Ανδρουλάκης: Από τις πολιτικές της κυβέρνησης μόνο οι τράπεζες απαλλάχθηκαν, όχι οι πολίτες

Την εκτίμηση ότι το 2023 θα είναι μία πολύ δύσκολη χρονιά για την Ελλάδα και την Ευρώπη, εξέφρασε ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας στο συνέδριο της «Ναυτεμπορικής» με τίτλο «Ελληνική Οικονομία & Επιχειρηματικότητα: Προκλήσεις και Ευκαιρίες σε ένα απρόβλεπτο μέλλον!».

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, όσο διαρκεί η εισβολή του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία, τόσο θα επιδεινώνεται η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός, ενώ παράλληλα η αύξηση

των επιτοκίων αναμένεται να επιβραδύνει περαιτέρω την οικονομική ανάπτυξη.

Αναφερόμενος στις εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας σε παγκόσμια επίπεδο και όσον αφορά την Ευρωζώνη, ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι χρειάζεται «εξαιρετικά προσεκτικός οικονομικός σχεδιασμός ώστε η χώρα μας να φανεί ανθεκτική τη νέα χρονιά».



«Ήδη τα προηγούμενα τρία χρόνια μοιράστηκαν από την κυβέρνηση 56 δισ., αλλά το ΑΕΠ αυξήθηκε με μη ποιοτικούς όρους περίπου 40 δισ., πράγμα που δείχνει ότι αυτές οι δαπάνες αξιοποιήθηκαν με χαμηλή αποτελεσματικότητα», είπε προσθέτοντας ότι μεγάλο μέρος από τις επιδοτήσεις για την πανδημία κατέληξαν σε καταθέσεις. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Ανδρουλάκης, ενώ οι καταθέσεις έως 5.000 ευρώ αυξήθηκαν μόλις κατά 4,5%, οι καταθέσεις άνω των 10 εκατ. ευρώ σχεδόν διπλασιάστηκαν.

Αλλά και με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, συνέχισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το όποιο μέρισμα της ανάπτυξης δεν κατανέμεται με δίκαιο τρόπο. «Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 6,9% των Ελλήνων αύξησε το εισόδημά του μέσα στο 2021, ενώ το 26,3% υπέστη μειώσεις. Βρέθηκε έτσι στη δεύτερη χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη σύμφωνα με τη Eurostat», είπε τονίζοντας ότι καταρρέει η αγοραστική δύναμη των πολιτών. Ανέφερε μάλιστα ότι η αγοραστική δύναμη των πολιτών στην Ελλάδα είναι μικρότερη κατά 50% χαμηλότερη από τη Γερμανία και κατά περίπου 30-40% χαμηλότερη από την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Αναφερόμενος στον πληθωρισμό, «καθώς βοηθάει στη μείωση του λόγου χρέος προς ΑΕΠ, ο υπουργός (σσ ο Χρήστος Σταϊκούρας) πανηγύρισε προηγουμένως για αυτό, αλλά δεν μίλησε για την αξία της λειτουργίας του πληθωρισμού σε αυτό το ζήτημα, φαίνεται ότι η ελληνική οικονομία μειώνει το χρέος της». «Όμως στην πραγματικότητα το χρέος αυξάνεται», τόνισε προσθέτοντας ότι παράλληλα οι πληθωριστικές ανατιμήσεις «διογκώνουν τα κέρδη σε κλάδους της οικονομίας, ακόμη και όταν οι πωλήσεις μειώνονται, όπως συμβαίνει στον κλάδο των σούπερ μάρκετ, την ώρα που οι πραγματικοί μισθοί μειώνονται περαιτέρω».

Αυτά τα στοιχεία, σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη αναδεικνύουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν για το 2023, «καθώς τείνουν να εξαντλήσουν τα περιθώρια στήριξης της κοινωνίας και της οικονομίας». «Αυτό σημαίνει ότι όταν αρχίσει να μειώνεται ο πληθωρισμός, με την είσοδο της Ευρώπης στην ύφεση, η εικόνα θα αρχίσει να αλλάζει δραματικά. Οπότε αυτό που φαίνεται σήμερα θα είναι μια πλαστή πραγματικότητα».

Δίνοντας το παράδειγμα της έκθεσης της Κομισιόν, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι επισημαίνει ότι ενώ ο προϋπολογισμός του 2023 προβλέπει μέτρα στήριξης για την ενεργειακή κρίση της τάξης του 0,5%, η δαπάνη αυτή έφτασε το 2,3% του ΑΕΠ το 2022. «Αν αυξηθούν δηλαδή περαιτέρω οι τιμές της ενέργειας μέσα στο 2023, θα χρειαστούν επιπλέον δαπάνες από τον κρατικό προϋπολογισμό», υπογράμμισε.

Μια άλλη πηγή ανησυχίας, παρατήρησε, είναι ότι ο στόχος της ανάπτυξης για τη νέα χρονιά βασίζεται σημαντικά στον τουρισμό. «Ωστόσο, η επιδείνωση του διεθνούς περιβάλλοντος δεν προεξοφλεί ότι αυτή η δυναμική θα συνεχιστεί με τον τρόπο που προϋπολογίζουμε σήμερα», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας άλλη μία παρατήρηση, ότι η ανάπτυξη για τη νέα χρονιά βασίζεται σε μια έκρηξη επενδύσεων και σε μια σταθερά υψηλή καταναλωτική δαπάνη. «Όπως επισημαίνει ο ΟΟΣΑ, η αύξηση των επιτοκίων θα έχει ως αποτέλεσμα ένα πολύ χαμηλότερο ρυθμό αύξησης των επενδύσεων και της κατανάλωσης», είπε.



«Για να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις πηγές λογικής ανησυχίας, το ΠΑΣΟΚ προτείνει μια δέσμη μέτρων», είπε συνοψίζοντας τις προτάσεις:

Ανακατεύθυνση των πόρων του προϋπολογισμού με στόχευση την ουσιαστική στήριξη των νοικοκυριών, με μόνιμες και όχι εφήμερες παρεμβάσεις.

Αξιοποίηση του Ταμείου ΑνάκαμψηςΈκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών, πλαφόν στη λιανική.Παρεμβάσεις για την ομαλή λειτουργία της αγοράς και την προστασία των καταναλωτώνΤολμηρές παρεμβάσεις για την αύξηση του κόστους δανεισμού και των «κόκκινων» δανείων: Ρύθμιση για τους δανειολήπτες του ελβετικού φράγκου, νομοθετική πρόταση για την παροχή δυνατότητας επαναγοράς του δανείου από τον δανειολήπτη πριν φύγει το δάνειο από την τράπεζα και καταλήξει σε fund.

«Από τις πολιτικές της κυβέρνησης μόνο οι τράπεζες απαλλάχθηκαν, όχι οι πολίτες», είπε χαρακτηριστικά καλώντας το οικονομικό επιτελείο να υλοποιήσει το ισπανικό μοντέλο φορολογώντας με έκτακτη εισφορά 4,8% τα υπερκέρδη των τραπεζών από το άνοιγμα ψαλίδας μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και επιτοκίου χορηγήσεων που στην Ελλάδα είναι το μεγαλύτερο στην Ευρωζώνη.

Τέλος, αναφερόμενος στην εκλογική χρονιά, είπε ότι θα είναι «κρίσιμη» και «θα δοκιμάσει τις αντοχές και την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος».

tvxs.gr

The post Ανδρουλάκης: Από τις πολιτικές της κυβέρνησης μόνο οι τράπεζες απαλλάχθηκαν, όχι οι πολίτες appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα