Προειδοποιητική επιστολή σε Τσεχία, Αυστρία για τη διαχείριση της ασφάλειας των οδικών υποδομών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει με την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής στην Τσεχία [INFR(2023)2112] και στην Αυστρία [INFR(2023)2113], ζητώντας την ορθή μεταφορά στο εθνικό δίκαιο της οδηγίας (ΕΕ) 2019/1936 για τη διαχείριση της ασφάλειας των οδικών υποδομών.

Η οδηγία διευρύνει τους τύπους των οδών που καλύπτονται από τη νομοθεσία και απαιτεί τη θέσπιση και την εφαρμογή διαδικασιών για την εκτίμηση των επιπτώσεων στην οδική ασφάλεια, για τους ελέγχους οδικής ασφάλειας, τις επιθεωρήσεις οδικής ασφάλειας και τις αξιολογήσεις ασφάλειας ολόκληρου του

οδικού δικτύου από τα κράτη-μέλη.

Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην προστασία των ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου και στις ανάγκες τους. Η Τσεχία και η Αυστρία δεν έχουν μεταφέρει ορθά στο εθνικό τους δίκαιο ορισμένες απαιτήσεις της οδηγίας.

Για παράδειγμα, η Τσεχία δεν απαιτεί οι ανάγκες των ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου να περιλαμβάνονται στην κατάρτιση των ελεγκτών οδικής ασφάλειας, και η Αυστρία δεν τις λαμβάνει υπόψη κατά την εφαρμογή των διαδικασιών ασφάλειας.

Επιπλέον, η Τσεχία δεν καθιστά σαφές ότι οι απαιτήσεις της οδηγίας πρέπει να εφαρμόζονται σε όλες τις οδούς που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της, δηλαδή στο δίκτυο ΔΕΔ-Μ, στους αυτοκινητόδρομους, στους κύριους οδικούς άξονες που συνδέουν μεγάλες πόλεις και περιφέρειες και στους υπεραστικούς οδικούς άξονες που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ.

Για τον λόγο αυτό, η Επιτροπή αποστέλλει προειδοποιητική επιστολή στην Τσεχία και στην Αυστρία, οι οποίες έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν και να διορθώσουν τις ελλείψεις που επισημάνθηκαν από την Επιτροπή. Η Κομισιόν, εάν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση, μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.

Το άρθρο Προειδοποιητική επιστολή σε Τσεχία, Αυστρία για τη διαχείριση της ασφάλειας των οδικών υποδομών εμφανίστηκε πρώτα στο Metaforespress.

Keywords
Αναζητήσεις
proeidopoiitiki-epistoli-se-tsechia-afstria-gia-ti-diacheirisi-tis-asfaleias-ton-odikon-ypodomon.htm
Τυχαία Θέματα
Προειδοποιητική, Τσεχία Αυστρία,proeidopoiitiki, tsechia afstria