Μετά τις μέδουσες στο Ρίο έφτασαν και οι φονικοί λαγοκέφαλοι – Γιατί είναι τόσο επικίνδυνα ψάρια

Το 2017 σίγουρα δεν είναι χρονιά που επισκέπτες και κάτοικων περιοχών του Κορινθιακού και Πατραϊκού θέλουν να θυμούνται, αφού τα καλοκαιρινά μπάνια έγιναν μαρτύρια εξαιτίας της παρουσίας κοπαδιών από μέδουσες και τσούχτρες.

Ωστόσο, όπως φαίνεται, στα νερά κολυμπάνε και λαγοκέφαλοι. Οπως γράφει και το patrasevents.gr, ερασιτέχνης ψαράς ψάρεψε λαγοκέφαλο στη θαλάσσια περιοχή του Ρίου. Ευτυχώς ο ψαράς το αναγνώρισε και δεν το έβαλε στο πιάτο του.

Υπενθυμίζεται πως ο λαγοκέφαλος εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου το 2003 και προκαλεί μεγάλο προβληματισμό

στην επιστημονική κοινότητα.

Πόσο επικίνδυνος είναι ο λαγοκέφαλος Το συγκεκριμένο είδος λαγοκέφαλου (lagocephalus sceleratus) προκαλεί μεγάλο προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα από το 2003 που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τους ερασιτέχνες ψαράδες, αφού πολλοί δεν υποψιάζονται το παραμικρό ή, ακόμα κι αν έχουν ακούσει για τον λαγοκέφαλο, δεν μπορούν να τον ξεχωρίσουν. Ωστόσο χρειάζεται μεγάλη προσοχή καθώς η τετροδοτοξίνη προκαλεί μυϊκή παράλυση, μπλοκάρει το νευρικό σύστημα και μπορεί να επιφέρει τον θάνατο. Η συγκεκριμένη τοξίνη συγκεντρώνεται κυρίως στο ήπαρ και στα γεννητικά όργανα του λαγοκέφαλου αλλά και στον μυϊκό ιστό που τρώει ο άνθρωπος.

Ο λαγοκέφαλος είναι ένα από τα 90 είδη ψαριών και τα περίπου 1.000 είδη θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας που πέρασαν στη Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Ολα αυτά τα είδη λέγονται «Λεσσεψιανά», από το επώνυμο του Γάλλου μηχανικού Φερδινάνδου Λεσσέψ που κατασκεύασε τη διώρυγα. Οπως τονίζει στο Εθνος ο δρ Στέφανος Καλογήρου, ο οποίος είναι συνεργαζόμενος ερευνητής στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, η πρώτη παρατήρηση του λαγοκέφαλου -φυσικός χώρος του οποίου είναι η Ερυθρά Θάλασσα, ο Ειρηνικός και ο Ινδικός Ωκεανός- στη Μεσόγειο έγινε το 2003 και συγκεκριμένα στα νότια παράλια της Τουρκίας. «Στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο μπήκε από τα Δωδεκάνησα, όπου εντοπίζονται και οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί του. Εχει ραγδαία εξάπλωση και πλέον το συναντάμε στο Ιόνιο, στα παράλια της Κροατίας, στη Μάλτα και την Τυνησία», σημειώνει.

Πώς θα ξεχωρίζετε τον λαγοκέφαλο

Το χρώμα της ράχης του είναι μπλε ασημί και έχει πολλές μαύρες βούλες.Το κεφάλι του μοιάζει με του λαγού -από εκεί άλλωστε πήρε το όνομά του.Έχει κοφτερά δόντια και φουσκώνει όταν απειλείται

πηγη:[ iefimerida]

Keywords
Τυχαία Θέματα