Αργεί ακόμη η ΕΕ να στρέψει τις εμπορευματικές μεταφορές μακριά από τα οδικά δίκτυα
Ο δρόμος για διατροπικές εμπορευματικές μεταφορές στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μακρύς και μάλλον δύσκολος, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ), καθώς προς το παρόν, οι αμαξοστοιχίες και οι φορτηγίδες δεν μπορούν να ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις τα φορτηγά.
Οι προσπάθειες να στραφούν οι εμπορευματικές μεταφορές μακριά από τα οδικά δίκτυα δεν είχαν αποτελέσματα όσον αφορά την άρση των φραγμών που υπάρχουν σε ρυθμιστικό επίπεδο και σε επίπεδο υποδομών και αποβαίνουν εις βάρος άλλων τρόπων μεταφοράς, σύμφωνα με την έκθεση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, το ποσοστό των
Οι οδικές μεταφορές είναι ο πλέον ευέλικτος τρόπος παράδοσης εμπορευμάτων, και συχνά και ο ταχύτερος και οικονομικότερος. Έτσι εξηγείται γιατί τα 3/4 των εμπορευμάτων στην ΕΕ εξακολουθούν να μεταφέρονται οδικώς.
Ωστόσο, τα φορτηγά αποτελούν σημαντική πηγή ρύπανσης. Η στροφή των μεταφορών μακριά από τα οδικά δίκτυα και η αυξημένη χρήση άλλων τρόπων μεταφοράς, όπως οι σιδηροδρομικές ή οι εσωτερικές πλωτές, μπορούν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στο να καταστούν οι εμπορευματικές μεταφορές περισσότερο “πράσινες”.
Για να γίνει αυτή η αλλαγή πραγματικότητα, την περίοδο 2014-2020, η ΕΕ παρείχε στήριξη σε διατροπικά έργα που υπερέβαινε τα 1,1 δισ. ευρώ.
«Η απανθρακοποίηση των μεταφορών βρίσκεται στο επίκεντρο του ευρύτερου στόχου της ΕΕ για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, όπως ορίζεται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία», δήλωσε η Annemie Turtelboom, μέλος του ΕΕΣ και αρμόδια για τον έλεγχο.
Σύμφωνα με την ίδια, «αν και η διατροπικότητα αποτελεί βασικό εργαλείο στην προσπάθεια αυτή, οι εμπορευματικές μεταφορές στην ΕΕ δεν βρίσκονται στον σωστό δρόμο».
Το ΕΕΣ διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει ειδική στρατηγική της ΕΕ για τις διατροπικές εμπορευματικές μεταφορές. Αντ’ αυτού, η διατροπικότητα εντάσσεται σε ευρύτερες στρατηγικές για τον οικολογικό προσανατολισμό των εμπορευματικών μεταφορών, οι οποίες θέτουν συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους για την αυξημένη χρήση των σιδηροδρομικών και των εσωτερικών πλωτών μεταφορών.
Ωστόσο, δεδομένου ότι οι στόχοι αυτοί δεν είναι δεσμευτικοί, οι χώρες της ΕΕ έχουν θέσει δικούς τους στόχους, οι οποίοι δεν είναι πάντοτε συγκρίσιμοι ούτε ευθυγραμμισμένοι με τους στόχους της ΕΕ. Δεν είναι, επομένως, δυνατόν να αξιολογηθεί κατά πόσον οι συνδυασμένες εθνικές προσπάθειες είναι αρκετές προκειμένου να επιτευχθούν οι συνολικοί στόχοι της ΕΕ για τη μετατόπιση προς άλλους τρόπους μεταφοράς.
Με απλά λόγια, οι στόχοι που έθεσε η ΕΕ για το 2030 και το 2050 (με απώτερο σκοπό τον διπλασιασμό της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας και την αύξηση των πλωτών μεταφορών κατά 50%) δεν είναι ρεαλιστικοί, σύμφωνα με το ΕΕΣ.
Το ΕΕΣ υποστηρίζει ότι ορισμένοι κανόνες της ΕΕ αποτελούν πρόσκομμα στην ελκυστικότητα των διατροπικών μεταφορών. Η τρέχουσα έκδοση της οδηγίας για τις συνδυασμένες μεταφορές είναι παρωχημένη (χρονολογείται από το 1992) και αναποτελεσματική.
Ενδεικτικά, προβλέπεται η απαίτηση να παρουσιάζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής έντυπο έγγραφο που φέρει σφραγίδες από όλες τις σιδηροδρομικές ή λιμενικές αρχές, αντί να υπάρχει μια ψηφιοποιημένη ροή εργασιών.
Η Κομισιόν κατέβαλε αρκετές προσπάθειες για την αναθεώρηση της οδηγίας, χωρίς όμως να κατορθώσει να επιτύχει συμφωνία με τα κράτη-μέλη.
Εν τω μεταξύ, άλλες κανονιστικές διατάξεις της ΕΕ, ιδίως δε εκείνες που διέπουν τις οδικές μεταφορές, εξουδετερώνουν ορισμένες φορές τον στόχο της κινητροδότησης της διατροπικότητας.
Απουσία νέας νομοθετικής δράσης (για παράδειγμα όσον αφορά τον προγραμματισμό των χρονοθυρίδων των σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών, τους κανόνες προτεραιότητας για επιβατικές αμαξοστοιχίες έναντι εμπορευματικών ή τις γλωσσικές απαιτήσεις για τους οδηγούς αμαξοστοιχιών), η διαχείριση της δυναμικότητας και η διαλειτουργικότητα είναι πιθανό να συνεχίσουν να αποτελούν προβληματικά σημεία.
Το ΕΕΣ επισημαίνει επίσης τις καθυστερήσεις που σημειώνονται σε χώρες της ΕΕ όσον αφορά τη διασφάλιση της συμμόρφωσης των υποδομών με τις τεχνικές απαιτήσεις που προβλέπει η ενωσιακή νομοθεσία.
Παραδείγματος χάριν, η χρήση αμαξοστοιχιών μεγαλύτερου μήκους, ίσου με το ευρωπαϊκό πρότυπο των 740 μέτρων, θα αποτελούσε μία από τις βελτιώσεις με τη μεγαλύτερη οικονομική αποδοτικότητα στην προσπάθεια ανταγωνισμού με τις οδικές μεταφορές.
Βέβαια, προς το παρόν, η εκμετάλλευση τέτοιων αμαξοστοιχιών είναι θεωρητικά δυνατή στο ήμισυ μόνο των κεντρικών διαδρόμων του ΔΕΔ-Μ. Η έλλειψη πληροφοριών σχετικά με τους διατροπικούς τερματικούς σταθμούς και τις δυναμικότητες δικτύου, μεταξύ άλλων, εμποδίζουν τους πράκτορες διαμετακόμισης και τους φορείς εφοδιαστικής να προσφέρουν στους πελάτες τους καλές λύσεις διατροπικών μεταφορών. Με την πρόταση αναθεώρησης του κανονισμού ΔΕΔ-Μ προσφέρεται η δυνατότητα βελτίωσης της κατάστασης.
Πάντως, το ΕΕΣ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, στην τρέχουσα κατάστασή του, το δίκτυο εμπορευματικών μεταφορών της ΕΕ απλά δεν είναι ακόμη κατάλληλο να υποστηρίξει τη διατροπικότητα.
Να σημειωθεί ότι, οι διατροπικές εμπορευματικές μεταφορές συνίστανται στη μεταφορά εμπορευμάτων σε ενιαίο μοναδοποιημένο φορτίο (όπως εμπορευματοκιβώτιο ή ημιρυμουλκούμενο), χωρίς να παρεμβάλλεται χωριστή διεκπεραίωση, με τη χρήση συνδυασμού τρόπων μεταφοράς: οδικές, σιδηροδρομικές, πλωτές ή αεροπορικές.
Επομένως, η διατροπικότητα συνίσταται στην αξιοποίηση των σχετικών πλεονεκτημάτων των διαφόρων τρόπων μεταφοράς.
Η βασική νομική πράξη που διέπει το πανευρωπαϊκό δίκτυο οδικών, σιδηροδρομικών, εσωτερικών πλωτών, θαλάσσιων και αεροπορικών μεταφορών επιβατών και εμπορευμάτων είναι ο κανονισμός για το ΔΕΔ-Μ, του οποίου η τρέχουσα έκδοση εγκρίθηκε το 2013. Υπάρχουν και άλλες σχετικές νομοθετικές πράξεις, όπως η οδηγία για τις συνδυασμένες μεταφορές από το 1992, που είναι η μόνη νομοθετική πράξη της ΕΕ που αφορά ειδικά τις διατροπικές εμπορευματικές μεταφορές.
Με τις χώρες που επιλέξαμε για τον εν προκειμένω έλεγχο καλύπτονται τρεις βασικές εμπορικές ροές, οι οποίες αλληλεπικαλύπτονται με τμήματα των διαδρόμων ΔΕΔ-Μ: τον διάδρομο Ρήνου – Άλπεων (που εκτείνεται από το Βέλγιο και την Ολλανδία έως την Ιταλία), τον διάδρομο Βόρειας Θάλασσας-Βαλτικής (μεταξύ Πολωνίας και Γερμανίας), και τους διαδρόμους του Ατλαντικού και της Μεσογείου (που συνδέουν τη Γερμανία με την Ισπανία μέσω Γαλλίας).
Ολόκληρη η ειδική έκθεση για τις διατροπικές εμπορευματικές μεταφορές είναι διαθέσιμη ΕΔΩ
Το άρθρο Αργεί ακόμη η ΕΕ να στρέψει τις εμπορευματικές μεταφορές μακριά από τα οδικά δίκτυα εμφανίστηκε πρώτα στο Metaforespress.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Πώς έγινε το τροχαίο με τον διευθυντή κυκλοφορίας του ΟΣΕ - Τι διαπιστώνει η αστυνομία
- Τουρκία: Ο Ερντογάν υπόσχεται 650.000 διαμερίσματα – «Αιχμές» από την αντιπολίτευση
- Το βότανο που μπορεί (μεταξύ άλλων) να ενισχύει την τεστοστερόνη
- ΗΠΑ: Μακελειό μέσα σε σχολείο με 6 νεκρούς, ανάμεσά τους και 3 παιδιά
- Ποιες τροφές επηρεάζουν τον σίδηρό μας;
- Σεισμός στην Τουρκία: Κατσίκα επέζησε για 47 ημέρες κάτω από τα ερείπια (video)
- Κορινθία: Πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Δερβένι- «Δύσκολη ημέρα η σημερινή»
- Οι αρκούδες επέστρεψαν στο όρος Πάικο μετά από δέκα χρόνια και έφαγαν 40 κιλά μέλι (φωτο)
- Συντάξεις Απριλίου: Εβδομάδα πληρωμών - Πότε καταβάλλεται το επίδομα προσωπικής διαφοράς
- Jumbo και Μουστάκας μπαίνουν στη μάχη για το «Καλάθι των νονών»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις metaforespress
- Μετατέθηκαν στις 9 Μαΐου οι προσφορές για τον οδικό άξονα Ιωάννινα – Κακαβιά
- Απολογείται ο δεύτερος σταθμάρχης που ήταν βάρδια πριν το δυστύχημα
- Αργεί ακόμη η ΕΕ να στρέψει τις εμπορευματικές μεταφορές μακριά από τα οδικά δίκτυα
- Οδική ασφάλεια, αυτοκινητόδρομοι και οι κοντόφθαλμες αντιδράσεις
- Εμπορευματικές μεταφορές στην ΕΕ: Παραμένουν κυρίαρχες οι οδικές μεταφορές. Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου
- Τελευταία Νέα metaforespress
- Αργεί ακόμη η ΕΕ να στρέψει τις εμπορευματικές μεταφορές μακριά από τα οδικά δίκτυα
- Εμπορευματικές μεταφορές στην ΕΕ: Παραμένουν κυρίαρχες οι οδικές μεταφορές. Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου
- Μετατέθηκαν στις 9 Μαΐου οι προσφορές για τον οδικό άξονα Ιωάννινα – Κακαβιά
- Απολογείται ο δεύτερος σταθμάρχης που ήταν βάρδια πριν το δυστύχημα
- Οδική ασφάλεια, αυτοκινητόδρομοι και οι κοντόφθαλμες αντιδράσεις
- Φωτογραφίες από τη συναρμολόγηση του πρώτου μετροπόντικα της γραμμής 4 του μετρό
- Η πορεία των έργων της Στερεάς Ελλάδας (Ε65, Μπράλος – Άμφισσα, παράκαμψη Χαλκίδας και Ψαχνών)
- Παρατείνεται ως τις 31/12/2024 η προθεσμία κατάρτισης των ΣΒΑΚ
- Ο Δ.Σ. των ΕΛΤΑ νέος πρόεδρος στην ΕΛΤΑ Courier. Παρέμεινε Δ.Σ. της ΕΛΤΑ Courier ο Μ. Τέμπος
- Κανονικά το μετρό στις 28 Μαρτίου, ανεστάλη η απεργία του ΣΕΛΜΑ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Εθνική Τράπεζα: Κάτω του 5% επί του συνόλου δικαιωμάτων ψήφου το μερίδιο της Capital Group
- Facebook: Μειώνει τα μπόνους, αυξάνει τις αξιολογήσεις των εργαζόμενων
- Γλυκά Νερά: Νέα διακοπή στη δίκη του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου
- Συντάξεις Απριλίου: Εβδομάδα πληρωμών - Πότε καταβάλλεται το επίδομα προσωπικής διαφοράς
- Μεταβολή καιρικού σκηνικού με ισχυρούς ανέμους και πτώση θερμοκρασίας
- ΕΕ: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζητά τη μεταρρύθμιση της πολιτικής ασύλου
- Οι τιμές εξαγωγής ρωσικού σιταριού συνεχίζουν να μειώνονται εν μέσω αυξανόμενης προσφοράς
- Συνέχισαν τις νίκες οι Μπακς και χωρίς τον Giannis
- Βρετανία: Σε νέο υψηλό ο πληθωρισμός στα καταστήματα
- Πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Δερβένι Κορινθίας