6 συνταγές για τέλειες σπιτικές πίτσες

Φτιάχνουμε νόστιμες σπιτικές πίτσες για τους φίλους μας και για εμάς. Βάζουμε και ένα ποτήρι κρασί και κάνουμε τα βράδια μας ωραιότερα.

Πίτσα με τέσσερα τυριά και ελιές
Η αγαπημένη πίτσα με 4 τυριά στην πιο εύκολη και γρήγορη εκδοχή της.

Υλικά
1 συσκευασία έτοιμη ζύμη για πίτσα
10-12 ελιές πράσινες χωρίς κουκούτσι
λίγο δεντρολίβανο
100γρ. μοτσαρέλα χοντροτριμμένη
50γρ. μπλε τυρί
100γρ. γραβιέρα πικάντικη
100γρ. τυρί κρέμα
Tips
Μπορείτε

να αντικαταστήσετε τα τυριά που προτείνουμε με τυριά της επιλογής σας.

Διαδικασία
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200οC. Λαδώνετε ελαφρά ένα ταψάκι και ανοίγετε τη συσκευασία της ζύμης για πίτσα. Τη στρώνετε στο ταψί και την ισιώνετε με τα δάχτυλά σας.

Σε ένα μπολ ανακατεύετε το τυρί κρέμα με το μπλε τυρί, τη γραβιέρα και την μοτσαρέλα και με αυτό το μίγμα αλείφετε όλη την επιφάνεια της πίτσας. Μοιράζετε ομοιόμορφα τις ελιές και πασπαλίζετε με δεντρολίβανο.

Βάζετε την πίτσα στον φούρνο και ψήνετε 10 λεπτά. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 180οC και συνεχίζετε για 15 λεπτά να ολοκληρωθεί το ψήσιμο και να λιώσει όμορφα το τυρί.

Ξεφουρνίζετε την πίτσα, την κόβετε σε οκτώ κομμάτια και σερβίρετε αμέσως.

Πίτσα με ντομάτα, κρεμμύδι, μανιτάρια, ζαμπόν και ρόκαΤο απόλυτο σνακ που αγαπούν όλες οι ηλικίες σε μια απλή και νόστιμη εκδοχή του.

Υλικά
1 συσκευασία έτοιμη ζύμη για πίτσα, λεπτή
3-4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
γραβιέρα ψιλοτριμμένη
2 ντομάτες, σε λεπτές φέτες
100γρ. μανιτάρια, σε φέτες
1 κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
4-5 φέτες ζαμπόν μπούτι, σε καρεδάκια
βασιλικό ξερό
λίγη ρόκα φρέσκια

Διαδικασία
Σοτάρετε σε πολύ καυτό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο πρώτα το κρεμμύδι και, αφού το βγάλετε στην άκρη, ρίχνετε και σοτάρετε τα μανιτάρια ίσα να μαλακώσουν λίγο.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200οC. Λαδώνετε ελαφρά το ρηχό ταψί του φούρνου σας και ανοίγετε τη συσκευασία της ζύμης. Τη στρώνετε στο ταψί και την ισιώνετε με τα δάχτυλά σας.

Την αλείφετε πρώτα με λίγο ελαιόλαδο και την πασπαλίζετε με τη γραβιέρα. Πάνω της τοποθετείτε φέτες ντομάτας, κρεμμύδια και μανιτάρια, μοιράζοντάς τα όσο πιο ομοιόμορφα μπορείτε. Αλατίζετε και πασπαλίζετε με λίγο ξερό βασιλικό. Από πάνω απλώνετε καρεδάκια ζαμπόν και πασπαλίζετε με επιπλέον βασιλικό.

Ραντίζετε την πίτσα με ελάχιστο ελαιόλαδο και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσει η ζύμη. Μετά τα 10 λεπτά πρώτα λεπτά χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 180°C και συνεχίζετε το ψήσιμο. Σερβίρετε την πίτσα σε πιατέλα διακοσμώντας με φρέσκια ρόκα.

Πίτσα με σάλτσα ντομάτας, τυρί ένταμ, μπέικον, αβγά και κρεμμυδάκι φρέσκοΜια νόστιμη πίτσα με μπέικον και αβγό που είναι σίγουρο ότι θα χαρίσει μεγάλα χαμόγελα σε όλα τα μέλη της οικογένειας.

Υλικά
Για τη ζύμη
25γρ. μαγιά νωπή
250γρ. νερό χλιαρό
400γρ. αλεύρι σκληρό
1 κουτ. γλυκού αλάτι
Για τη σάλτσα ντομάτας
1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
1 σκελίδα σκόρδο
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
αλάτι

Για την πίτσα
1 φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
8 φέτες μπέικον
1 φλιτζάνι ένταμ χοντροτριμμένο
4 αβγά
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία
Διαλύετε τη μαγιά σε 1-2 κουταλιές από το χλιαρό νερό και προσθέτετε 2 κουταλιές αλεύρι να γίνει ένας χυλός. Σκεπάζετε και περιμένετε να φουσκώσει. Κρατάτε στην άκρη ½ φλιτζάνι από το αλεύρι και ρίχνετε το υπόλοιπο σε μια λεκάνη. Προσθέτετε σιγά σιγά το μίγμα της μαγιάς και ακολούθως το χλιαρό νερό και το αλάτι, ανακατεύοντας να ομογενοποιηθούν. Ζυμώνετε με το αλεύρι που κρατήσατε, για τουλάχιστον 10 λεπτά.

Όταν η ζύμη γίνει ελαστική, τη χωρίζετε σε 4 μπαλάκια, τα σκεπάζετε με πετσέτα και τα αφήνετε για περίπου 2 ώρες να ανέβουν και να διπλασιαστούν σε όγκο. Κατόπιν, ανοίγετε με τα χέρια σας την κάθε μπάλα ζύμης ώστε να την απλώσετε και να φτιάξετε μια αρκετά λεπτά ζύμη. Η βάση για την πίτσα σας είναι έτοιμη. Από εκεί και πέρα προσθέτετε ό,τι υλικό σας αρέσει.

Για τη σάλτσα ντομάτας: πολτοποιείτε στον πολυκόφτη την ντομάτα κονκασέ μαζί με το σκόρδο και τη βάζετε σε ένα φαρδύ τηγάνι. Προσθέτετε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, αλατίζετε και μαγειρεύετε τη σάλτσα σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε τη σάλτσα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200οC στον αέρα. Λαδώνετε το ρηχό ταψί του φούρνου σας και απλώνετε μέσα τη ζύμη. Στρώνετε και ισιώνετε με τα δάχτυλά σας να ανοίξει καλά.

Αλείφετε τη ζύμη με τη σάλτσα ντομάτας, μοιράζετε τις φέτες του μπέικον σε διάφορα σημεία και πασπαλίζετε από πάνω ομοιόμορφα το τριμμένο τυρί.

Ψήνετε την πίτσα στο φούρνο για 10 λεπτά στους 200οC και μετά τη βγάζετε από τον φούρνο, σπάζετε τα αβγά σε διαφορετικά σημεία, πασπαλίζετε με το φρέσκο κρεμμυδάκι και ξαναβάζετε την πίτσα στον φούρνο. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 180οC και ψήνετε για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει η ζύμη και να ψηθούν τα αβγά.

Ξεφουρνίζετε, κόβετε την πίτσα στα τέσσερα έτσι ώστε σε κάθε κομμάτι να πέφτει από ένα αβγό και δύο κομμάτια μπέικον και σερβίρετε την πίτσα αμέσως.

Πίτσα με ντομάτα, προσούτο και μοτσαρέλαΚλασική κι αγαπημένη εκδοχή της πίτσας. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε το προσούτο και τον βασιλικό αφού ψηθεί η πίτσα. Είναι ωραίο να είναι ωμά!

Υλικά
Για τη ζύμη
4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο επιπλέον
½ φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
φλιτζάνι νερό χλιαρό
2 φακελάκια μαγιά σε σκόνη
2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού αλάτι
Για την επικάλυψη
2 ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη
λίγο ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
1 πρέζα ζάχαρη
βασιλικό φρέσκο ψιλοκομμένο και μερικά ολόκληρα φύλλα
3 μπάλες μοτσαρέλα στραγγισμένες και κομμένες σε φέτες
100γρ. προσούτο

Διαδικασία

Σε ένα μπολ αναμιγνύετε τη μαγιά με τη ζάχαρη, προσθέτετε ½ φλιτζάνι από το χλιαρό νερό και ανακατεύετε καλά. Περιμένετε 5 λεπτά να αρχίσει το μίγμα να κάνει φουσκάλες.

Κοσκινίζετε το αλεύρι σε μεγάλο μπολ και το ανακατεύετε με το αλάτι. Προσθέτετε το μισό λάδι, το μίγμα της μαγιάς και το υπόλοιπο χλιαρό νερό. Αρχίζετε να ανακατεύετε και στη συνέχεια να ζυμώνετε μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μίγμα.

Απλώνετε μια χούφτα αλεύρι στον πάγκο εργασίας και αδειάζετε πάνω το μίγμα. Ζυμώνετε περίπου για 10 λεπτά μέχρι να έχετε μια ομοιογενή ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια. Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο ακόμη αλεύρι αν είναι πολύ κολλώδης. Τοποθετείτε τη ζύμη σε ένα μεγάλο λαδωμένο μπολ (γιατί θα φουσκώσει), ραντίζετε με ελάχιστο ελαιόλαδο και καλύπτετε με ένα πανί. Την αφήνετε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Όταν φουσκώσει, τη χτυπάτε να μαζέψει και την αφήνετε να φουσκώσει ξανά για άλλη μισή ώρα.

Ενώ περιμένετε να φουσκώσει η ζύμη, ετοιμάζετε τη σάλτσα. Βάζετε την τριμμένη ντομάτα να βράσει με λίγο ελαιόλαδο, αλατοπίπερο και μια πρέζα ζάχαρη μέχρι να πήξει. Την αφήνετε να κρυώσει εκτός φωτιάς.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Χωρίζετε τη ζύμη σε δύο μέρη και τα ανοίγετε σε δύο φύλλα τα οποία απλώνετε σε λαδωμένα τετράγωνα ή στρογγυλά ταψάκια. Αλείφετε με τη σάλτσα της ντομάτας, πασπαλίζετε με το βασιλικό, μοιράζετε ομοιόμορφα τη μοτσαρέλα και το προσούτο και ψήνετε τις πίτσες στο φούρνο για 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η ζύμη και να λιώσει το τυρί.

Βγάζετε τις πίτσες από το φούρνο, διακοσμείτε με ολόκληρα φυλλαράκια βασιλικού, με το ειδικό εργαλείο χαράζετε την πίτσα σε κομμάτια και σερβίρετε αμέσως.

Πίτσα με ντομάτα, κρεμμύδια και γραβιέραΠροσθέτετε γραβιέρα στην παραδοσιακή λαδένια της Κιμώλου και γίνεται μια πεντανόστιμη πίτσα.

Υλικά
700γρ. αλεύρι
30γρ. μαγιά ξηρή
4 ντομάτες ώριμες
3 μεγάλα κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
250γρ. γραβιέρα τριμμένη
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού ρίγανη
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Σε ένα ταψάκι ανακατεύετε το αλεύρι με λίγο αλάτι και κάνετε στη μέση μια λακουβίτσα. Ρίχνετε τη μαγιά που έχετε διαλύσει σε 3/4 φλιτζανιού χλιαρό νερό και ζυμώνετε μέχρι να γίνει μία ζύμη μαλακή και ομοιογενής, που να μην κολλάει στα χέρια. Προσθέτετε αν χρειαστεί λίγο νερό κατά το ζύμωμα. Αφήνετε τη ζύμη για 1 ώρα περίπου να φουσκώσει.

Στο μεταξύ κόβετε τις ντομάτες σε φέτες και τις ανακατεύετε σε ένα μπολ με τις φέτες των κρεμμυδιών, το αλάτι, το πιπέρι και τη ρίγανη.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170˚C. Χωρίζετε τη ζύμη στα δύο και την πλάθετε σε μπάλες. Ανοίγετε την κάθε μπάλα ξεχωριστά και τις βάζετε σε λαδωμένα ταψάκια. Πιέζετε με την παλάμη σας τη ζύμη να ανοίξει καλύπτοντας όλο τον πάτο του κάθε ταψιού.

Απλώνετε στην επιφάνεια της ζύμης το μίγμα ντομάτας-κρεμμυδιών και πασπαλίζετε με το τριμμένο τυρί. Περιχύνετε τις πίτσες με το ελαιόλαδο. Ψήνετε για 30 λεπτά περίπου την καθεμιά, μέχρι να ροδοκοκκινίσει η ζύμη και να λιώσει το τυρί.

Ιταλική πίτσα με μοτσαρέλα και βασιλικόΜπορεί η ζύμη να σας παιδέψει λίγο στην προετοιμασία αλλά πιστέψτε μας αξίζει τον κόπο.

Υλικά
Για τη ζύμη
500γρ. αλεύρι για πίτσα
1½γρ. μαγιά ξερή
2γρ. ζάχαρη
15γρ. αλάτι
315γρ. νερό χλιαρό
15γρ. ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα και το γαρνίρισμα
300γρ. ντοματίνια γλυκά
2 πρέζες αλάτι
1γρ. σκόρδο σε σκόνη
250γρ. μοτσαρέλα φρέσκια
20 φύλλα από φρέσκο βασιλικό
45γρ. ελαιόλαδο

Διαδικασία

Για τη ζύμη: Ρίχνετε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι και χτυπάτε με τον γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα. Σταδιακά προσθέτετε το νερό έως ότου απορροφηθεί όλο. Μόλις ενσωματωθεί το αλεύρι στη ζύμη, σταματάτε το μίξερ και αφήνετε να σταθεί η ζύμη για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, τη δουλεύετε σε χαμηλή ταχύτητα για 10 λεπτά ακόμα.

Καλύπτετε με μεμβράνη και αφήνετε να φουσκώσει για τουλάχιστον 8 ώρες. Στη συνέχεια, μεταφέρετε τη ζύμη σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνετε με απαλές κινήσεις. Με μαχαίρι το κόβετε σε 3 κομμάτια, αλευρώνετε καλά και δίνετε στρογγυλό σχήμα. Μεταφέρετε σε ταψί, το οποίο έχετε αλευρώσει πολύ καλά και σκεπάζετε ξανά με μεμβράνη. Αφήνετε να φουσκώσει ξανά για άλλες 2 ώρες.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 250οC στον αέρα μαζί με την πάνω αντίσταση και βάζετε τη σχάρα στη μεσαία θέση. Για τέλειο αποτέλεσμα στο σπίτι χρησιμοποιείτε μια κεραμική πλάκα για πίτσα ή ένα μεγάλο κεραμικό πλακάκι που να χωράει στο φούρνο ή ένα μεγάλο μαντεμένιο τηγάνι. Όποια και να είναι η επιλογή σας το τοποθετείτε στον φούρνο έτσι ώστε η θερμοκρασία του να ανέβει σταδιακά, όσο ζεσταίνετε ο φούρνος, για τουλάχιστον 25-30 λεπτά.

Σε μούλτι ρίχνετε τα ντοματίνια με το σκόρδο και τα πολτοποιείτε καλά. Τα αδειάζετε σε σουρωτήρι και τα αφήνετε να στραγγίζουν για περίπου 10 λεπτά. Μεταφέρετε σε μπόλ και αλατίζετε.

Αλευρώνουμε καλά μια επιφάνεια εργασίας και τα χέρια μας και μεταφέρετε εκεί με απαλές κινήσεις το φουσκωμένο ζυμάρι. Ανοίγετε τη ζύμη σε κύκλο πάχους μισού εκατοστού. Σταυρώνοντας σε σχήμα Χ τον δείκτη και το μεσαίο δάκτυλο των 2 χεριών μεταξύ τους, ξεκινάτε να πιέζετε κεντρικά τη ζύμη, ώστε να ανοίξει ομοιόμορφα. Κάθε φορά που πιέζετε περιστρέφετε τη ζύμη κατά 90 μοίρες. Κάθε 3 γυρίσματα γυρνάτε το ζυμάρι από την άλλη πλευρά. Πολύ σημαντικό εδώ είναι να μην πιέσετε το περίγραμμα, ώστε να φουσκώσει και να γίνει τραγανό. Συνεχίζετε και με τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης.

Για να μπορέσετε να μεταφέρετε την πίτσα στο φούρνο θα πρέπει να φτιάξετε ένα αυτοσχέδιο φτυάρι πίτσας. Μπορείτε εύκολα να χρησιμοποιήσετε μια επίπεδη λαμαρίνα ή ακόμα και ένα καθαρό σκληρό χαρτόνι από κουτί πίτσας. Αλευρώνετε πολύ καλά την επιφάνεια που θα σας βοηθήσει να μεταφέρετε τη πίτσα στο φούρνο.

Βάζετε σε κάθε ανοιγμένη ζύμη από 2 κουτ. σούπας σάλτσα ντομάτας και απλώνετε με κουτάλι. Δεν πειράζει αν η ντομάτα δεν έχει καλύψει όλη την επιφάνεια. Συνεχίζετε βάζοντας φέτες μοτσαρέλας και μεταφέρετε την πίτσα στο φούρνο. Ψήνουμε για 6-8 λεπτά η μέχρι η πίτσα να αρχίσει να παίρνει ένα ωραίο ροδοκόκκινο χρώμα.

Βγάζετε την πίτσα από το φούρνο, γαρνίρετε με φρέσκο βασιλικό, λίγο ελαιόλαδο και σερβίρετε.

olivemagazine.gr

The post 6 συνταγές για τέλειες σπιτικές πίτσες appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα