Αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη μιας οικοδέσποινας

Σου αρέσει να έρχονται φίλοι και συγγενείς στο σπίτι και δεν σε πειράζει καθόλου να μαγειρεύεις για ολόκληρο λόχο, ακόμη και αν δεν έχεις πολύ χρόνο στη διάθεση σου. Είσαι σίγουρη όμως ότι τα κάνεις όλα σωστά για να είναι ικανοποιημένοι οι καλεσμένοι σου;

Μην στενοχωριέσαι, δεν φταις μόνο εσύ, όλοι κάνουμε λάθη όταν πρόκειται να στρώσουμε τραπέζι. Για να σε βοηθήσουμε, ετοιμάσαμε μία λίστα με τις πιο συχνές αστοχίες, για να τη γλιτώσεις την επόμενη φορά.

1. Έχεις καλέσει 5 και μαγειρεύεις για 10!
Λίγο που έχουμε

συνηθίσει από τις μαμάδες μας που ετοίμαζαν 4 ορεκτικά, 2 σαλάτες, κυρίως πιάτο και γλυκό απλά για το κυριακάτικο, οικογενειακό τραπέζι, λίγο που θέλουμε να εντυπωσιάζουμε και τους καλεσμένους μας με τις μαγειρικές μας ικανότητες, δεν αργούμε να φορτώσουμε το μενού με 10 διαφορετικά πιάτα. Και μπορεί να νομίζεις ότι η ποικιλία είναι καλή, ωστόσο οι υπερβολές ποτέ δεν ωφέλησαν κανέναν. Όσο περισσότερα πιάτα, τόσο πιο “μπουκωμένο” το τραπέζι και τόσο μικρότερες οι πιθανότητες να δοκιμάσουν όλοι από όλα και να τα απολαύσουν κιόλας.

2. Δεν δίνεις προσοχή στο στρώσιμο του τραπεζιού
Δεν σου ζητάμε να κάνεις γύρω το τραπέζι με μεζούρα, σαν μπάτλερ, για να βεβαιωθείς για την ακριβή απόσταση των μαχαιροπίρουνων από την άκρη του τραπεζιού, αλλά μην στρώνεις και το τραπέζι σου τελείως τυχαία. Στρώσε όμορφα το τραπεζομάντιλο και τις πετσέτες, ακούμπησε προσεχτικά τα πιάτα και τα μαχαιροπίρουνα και βάλε σωστά τα ποτήρια νερού και κρασιού κι αμέσως έχεις ένα όμορφο τραπέζι που θα κερδίσει τις πρώτες εντυπώσεις.

3. Ξεχνάς τα διακοσμητικά στοιχεία
Συνεχίζοντας με τα του τραπεζιού, να σου πούμε ότι τα σκεύη του φαγητού και το φαγητό το ίδιο δεν πιάνονται ως διακοσμητικά στοιχεία. Καλό είναι να βάλεις ένα βάζο με μία λιτή αλλά όμορφη σύνθεση λουλουδιών στο κέντρο, λίγα κεριά αν πρόκειται για μια πιο ρομαντική περίσταση και κάποιο runner ή κομμάτι υφάσματος σε άλλο χρώμα από το τραπεζομάντιλο -αλλά ταιριαστό με τα πιάτα σου-, ώστε να “ζωντανέψεις” λίγο το τραπέζι.

4. Δεν χρησιμοποιείς τα σωστά μαχαιροπίρουνα
Μην ανησυχείς, δεν εννοούμε να στρώνεις πάντα επίσημο τραπέζι, με άλλο μαχαίρι για το ψάρι, άλλο για το κρέας, άλλο για το φρούτο. Ωστόσο, αν πρόκειται να σερβίρεις μπριζόλα για παράδειγμα, να θυμηθείς να έχεις και ανάλογα μαχαίρια για να μπορούν να κόψουν όλοι το κρέας τους εύκολα. Επίσης, μην ξεχνάς ποτέ κουτάλια και κουτάλες σερβιρίσματος για κάθε φαγητό και σαλάτα χωριστά -κανείς δεν θέλει να βουτήξει στη σαλάτα του το κουτάλι με το οποίο σέρβιρε το κοκκινιστό.

5. Δεν προσφέρεις κάποιο απεριτίφ
Αν έχεις καλέσει πολλά άτομα, οι πιθανότητες να έρθουν όλοι μαζί ταυτόχρονα, είναι ελάχιστες. Όσοι φτάσουν πρώτοι λοιπόν, καλό είναι να μην ξεροσταλιάζουν περιμένοντας να αρχίσει το δείπνο. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείς να προσφέρεις κάποιο απεριτίφ που θα προετοιμάσει και τον ουρανίσκο να δεχτεί και να απολαύσει το μενού που θα ακολουθήσει. Για αυθεντικά ελληνικές καταστάσεις, ένα ούζο είναι μία χαρά!

6. Δεν είσαι έτοιμη στην ώρα σου ή δεν κάθεσαι με τους καλεσμένους σου
Το να μαγειρέψεις για πολλά άτομα δεν είναι εύκολη υπόθεση και εννοείται ότι παίρνει πολύ χρόνο και ενέργεια, ωστόσο είναι απαράδεκτο να σε βρίσκουν με τις φόρμες ή αχτένιστη πάνω από την κατσαρόλα, επειδή δεν έχεις σταματήσει καθόλου για να ετοιμαστείς. Καλύτερα να πιουν ένα απεριτίφ περιμένοντας σε να ολοκληρώσεις τα φαγητά, παρά να σε περιμένουν να κάνεις ντους, να ντυθείς και να μακιγιαριστείς αφού έχουν έρθει.

Καθόλου σωστό δεν είναι επίσης και να μην κάθεσαι στο τραπέζι μαζί τους, αλλά να γυρνάς σαν σβούρα πάνω από τα κεφάλια τους και μέσα-έξω στην κουζίνα για να φέρνεις φαγητά. Σκοπός ενός γεύματος είναι να το απολαύσουν όλοι -ναι και εσύ που το μαγείρεψες- και οι φίλοι σου έχουν έρθει και για να κάνετε παρέα όλοι μαζί, κάτσε λοιπόν στην καρέκλα σου και συζήτησε με τους καλεσμένους σου, έτσι θα περάσετε πολύ καλύτερα.

olivemagazine.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα