Ανατροπές στις Πανελλαδικές εξετάσεις: Τι θα γίνει από το 2022 – Τι μελετά το υπουργείο Παιδείας
Μια χρονιά απρόβλεπτων ανατροπών αναμένεται ότι θα είναι το 2022, με το εξεταστικό σύστημα για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια της χώρας και γίνεται πιο σύνθετο αλλά και πιο απαιτητικό.
Εάν λοιπόν το φετινό καλοκαίρι κατέγραψε προβληματισμούς και σκέψεις για εξεταστικές αδικίες (πχ Αρχιτεκτονικές σχολές), το επόμενο αναμένεται ότι θα ανεβάσει την «ταχύτητα» σε επίπεδο αυστηρότητας, με πολλούς εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας να αναρωτιούνται πόσες αλλαγές μπορούν τελικά να «στοιχηθούν» στη διάρκεια 2
Στο φόντο αυτό, δυο αιτήματα για αλλαγές έχουν υποβληθεί προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, τα οποία και η ηγεσία του μελετάει προσεκτικά, προκειμένου να μην βρεθεί σε επικοινωνιακά δυσμενή θέση, μετά την ανακοίνωση των βαθμολογικών δεδομένων της επόμενης εξεταστικής περιόδου:
Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και ειδικά μαθήματα. Οι τρεις παράλληλες βάσεις για την εισαγωγή σε συγκεκριμένα επιστημονικά πεδία και οι χωριστές βάσεις που απαίτησαν φέτος τα ειδικά μαθήματα ( χαρακτηριστικά τα παραδείγματα των Αρχιτεκτονικών σχολών) δημιούργησαν «τσουνάμι» αντιδράσεων. Η μόνη λύση μοιάζει να είναι το να επιστρέψει η βάση του δέκα (όπως ίσχυε όλα τα προηγούμενα χρόνια) ειδικά και μόνο για τις περιπτώσεις αυτές.
Διπλό μηχανογραφικό. Όπως είναι γνωστό στις επόμενες πανελλαδικές εξετάσεις οι υποψήφιοι θα έχουν την δυνατότητα να συμπληρώσουν στο πρώτο μηχανογραφικό τους μόνο το 10% των σχολών κάθε επιστημονικού πεδίου (20% στην περίπτωση των Επαγγελματικών Λυκείων).
Στη δεύτερη φάση που θα ακολουθεί δεν θα υπάρχει περιορισμός επιλογών, αλλά τα επόμενα μηχανογραφικά θα συμπληρώνονται μόνο από όσους υποψηφίους δεν εισήχθησαν στην Α’ Φάση και θα περιέχουν μόνο τις θέσεις που απομένουν κενές και τα τμήματα που δεν έχουν συμπληρώσει όλες τις θέσεις τους (εφόσον επιτυγχάνεται και η καθορισμένη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής κάθε τμήματος).
Αυτό οδηγεί στο εξής: ένας καλά προετοιμασμένος υποψήφιος μπορεί να συμπληρώνει τις σχολές που τον ενδιαφέρουν αλλά να συμπληρώνει και μερικές σχολές χαμηλότερου βαθμολογικού επιπέδου με στόχο εάν δεν τα πράγματα δεν εξελιχθούν όπως θα ήθελε, να εισαχθεί σ αυτές.
Και μπορεί όντως να εισαχθεί τελικά σ αυτές, αλλά στην συνέχεια στην δεύτερη κατανομή θέσεων και το επόμενο μηχανογραφικό, κάποιος άλλος υποψήφιος να κερδίσει με πολύ λιγότερα μόρια μια θέση στις σχολές που περιλαμβάνονταν στις αρχικές επιλογές του, αλλά δεν μπήκε.
Έτσι οι πανελλαδικές εξετάσεις μετατρέπονται τελικά σε ένα απρόβλεπτο «παιχνίδι», το οποίο σίγουρα δεν είναι δίκαιο για τους καλά προετοιμασμένους υποψηφίους και ενέχει και πιθανά προβλήματα αντισυνταγματικών ανισοτήτων. Κατ επέκταση, το 10% των αρχικών επιλογών των υποψηφίων θα πρέπει να ανέβει τουλάχιστον στο 25% για όλες τις κατηγορίες.
Από την πλευρά τους πολλά ΑΕΙ άλλαξαν λίγες ημέρες νωρίτερα τους συντελεστές των Ελάχιστων Βάσεων Εισαγωγής τους (κάτι που αναμένεται σύντομα να ανακοινωθεί επίσημα από το υπουργείο Παιδείας).
Άλλα πανεπιστημιακά τμήματα τους μείωσαν καθώς είδαν τα αποτελέσματα της τεχνητής αύξησης του επιπέδου των πρωτοετών φοιτητών και φοιτητριών τους να οδηγούν σε …άδειες αίθουσες. Και άλλα τους αύξησαν, καθώς πρόκειται για τμήματα των αστικών κέντρων που θέλουν απλά λιγότερους στα αμφιθέατρα τους.
Τι είναι το διπλό μηχανογραφικό και οι ποιες οι αλλαγές του 2022
Το εξεταστικό τοπίο αλλάζει συνολικά το επόμενο καλοκαίρι και μπαίνουν στο «παιχνίδι» διπλό μηχανογραφικό, νέοι συντελεστές βαρύτητας ανά μάθημα που θα ορίζονται από τα ΑΕΙ και διατήρηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.
Όπως ήδη ξέρουμε, πλέον οι βάσεις εισαγωγής διαμορφώνονται από τον πολλαπλασιασμό του γενικού μέσου όρου των πανελλαδικών επιδόσεων όλων των υποψηφίων ανα Κατεύθυνση και τον ειδικό συντελεστή (από 0,80 έως 1,20) που επιλέγει το κάθε τμήμα ΑΕΙ.
Όλα αυτά ενώ αναμένονται (με βάση τα περυσινά δεδομένα) αναδιαρθρώσεις, συγχωνεύσεις αλλά και καταργήσεις τμημάτων στα ΑΕΙ.
Έτσι, από την επόμενη εξεταστική περίοδο αναμένεται:
Αντικατάσταση του μαθήματος της Κοινωνιολογίας και επιστροφή των Λατινικών για τους υποψηφίους του Επιστημονικού Πεδίου Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Νομικών Σπουδών. Η εξέταση του μαθήματος της Κοινωνιολογίας διήρκησε μόλις δύο χρόνια. Ωστόσο οι περυσινοί υποψήφιοι του πεδίου που θέλουν να ξαναδώσουν πανελλαδικές εξετάσεις δεν θα εξεταστούν στην Κοινωνιολογία (την οποία διδάχτηκαν), αλλά σταΛατινικά τα οποία δεν έχουν διδαχτεί.Συντελεστές βαρύτητας. Αλλάζει η διαδικασία υπολογισμού των μορίων, από τους συντελεστές βαρύτητας. Μέχρι πέρσι, το υπουργείο Παιδείας όριζε συντελεστές βαρύτητας σε δύο από τα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, οι οποίοι υπολογίζονταν για τη διεξαγωγή του μέσου όρου του υποψηφίου στην εισαγωγή του σε όλες τις σχολές του επιστημονικού πεδίου που επέλεγε.Από το καλοκαίρι, τα ΑΕΙ θα ορίζουν τους ίδιους συντελεστές, κάτι που καλούνται να κάνουν μέχρι το τέλος Μαΐου. Κατ επέκταση μπορούν έτσι αν το θελήσουν να αυστηροποιήσουν η όχι την διαδικασία.
Διπλό μηχανογραφικό. Ο νόμος ορίζει ότι από τον Ιούνιο του 2022, θα προβλέπονται δύο φάσεις συμπλήρωσης μηχανογραφικού. Η πρώτη φάση θα προβλέπει περιορισμένες επιλογές (10%) και η ανακοίνωση των βάσεων θα γίνεται νωρίτερα από το συνηθισμένο, δηλαδή τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου.
Στη συνέχεια, όσοι υποψήφιοι έμειναν εκτός μηχανογραφικού, θα μπορούν να διεκδικήσουν θέσεις χωρίς περιορισμό στις επιλογές τους με συμπλήρωση ενός δεύτερου μηχανογραφικού, με τα αποτελέσματα να ανακοινώνονται τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.
Πάντως, αλλαγές μπορεί να γίνουν και στα πεδία και περισσότερα τμήματα ενδεχομένως να είναι προσβάσιμα πλέον από δυο επιστημονικά πεδία.
in.gr
The post Ανατροπές στις Πανελλαδικές εξετάσεις: Τι θα γίνει από το 2022 – Τι μελετά το υπουργείο Παιδείας appeared first on zarpanews.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Χωρισμός στη showbiz! Το ζευγάρι ανακοίνωσε πως δεν είναι πια μαζί
- Θετικός στον κορωνοϊό ο Γρηγόρης Αρναούτογλου: Είμαι εμβολιασμένος, είναι μια τεράστια μάχη, θέλει δύναμη και αγώνα
- Νέα πρόβλεψη Μπιλ Γκέιτς: Πιο κοντά από ποτέ το τέλος του κορονοϊού
- Νέες οδηγίες για τους ασθενείς με κορονοϊό που μένουν στο σπίτι
- Χίλιοι νεκροί από Covid σε 15 ημέρες. Οι 29 περιοχές που «βράζουν»
- Απογραφή 2021: Πρέπει να ανοίξω στον απογραφέα; – Πρέπει να δείξω το σπίτι μου;
- Συντριβή αγγλικού F-35: Θρίλερ με το βρετανικό μαχητικό F-35 που κατέπεσε στη Μεσόγειο
- Κορονοϊός: Νέες οδηγίες για τους ασθενείς που μένουν στο σπίτι
- Αυτό είναι το Διάταγμα για υποχρεωτικό έλεγχο SafePass με την εφαρμογή CovScan
- Πόσο μας προστατεύει η μάσκα απέναντι στην Covid - Τι έδειξε νέα έρευνα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις zarpanews
- Συνελήφθη ο αντιεμβολιαστής δικηγόρος Νίκος Αντωνιάδης για διασπορά fake news
- Χανιώτης βρέθηκε νεκρός σε θάλασσα της Παλαιόχωρας
- Παρατεταμένη εφηβεία: Για ποιους λόγους φτάνει μέχρι τα 25 χρόνια – Πώς επηρεάζει τις συμπεριφορές των εφήβων
- Χανιώτης βρέθηκε νεκρός στην θαλάσσια περιοχή της Παλαιόχωρας
- Μένιος Σακελλαρόπουλος: «Έπεσα από την ταράτσα, έμεινα σαράντα μέρες στην εντατική» | Video
- Τζανάκης: Παρακινδυνευμένες οι πολυήμερες σχολικές εκδρομές
- Παπαρδέλες με μπρόκολο και τυριά
- Ανατροπές στις Πανελλαδικές εξετάσεις: Τι θα γίνει από το 2022 – Τι μελετά το υπουργείο Παιδείας
- Ο Σάντσεθ βάζει πλάτες στον Ερντογάν – Η Ισπανία θα ναυπηγήσει αεροπλανοφόρα και υποβρύχια για την Τουρκία
- Παραμένει ένα παιδί με κορονοϊό στο νοσοκομείο Χανίων – Πόσοι νοσηλεύονται στην υπόλοιπη Κρήτη
- Τελευταία Νέα zarpanews
- Ανατροπές στις Πανελλαδικές εξετάσεις: Τι θα γίνει από το 2022 – Τι μελετά το υπουργείο Παιδείας
- Τζανάκης: Παρακινδυνευμένες οι πολυήμερες σχολικές εκδρομές
- Παρατεταμένη εφηβεία: Για ποιους λόγους φτάνει μέχρι τα 25 χρόνια – Πώς επηρεάζει τις συμπεριφορές των εφήβων
- Νέα πρόβλεψη Μπιλ Γκέιτς: Πιο κοντά από ποτέ το τέλος του κορονοϊού
- Χανιά | Ποδηλατική διαδρομή στο Ακρωτήρι για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων
- Κορονοϊός: Ώρες αγωνίας για βρέφος δύο μηνών που διασωληνώθηκε
- Μένιος Σακελλαρόπουλος: «Έπεσα από την ταράτσα, έμεινα σαράντα μέρες στην εντατική» | Video
- Παραμένει ένα παιδί με κορονοϊό στο νοσοκομείο Χανίων – Πόσοι νοσηλεύονται στην υπόλοιπη Κρήτη
- Παραμένει ένα παιδί με κορονοϊό στο νοσοκομείο Χανίων – Αύξηση στις νοσηλείες στην υπόλοιπη Κρήτη
- Απογραφή 2021: Πώς ξεχωρίζουμε τους απογραφείς – Χρειάζεται να δείξω το σπίτι μου; – Οδηγίες από την ΕΛΣΤΑΤ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Βαρώσια: Πρόκληση με βίντεο κλιπ-Για «μίσος από Έλληνες» μιλά η τραγουδίστρια
- Υπουργείο Παιδείας για σύμβαση Cisco: Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων...κάνει λάθος
- Ασφυξία στο Ιπποκράτειο – «Δεν μπορούμε πια να προσφέρουμε τις ίδιες υπηρεσίες»
- Ελεύθερο το ζευγάρι Ισραηλινών που συνελήφθησαν στην Τουρκία για κατασκοπεία
- Μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας σε θέματα τουρισμού
- Κορονοϊός: Νέες οδηγίες για αθενείς στο σπίτι
- Θεσσαλονίκη: Έργα για 2 μέρες στο δρόμο προς Έδεσσα
- ECDC: Μειώθηκε κατά 18% η κατανάλωση αντιβιοτικών στην Ευρώπη το 2020
- Η φανατική θαυμάστρια του Τζέισον Στέιθαν στη Θεσσαλονίκη στο Ποιος είναι πρωινιάτικα
- Δείτε τα νούμερα (18/54) στα μεσημεριανά δελτία ειδήσεων για χθες, 17/11/2021