6.000 κενές θέσεις εργασίας στα ξενοδοχεία της Κρήτης

Τεράστια είναι τα προβλήματα έλλειψης προσωπικού στον ξενοδοχειακό τομέα με μελέτη του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου να αναφέρει ότι οι κενές θέσεις εργασίας ανέρχονται σε 60.000 σε πανελλαδικό επίπεδο.

Στην Κρήτη οι κενές θέσεις εργασίας φθάνουν τις 6.000, σύμφωνα τον Γιώργο Σφακιανάκη, πρόεδρο της Παγκρήτιας Ένωσης Διευθυντών Ξενοδοχείων  ο οποίος τόνισε ότι «πέρυσι δουλέψαμε στα ξενοδοχεία με τα 2/3 του προσωπικού, δηλαδή με κενά 2.000 θέσεων εργασίας».

Μάλιστα ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης και έμπειρο στέλεχος του

κλάδου κ. Δημήτρης Κουμπαράκης αναφέρει ότι «το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού είναι τεράστιο. Δεν υπάρχει προσωπικό με καταρτισμένα, εκπαιδευμένα στελέχη. Αλλά και σε δεύτερο προσωπικό (λαντζέρηδες, καμαριέρες) χρειαζόμαστε εργατικά χέρια».

Σημειώνεται ότι το ζήτημα με την έλλειψη σε εργατικά χέρια παρατηρείται σε όλη την Ελλάδα αλλά ιδιαίτερα μεγαλύτερο είναι στην Κρήτη καθώς το νησί έχει περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες συνεπώς χρειάζεται αρκετά μεγαλύτερο αριθμό προσωπικού.

Aύξηση στους μισθούς ως κίνητρο

Με τη Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπογράφηκε προβλέπεται αύξηση των μισθών στους ξενοδοχοϋπαλλήλους ως ένα επιπλέον κίνητρο προσέλκυσης εργαζομένων.

«Η Σύμβαση προβλέπει αύξηση ύψους 5,5% για το 2023 και 5% για το 2024 ενώ οι επιχειρηματίες εξετάζουν ήδη καλύτερες παροχές προς τους εργαζόμενους σε σχέση με προηγούμενες χρονιές» αναφέρει ο κ. Σφακιανάκης.

Παράλληλα επισημαίνει ότι η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει τους ξενοδοχοϋπαλλήλους με δύο τρόπους:

Ενίσχυση των εποχιακά απασχολούμενων το χειμώνα (είτε με παράταση του Ταμείου Ανεργίας από τρεις σε πέντε μήνες, το οποίο αποτελεί αίτημα και των ξενοδοχοϋπαλλήλων όπως είχαν αναφέρει σε προηγούμενο ρεπορτάζ του cretalive, είτε με επιδοτούμενη εκπαίδευση κατά τη διάρκεια του χειμώνα)Ο δεύτερος τρόπος είναι η προσπάθεια επέκτασης της σεζόν καθώς και η λύση των προβλημάτων τουριστικής εκπαίδευσης και η αναβάθμιση της.

Κατά τα δύο χρόνια της πανδημίας πολλοί εργαζόμενοι στην Ελλάδα έφυγαν από τη χώρα αναζητώντας δουλειά σε χώρες του εξωτερικού. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους «το υφιστάμενο δυναμικό δεν επαρκεί καθώς οι ανάγκες είναι σημαντικά μεγαλύτερες» εξηγεί ο κ. Δημήτρης Κουμπαράκης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι δηλώσεις του νυν προέδρου της Ένωσης Διευθυντών Ξενοδόχων, Γιώργου Σφακιανάκη ο οποίος αναφέρει ότι «Είμαστε αναγκασμένοι να φέρουμε προσωπικό από το εξωτερικό για να καλύψουμε τις κενές θέσεις εργασίας. Έχει γίνει συζήτηση των Ενώσεων Ξενοδόχων με το Υπουργείο Εργασίας ώστε να έρθει προσωπικό από τρίτες χώρες μόνο για εποχική απασχόληση».

cretalive.gr

The post 6.000 κενές θέσεις εργασίας στα ξενοδοχεία της Κρήτης appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα