγκες της αγοράς εργασίας και συζητήθηκαν πιθανές διαδρομές σύνδεσής τους με την εκπαίδευση και την κατάρτιση.

Keywords
Τυχαία Θέματα