Αιτιολογημένη γνώμη σε 5 κράτη-μέλη της ΕΕ σχετικά με τους στόχους για τα “καθαρά οχήματα”

Την αποστολή αιτιολογημένης γνώμης σε Κύπρο, Βουλγαρία, Τσεχία, Ουγγαρία και Σουηδία αποφάσισε η Κομισιόν, λόγω μη κοινοποίησης των μέτρων μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο των ενωσιακών κανόνων όσον αφορά τις δημόσιες συμβάσεις για “καθαρά οχήματα” [οδηγία (ΕΕ) 2019/1161].

Η οδηγία για τα “καθαρά οχήματα” θέτει εθνικούς στόχους για τις δημόσιες προμήθειες “καθαρών οχημάτων”, ενώ οι στόχοι καθορίζονται ως ελάχιστο ποσοστό “καθαρών οχημάτων” επί του

συνολικού αριθμού οχημάτων που αποτελούν αντικείμενο δημόσιας προμήθειας σε κράτος-μέλος κατά τις περιόδους αναφοράς 2021-2025 και 2026-2030.

Καθορίζονται χωριστοί στόχοι για τα αυτοκίνητα και τα ημιφορτηγά, τα φορτηγά και τα λεωφορεία, με ειδικό επιμέρους στόχο για λεωφορεία μηδενικών εκπομπών.

Η οδηγία παρέχει στα κράτη-μέλη πλήρη ευελιξία να αποφασίζουν τον τρόπο κατανομής της προσπάθειας εντός της επικράτειάς τους.

Να σημειωθεί ότι, οι προαναφερθείσες χώρες όφειλαν να μεταφέρουν την εν λόγω οδηγία στο εθνικό τους δίκαιο έως τις 2 Αυγούστου 2021.

Πλέον, έχουν πλέον προθεσμία 2 μηνών για να απαντήσουν στην αιτιολογημένη γνώμη, διαφορετικά η Κομισιόν μπορεί να τις παραπέμψει στο Ευρωδικαστήριο.

The post Αιτιολογημένη γνώμη σε 5 κράτη-μέλη της ΕΕ σχετικά με τους στόχους για τα “καθαρά οχήματα” appeared first on Metaforespress.

Keywords
Τυχαία Θέματα