Αντιτίθενται στο «ψηφιακό χαράτσι» θεσμικοί, παραγωγικοί και καταναλωτικοί φορείς
Την αντίθεση και τη δυσαρέσκεια τους εκφράζουν θεσμικοί, παραγωγικοί και καταναλωτικοί φορείς για τη συνέχιση μίας άδικης, αντιαναπτυξιακής, αντικοινοτικής και αντικοινωνικής επιβάρυνσης, αυτής του “ψηφιακού χαρατσιού”.
Πρόκειται για τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών
Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, «το υπουργείο Πολιτισμού επιμένει, παρά τις δεσμεύσεις της ΝΔ όταν βρισκόταν στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 2017 ότι θα το καταργούσε, στη διατήρηση του υψηλότατου “ψηφιακού τέλους” στα ψηφιακά προϊόντα που εισάγονται, παράγονται και διατίθενται στη χώρα, αλλά και στη στρεβλή και άδικη εφαρμογή του νομού.
Η κυβέρνηση, μέσω και στελεχών του υπουργείου Πολιτισμού, παρά το ό,τι είχε δεσμευθεί πως με το υπό ψήφιση Νομοσχέδιο θα διευκρίνιζε την ενιαία αντιμετώπιση των tablets και smartphones ως υπολογιστών και θα αποσαφήνιζε την ορθή δήλωση των υποκείμενων σε εύλογη αμοιβή ειδών, αθετεί τη δέσμευση της.
Το υπουργείο Πολιτισμού δεσμεύτηκε και κατέθεσε στο προσχέδιο του νόμου, στη διαδικασία της διαβούλευσης, το άρθρο 43, το οποίο εξορθολόγιζε και διευκρίνιζε τη σωστή εφαρμογή της υπάρχουσας Νομοθεσίας, αντιμετωπίζοντας τις παράλογες στρεβλώσεις και αδικίες και αίροντας ερμηνευτικές αμφιβολίες, οι οποίες δημιουργούσαν σειρά προβλημάτων και δικαστικών αγώνων.
Προφανώς όμως, υποκύπτοντας σε διάφορες εκβιαστικές και μονομερείς πιέσεις σε αυτήν την παρατεταμένη εκλογική περίοδο, λίγο πριν κατατεθεί το νομοσχέδιο το υπουργείο Πολιτισμού απέσυρε το άρθρο 43, βλάπτοντας τόσο τους πολίτες-καταναλωτές όσο και την επιχειρηματικότητα, αλλά και το Δημόσιο.
Με το νόμο 4481/2017 (Α’ 100) της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ επανεπιβλήθηκε, μετά από 15 χρόνια, η λεγόμενη “εύλογη αμοιβή” (χαράτσι) 2% επί της αξίας των Η/Υ, που εισάγονται/ παράγονται στην Ελλάδα. Την αμοιβή αυτή την εισπράττουν από τους εισαγωγείς και παραγωγούς διάφοροι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης δημιουργών (συγγραφέων, καλλιτεχνών, φωτογράφων) και τη διανέμουν στα μέλη τους για αντιστάθμιση (αποζημίωση) της νόμιμης αναπαραγωγής των έργων τους για ιδιωτική χρήση. Βάσει του νόμου, οι εισαγωγείς/ παραγωγοί, που την κατέβαλαν, τη μετακυλούν στους τελικούς χρήστες των προϊόντων αυτών, δηλαδή στους καταναλωτές, στους επαγγελματίες και στο ελληνικό δημόσιο, οι οποίοι επιβαρύνονται με επιπλέον κόστος για την αγορά του εξοπλισμού τους.
Είναι σαφές πως πρόκειται για μία ακόμη άδικη επιβάρυνση, με τραγικές συνέπειες για όλους: καταναλωτές, επιχειρήσεις, επαγγελματίες, Δημόσιο που επιβαρύνει όλους, ιδιαίτερα σήμερα, σε μία περίοδο κατά την οποία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΓΣΕΕ, η αγοραστική δυνατότητα των εργαζομένων έχει μειωθεί έως και 40%, ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταποκριθούν στις βασικές τους υποχρεώσεις.
Υπογραμμίζεται πως η απόσυρση του παραπάνω άρθρου (43) είναι άδικη, αντιαναπτυξιακή και αντιβαίνει τις οδηγίες και επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως:
-Το ψηφιακό “χαράτσι” υπολογίζεται πως κοστίζει περισσότερο από 70 εκατ. ευρώ το χρόνο στους Έλληνες καταναλωτές, στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, στους επαγγελματίες αλλά και στο Δημόσιο. Ειδικά μάλιστα για τις επιχειρήσεις, Οργανισμούς, επαγγελματίες και το Δημόσιο η επιβάρυνση αυτή είναι πέρα για πέρα παράνομη και οι σχετικές πληρωμές εκατομμυρίων ευρώ έχουν καταβληθεί αχρεωστήτως και πρέπει να αναζητηθούν, ενώ, με την απόσυρση του άρθρου 43, θα εξακολουθήσουν να καταβάλλονται και στο μέλλον.
-Πρόκειται για μία υπέρογκη επιβάρυνση (και μάλιστα υπέρ τρίτων) με 2% στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, στα tablets και στα smartphones, 4% στους σαρωτές (scanners) και εκτυπωτές, 6% στα αποθηκευτικά μέσα, κ.λπ. Βάσει των αποτελεσμάτων έρευνας, που διεξήχθη για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αλλά και σύμφωνα με τα στοιχεία του Digital Europe (Ευρωπαϊκού Οργανισμού Επιχειρήσεων και Συνδέσμων Ψηφιακής Τεχνολογίας), τα ποσά εύλογης αμοιβής, που ισχύουν στην Ελλάδα και επιβαρύνουν τον Έλληνα καταναλωτή, είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη (είμαστε στην πρώτη τετράδα των χωρών με τα υψηλότερα ποσά αμοιβής), ενώ, ταυτόχρονα, τα ποσά αυτά είναι πολλαπλάσια (μέχρι και 10 φορές) της εκτιμώμενης απώλειας εσόδων των δημιουργών από την αναπαραγωγή των έργων τους. Μόνο από την Ψηφιακή Μέριμνα, επιβαρύνθηκαν οι μαθητές και οι καθηγητές, που συμμετείχαν, με 3.250.000 ευρώ, τα οποία διοχετεύθηκαν στα μέλη των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης.
-Η συγκεκριμένη επιβάρυνση πλήττει το μεγάλο στόχο του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, τον οποίο και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει χαρακτηρίσει ως κεντρική Εθνική προτεραιότητα, θέτοντας προσκόμματα στην απόκτηση προϊόντων τεχνολογίας, στο ρόλο της ψηφιακής τεχνολογίας αλλά και στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, ανακόπτοντας την Ελλάδα από το να κάνει το πραγματικό άλμα που υπόσχεται ο Πρωθυπουργός.
-Η ανάπτυξη της τεχνολογίας, της επιστήμης της πληροφορικής, καθώς και των ψηφιακών δεξιοτήτων, αποτελεί βασικό άξονα για την καταπολέμηση της ανεργίας, ενισχύοντας τον κόσμο της γνώσης και εμπειρίας με πολλαπλές δυνατότητες και ικανότητες. Ταυτόχρονα, όλα τα διεθνή δεδομένα καταδεικνύουν το γεγονός πως οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών αποτελούν απαραίτητο όχημα ενίσχυσης της διαφάνειας, αντιμετώπισης της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής.
-Αποτελεί καίριο πλήγμα στη διεθνή ανταγωνιστικότητα του κλάδου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Αξίζει να σημειωθεί πως πολλές χώρες-μέλη της ΕΕ, όπως η Βουλγαρία, η Ιρλανδία, η Κύπρος, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα και η Φινλανδία, δεν καταβάλλουν “ψηφιακό τέλος”, όπως και το Ηνωμένο Βασίλειο. Επιπλέον με τη συγκεκριμένη επιβάρυνση – η οποία είναι όχι μόνο πολλαπλάσια από ότι ισχύει σε άλλες χώρες της ΕΕ που έχουν εφαρμόσει αντίστοιχο “τέλος”- η χώρα μας καθίσταται πλέον “πρωταθλήτρια” επιβαρύνσεων στον τομέα αυτό (και μάλιστα υπέρ τρίτων – των μελών των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης), έχοντας από τα υψηλότερα ποσοστά “ψηφιακού τέλους” στην Ευρώπη.
Παράλληλα, προκαλεί ιδιαιτέρως αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης των Πνευματικών Δικαιωμάτων, που συμμετείχαν στη διαβούλευση, υποστήριξαν ότι οι εργαζόμενοι, τόσο του Δημόσιου όσο και του Ιδιωτικού τομέα, κατά την ώρα της εργασίας τους χρησιμοποιούν παρανόμως τον εξοπλισμό της επιχείρησης ή της υπηρεσίας τους για παραγωγή ιδιωτικών αντιγράφων και θα πρέπει το Δημόσιο και οι επιχειρήσεις (!!!) να αποδείξουν ότι οι εργαζόμενοί τους δεν κάνουν ιδιωτική χρήση των μηχανημάτων, για να απαλλαγούν από την αμοιβή».
Το άρθρο Αντιτίθενται στο «ψηφιακό χαράτσι» θεσμικοί, παραγωγικοί και καταναλωτικοί φορείς εμφανίστηκε πρώτα στο Metaforespress.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Με το "αριστερό" ο ANT1+ στην πρεμιέρα μετάδοσης των αγώνων του Μουντιάλ - Οι αντιδράσεις των χρηστών
- «Tulsa King»: Ο Σιλβέστερ Σταλόνε τα βρήκε σκούρα με τα γυρίσματα για την τηλεόραση
- Πού οφείλεται η «βουτιά» στις τιμές των καυσίμων
- Μετά την FTX, νέο «χτύπημα» στα cryptos από την Genesis – Χαμηλό διετίας για το Bitcoin
- Ο ΣΥΡΙΖΑ ξαναζεσταίνει τη "ρύθμιση χρέους" και το ΠΑΣΟΚ λέει "όχι" στο νσχ για τις υποκλοπές
- Σε δίνη τα κρυπτονομίσματα: Καμπανάκια για χρεοκοπίες – Στο στόχαστρο οι σελέμπριτις
- Stealth Maritime: Προσθήκη δύο φορτηγών πλοίων μεγέθους Capesize
- Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας, Μητρώο Αναπηρίας και ακόμα έξι μεταρρυθμίσεις
- Πέθανε ξαφνικά ο κορυφαίος καθηγητής Νομικής του ΑΠΘ Λάμπρος Μαργαρίτης
- Συνελήφθη ο φερόμενος ως δράστης του εμπρησμού στα γραφεία της Real News
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις metaforespress
- Αλλαγή διοίκησης στα ΕΛΤΑ, αλλαγή προτεραιοτήτων. Έμφαση σε ταχυμεταφορές και εναλλακτικά έσοδα
- Αντιτίθενται στο «ψηφιακό χαράτσι» θεσμικοί, παραγωγικοί και καταναλωτικοί φορείς
- Mobile Technology και Coca-Cola 3E επεκτείνουν τη συνεργασία τους για εξοπλισμό logistics και service
- Τη Θεσσαλονίκη με λιμάνια της Βόρειας Ευρώπης θα συνδέει, σε εβδομαδιαία βάση, η CMA – CGM
- ERA Board strengthens with new Embraer representative
- Προθεσμιακό δάνειο 600 εκατ. ευρώ έλαβε η Swissport για την ενίσχυση της οικονομικής της θέσης
![Αντιτίθενται,antitithentai](https://images32.inewsgr.com/4727/47272857/antitithentai-sto-psifiako-charatsi-thesmikoi-paragogikoi-kai-katanalotikoi-foreis-160.jpg)
- Τελευταία Νέα metaforespress
- Αντιτίθενται στο «ψηφιακό χαράτσι» θεσμικοί, παραγωγικοί και καταναλωτικοί φορείς
- Αλλαγή διοίκησης στα ΕΛΤΑ, αλλαγή προτεραιοτήτων. Έμφαση σε ταχυμεταφορές και εναλλακτικά έσοδα
- Προθεσμιακό δάνειο 600 εκατ. ευρώ έλαβε η Swissport για την ενίσχυση της οικονομικής της θέσης
- ERA Board strengthens with new Embraer representative
- Mobile Technology και Coca-Cola 3E επεκτείνουν τη συνεργασία τους για εξοπλισμό logistics και service
- Τη Θεσσαλονίκη με λιμάνια της Βόρειας Ευρώπης θα συνδέει, σε εβδομαδιαία βάση, η CMA – CGM
- Μόλις στο 21% το ποσοστό του γυναικείου φύλου στον ευρωπαϊκό σιδηρόδρομο
- «Ευάλωτη» παραμένει η παγκόσμια αγορά αυτοκινήτου
- Black Friday από την Celestyal: Μεγάλες εκπτώσεις σε πάνω από 90 κρουαζιέρες και δωρεάν ταξίδι για τα παιδιά
- Νέος στόλος για την Άμεση Βοήθεια της Interamerican
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Κ. Χατζηδάκης: Αύξηση 7,75% για τους συνταξιούχους
- Νέες λύσεις με πόρους ΕΕ για την στήριξη αγροτών ζήτησε ο Γεωργαντάς
- Gizelis Robotics - Open House 2022: Μαζική και υψηλού επιπέδου προσέλευση στελεχών στη μεγαλύτερη έκθεση ρομποτικών συστημάτων για την ελληνική βιομηχανία
- Η Mazda επενδύει 11 δισ. δολάρια για ηλεκτρικά οχήματα
- Ετοιμάζεται νομοσχέδιο για καταπατημένες εκτάσεις του Δημοσίου
- Απόβλητα: «Κληρώνει» για σύμβαση 98 εκατ. ευρώ στη Δ. Αττική – Η «παρουσία» των Intrakat – Μεσόγειος – WATT
- ΟΔΔΗΧ: Στις αγορές για 7 δισ. ευρώ το 2023
- Προϋπολογισμός: Περιορισμένη η δανειακή στρατηγική για το 2023
- ΗΠΑ: Αυξάνονται οι πιέσεις σε διαφημιστές να διακόψουν τη συνεργασία με το Twitter
- Το μεγάλο ξεπούλημα της ελληνικής γης: από την διαστρέβλωση της αλήθειας στην εκτός σχεδίου δόμηση