Ξανθός: Φέτος για πρώτη φορά κάλυψη παροχών για οδοντιατρική φροντίδα για παιδιά

«Έχουμε ένα μεγάλο διεθνές και οικονομικό εμπορικό γεγονός σε μια περίοδο που η χώρα κλείνει την πιο δύσκολη φάση της σκληρής δημοσιονομικής επιτροπείας», επισημαίνει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, σε δηλώσεις του στο "Πρακτορείο 104,9 fm", που εκπέμπει από το περίπτερο του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην 83η ΔΕΘ και προσθέτει: «Θεωρώ ότι η προοπτική μετά το μνημόνιο σαφώς περιέχει και

μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση της πολιτικής στη χώρα μας, αλλά νομίζω ότι και η Έκθεση αυτή, και με τις συμμετοχές που υπάρχουν, δίνει και ένα σήμα ότι έχουμε μπει σε μια άλλη φάση: η οικονομία ανακάμπτει σιγά- σιγά, υπάρχουν προοπτικές ενίσχυσης της απασχόλησης».

«Το σχέδιο της κυβέρνησης, και αυτό φαντάζομαι θα εξαγγείλει και σήμερα ο πρωθυπουργός, είναι υπάρξει μια ορατή παρέμβαση ανακούφισης των κοινωνικών στρωμάτων τα οποία επλήγησαν στη διάρκεια της κρίσης, μεγαλύτερης ενίσχυσης του κοινωνικούς κράτους και του δημόσιου συστήματος υγείας στα επόμενα χρόνια, μεγαλύτερης ευχέρειας στο να ασκηθεί μια πολιτική που να ενισχύει και την οικονομία, και την κοινωνία, και την προοπτική, και την ευημερία της χώρας μας», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Συμφώνησε πως είναι κρίσιμο ζήτημα αυτή η πολιτική να αρχίσει να γίνεται ορατή και στις τσέπες των ανθρώπων, στην καθημερινότητά τους και εξειδικεύοντας στον δικό του τον τομέα, του δημόσιου συστήματος υγείας, είπε ότι αυτό σημαίνει «τη νέα περίοδο να ενισχύσουμε το στόχο της καθολικής κάλυψης των αναγκών υγείας των ανθρώπων μέσα από ένα νέο -με έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα, στην πρόληψη, στην αγωγή υγείας, τον οικογενειακό γιατρό». Ένα νέο δημόσιο σύστημα υγείας «που θα μειώνει επιβαρύνσεις οι οποίες είχαν υπάρξει τα προηγούμενα χρόνια, για παράδειγμα στον τομέα του φαρμάκου ή στον τομέα της οδοντιατρικής φροντίδας» τόνισε προσθέτοντας πως φέτος για πρώτη φορά θα υπάρξει κάλυψη παροχών για οδοντιατρική φροντίδα πρόληψης και θεραπείας για τον παιδικό πληθυσμό, θα αγοράσει δηλαδή ο ΕΟΠΥΥ υπηρεσίες από ελευθέρους επαγγελματίες οδοντιάτρους, ενώ στο επόμενο διάστημα θα υπάρξουν αντίστοιχες παρεμβάσεις ανακούφισης στον τομέα της συμμετοχής των ασθενών στο κόστος των φαρμάκων.

«Σχεδιάζουμε τώρα να καταργήσουμε αυτό το τέλος, αυτή την επιβάρυνση του 1 ευρώ ανά συνταγή. Το σήμα είναι ότι στη νέα περίοδο, σιγά- σιγά προφανώς, θα πάμε σε μια επάνοδο, σε μια μεγαλύτερη κανονικότητα και σε μια μεγαλύτερη ανακούφιση των ανθρώπων στην καθημερινότητά τους» υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας.

Σημείωσε ότι το αιτούμενο είναι μια δυνατή δημόσια υγεία, προσθέτοντας ότι αποτελεί κοινωνική ανάγκη σε μια περίοδο φτωχοποίησης, σε μια περίοδο πολλαπλών επιβαρύνσεων, οι ανάγκες συνανθρώπων να μπορούν να καλυφθούν αξιόπιστα μέσα από ένα δημόσιο σύστημα υγείας. Αυτό δεν το λέμε εμείς, το λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το λένε όλες οι μελέτες, η εμπειρία από τα συστήματα υγείας των άλλων χωρών, επισήμανε ο κ. Ξανθός και τόνισε: «Νομίζω βρεθήκαμε πραγματικά σε απόκλιση αυτά τα χρόνια από τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους και όσον αφορά τις δαπάνες υγείας κλπ. Άρα ο στόχος είναι λιγότερη λιτότητα και μεγαλύτερη επένδυση στην δημόσια περίθαλψη, στο κοινωνικό κράτος».

Τέλος, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στο νέο θεσμό, των Τοπικών Μονάδων Υγείας: «Έχουμε ήδη 94 ΤΟΜΥ σε λειτουργία, ένα χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου για το νέο μοντέλο πρωτοβάθμιας φροντίδας. Αυτό από μόνο του, παίρνοντας υπόψη τα δεδομένα της χώρας και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η δημόσια διοίκηση, είναι ένας άθλος. Βεβαίως αυτές οι δομές δεν έχουν παντού την ίδια στελέχωση δεν έχουν παντού την ίδια αναβαθμισμένη λειτουργία. Στόχος μας είναι να τις ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο. Έχουμε τώρα μια νέα προκήρυξη, θα πάρουμε περισσότερους γιατρούς. Τα προβλήματα είναι κυρίως είναι δύο: Το ένα είναι να βρούμε αρκετούς οικογενειακούς γιατρούς. Κι εδώ υπάρχει το πρόβλημα ότι τα τελευταία χρόνια έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό περίπου 18.000 γιατροί (το ένα τέταρτο περίπου των ενεργών γιατρών), άρα έχει μειωθεί η διαθέσιμη δεξαμενή γιατρών στη χώρα. Άρα ένα στοίχημα μεγάλο είναι να δώσουμε κίνητρα και να δώσουμε προοπτικές αξιοπρεπούς επιστημονικής και επαγγελματικής απασχόλησης στη χώρα μας γι αυτούς τους γιατρούς. Και το δεύτερο είναι ότι έχουμε ένα πρόβλημα με τα κτίρια. Αναζητούμε δημόσια κτίρια αυτή την περίοδο, υπάρχει μια δυσκολία λόγω του ότι και το Δημόσιο δεν διαθέτει πολλά και τα ενοίκια είναι πάρα πολύ ακριβά λόγω Airbnb».

Keywords
Τυχαία Θέματα