Τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης στο e-commerce (+77%) κατέγραψε η Ελλάδα στην Ευρώπη
Τον τελευταίο χρόνο, υλοποιήθηκαν σημαντικές παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, και συνεχίστηκαν οι ιδιωτικές επενδύσεις στα ψηφιακά συστήματα, σύμφωνα με την 3η ετήσια έκθεση του Παρατηρητηρίου Ψηφιακού Μετασχηματισμού του ΣΕΒ.
Η Ελλάδα ανέβηκε τρεις θέσεις στην κατάταξη στο ρυθμιστικό περιβάλλον, ενώ ψηλά κινήθηκε η Έρευνα & Ανάπτυξη στον κλάδο ΤΠΕ (τεχνολογίες πληροφοριών και
Επίσης, πραγματοποιήθηκαν σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές υψηλής ταχύτητας και η εκπαίδευση STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) βελτιώθηκε.
Τέλος, αναβαθμίστηκε η χρήση των τεχνολογιών μέσα στην πανδημία.
Όλα τα παραπάνω είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν έχουν ακόμα το απαιτούμενο βάθος και ταχύτητα ώστε να ανατρέψουν τη διαχρονική ψηφιακή υστέρηση της χώρας.
Η 25η θέση στην ΕΕ υποδηλώνει πως η ψαλίδα παραμένει ανοιχτή, μια και η υπόλοιπη ΕΕ βελτιώνεται εξίσου γρήγορα.
Είναι προφανές ότι η Ελλάδα, όπως αναφέρει ο ΣΕΒ, πρέπει να επιταχύνει σημαντικά προκειμένου να φτάσει τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους. Ειδικότερα:
Οι επενδύσεις σε ψηφιακά συστήματα παραμένουν μεν σημαντικές (11οι στην ΕΕ), αλλά συνεχίζουν να εστιάζουν σε συστήματα προηγούμενης γενιάς.Στο ρυθμιστικό περιβάλλον, η Ελλάδα ανέβηκε τρεις θέσεις (στην 23η), αλλά η απόσταση παραμένει σημαντική, μια και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ απλοποιούν το ρυθμιστικό τους περιβάλλον εξίσου γρήγορα.Παρά τις συνεχείς βελτιώσεις στη Δημόσια Διοίκηση, η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση. Αυτό αναδεικνύει τόσο το μεγαλύτερο εύρος και την ταχύτητα ενσωμάτωσης ψηφιακών λύσεων στην υπόλοιπη ΕΕ, όσο και την καθυστέρηση αντιμετώπισης δομικών προβλημάτων στην Ελλάδα (π.χ. μειωμένη διαλειτουργικότητα μητρώων, καθυστέρηση στην ψηφιοποίηση δικαιοσύνης, κλπ.).Στον κλάδο ΤΠΕ, η Έρευνα & Ανάπτυξη και η επιχειρηματική δραστηριότητα είναι δυνατά στοιχεία (11η και 19η θέση). Όμως, οι λοιπές χώρες υπερτερούν σε όρους προστιθέμενης αξίας, απασχόλησης και εξωστρέφειας.Οι σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές και ειδικά σε δίκτυα υψηλής ταχύτητας δεν μειώνουν την συγκριτική απόσταση με την ΕΕ, καθώς και οι υπόλοιπες χώρες επενδύουν με εξίσου ταχείς ρυθμούς.Ως προς τις δεξιότητες, αν και η εκπαίδευση STEM βελτιώνεται, η διασύνδεσή της με την αγορά εργασίας υστερεί σημαντικά. Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα παραμένει χαμηλά (25η) συγκριτικά με την υπόλοιπη ΕΕ.Στην κοινωνία, η πανδημία αύξησε τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών (24η). Όμως, οι χώρες της ΕΕ έχουν καλύτερες επιδόσεις, κυρίως λόγω της υιοθέτησης της τεχνολογίας από περισσότερες ηλικιακές ομάδες.Η ταχύτερη υλοποίηση της Ψηφιακής Βίβλου πρέπει να μπει στο επίκεντρο της εθνικής προσπάθειας, μια και θα επιδράσει θετικά στις επόμενες μετρήσεις του Παρατηρητηρίου. Σήμερα, περίπου 145 από τα 453 έργα (ποσοστό 32%) είναι σε εξέλιξη, με τα περισσότερα σε εκκίνηση των διαγωνιστικών διαδικασιών. Στη σωστή κατεύθυνση είναι οι χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ και του αναπτυξιακού νόμου για την ψηφιακή αναβάθμιση της οικονομίας. Αναμένουμε τις θετικές επιδράσεις στις νέες μετρήσεις του Παρατηρητηρίου.«Σήμερα οι ψηφιακές αλλαγές στη χώρα πραγματοποιούνται με ραγδαίους ρυθμούς. Το ηλεκτρονικό εμπόριο, αυξήθηκε κατά 77% (η μεγαλύτερη αύξηση στην Ευρώπη), η τηλεργασία τριπλασιάστηκε, και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του δημοσίου τομέα (ειδικά στην εξυπηρέτηση του πολίτη) έχει βελτιωθεί ουσιαστικά, διευκολύνοντας σημαντικά την καθημερινότητα των πολιτών. Ενδεικτικά, το 2021 πραγματοποιήθηκαν πάνω από 350 εκ. ηλεκτρονικές συναλλαγές, μέσα από 1.300 ψηφιακές υπηρεσίες», αναφέρει.
Μάλιστα προσθέτει ότι: «Η 3η ετήσια έκθεση του Παρατηρητηρίου Ψηφιακού Μετασχηματισμού, επιβεβαιώνει πως παρά την εμφανή βελτίωση της χώρας σε σχέση με το παρελθόν, η συγκριτική μας απόκλιση με την ΕΕ παραμένει σημαντική και χωρίς ιδιαίτερες ανατροπές».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από την έκθεση τον τελευταίο χρόνο, υπό την επίδραση και της πανδημίας, η χώρα προχώρησε σε αρκετές παρεμβάσεις για την προώθηση της ψηφιοποίησης, τόσο στη δημόσια διοίκηση όσο και στον ιδιωτικό τομέα, δράσεις που επέτρεψαν τη βελτίωση της συνολικής βαθμολογίας και την άνοδο δύο θέσεων στην ευρωπαϊκή κατάταξη, στην 25η θέση.
Η βελτίωση του τελευταίου έτους τροφοδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από την άνοδο 3 θέσεων στις «πολιτικές & ρυθμιστικό πλαίσιο» και στις «υποδομές συνδεσιμότητας», όπου πλέον βρισκόμαστε στην 23η και 24η θέση αντίστοιχα.
Συγχρόνως, η Ελλάδα παραμένει στην τελευταία θέση στην «ψηφιακή ωριμότητα δημοσίου», παρά την υψηλότερη βαθμολογία. Στην 24η θέση η «ψηφιακή ωριμότητα κοινωνίας» και «επιχειρήσεων», ενώ προβληματίζει η υποχώρηση στις «ψηφιακές δεξιότητες», στην 25η θέση.
Όπως σημειώνει ο ΣΕΒ, η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών όπως επιδιώκει το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και ο Αναπτυξιακός Νόμος θα συνεισφέρουν καθοριστικά, ώστε σύντομα να βελτιωθούν οι δείκτες.
The post Τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης στο e-commerce (+77%) κατέγραψε η Ελλάδα στην Ευρώπη appeared first on Metaforespress.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Βέλγιο και Γερμανία απειλούν το ελληνικό ελαιόλαδο!
- Ξενοδοχειακές εταιρίες και AirBnB βλέπουν ανάκαμψη των ταξιδιών το 2022
- Λοίμωξη με COVID-19: Οι "παρενέργειες" που δεν γνωρίζαμε
- Διαμαρτυρία μεταφορικών εταιρειών της Βορείου Ελλάδας για καθυστερήσεις στον ΟΛΘ
- Ο θησαυρός του… μακαρίτη
- «Φιλοθέη, η Αγία των Αθηνών»
- Όλα όσα αλλάζουν από το Σάββατο σε διασκέδαση και γήπεδα
- Οι φιλορώσοι αυτονομιστές κατηγορούν τον ουκρανικό στρατό για επιθέσεις εναντίον τους
- Οι νέες προτεραιότητες των εργαζόμενων μετά την πανδημία: Ευέλικτο ωράριο, διακοπές και αύξηση μισθού
- Ζώδια: Οι προβλέψεις για σήμερα Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις metaforespress
- Διαμαρτυρία μεταφορικών εταιρειών της Βορείου Ελλάδας για καθυστερήσεις στον ΟΛΘ
- Σε ετοιμότητα η Κομισιόν για ορθή εφαρμογή των κανόνων για την απόσπαση των οδηγών
- Τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης στο e-commerce (+77%) κατέγραψε η Ελλάδα στην Ευρώπη
- Ιστορικό «χαμηλό» στις πωλήσεις επιβατικών αυτοκινήτων στην ΕΕ τον Ιανουάριο. Μείωση 6% στις ταξινομήσεις
- Τελευταία Νέα metaforespress
- Τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης στο e-commerce (+77%) κατέγραψε η Ελλάδα στην Ευρώπη
- Ιστορικό «χαμηλό» στις πωλήσεις επιβατικών αυτοκινήτων στην ΕΕ τον Ιανουάριο. Μείωση 6% στις ταξινομήσεις
- Διαμαρτυρία μεταφορικών εταιρειών της Βορείου Ελλάδας για καθυστερήσεις στον ΟΛΘ
- Σε ετοιμότητα η Κομισιόν για ορθή εφαρμογή των κανόνων για την απόσπαση των οδηγών
- Σύμβαση αεροπορικών υπηρεσιών μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας
- Αντίθετος σε τροπολογία που καταργεί τον ΕΛΟΕΝ ο πρόεδρος της Εστίας Ναυτικών
- Δημιουργία πολυτροπικού Σταθμού Μετεπιβίβασης αστικής συγκοινωνίας στον σταθμό Ν. Ελβετίας
- Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι επιχειρήσεις οδικών μεταφορών για το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο απόσπασης οδηγών
- Τη μελέτη για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα ανέλαβε η PLANET
- Airbus: Πάνω από 17.600 νέα αεροσκάφη θα χρειαστεί, έως το 2040, η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Παραγωγή μόνο με «νεύμα» αγοράς και σαφές νομικό πλαίσιο το ηλεκτρικό Fendt
- Market Beat: Η αβεβαιότητα διατηρεί τη νευρικότητα - Τάση θα δώσουν οι τράπεζες
- Βύρωνας: Συμμορία ανηλίκων χτυπούσε μαθητές για χρήματα και κινητά- Αναζητούνται οι δράστες
- Μικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές
- Φθηνό αγροτικό πετρέλαιο για όλους με επιστροφή ΕΦΚ ύψους 160 εκατ. ευρώ εξετάζει η κυβέρνηση
- Κ. Χατζηδάκης: Η απάντησή του για τα «Golden Boys» στον ΕΦΚΑ και το μισθό τους
- Τριπλή τραγωδία στην Πάτρα: Ψάχνουν ντε και καλά για δολοφόνο, λέει η μητέρα
- Οικονόμου: Η αποτελεσματικότητα του νέου πληροφοριακού συστήματος του υπ. Υποδομών και Μεταφορών
- Πού γίνονται σήμερα, Πέμπτη 17/2, δωρεάν rapid test
- Η ανανεωμένη κρίση νομιμότητας στη Λιβύη: Ντμπέιμπα, Μπασάγκα και η στάση των ΗΠΑ