Ανεξήγητο face control της Εθνικής Τράπεζας σε ξένους θεσμικούς επενδυτές

Σε… κλοιό επιτήρησης, μέσα και έξω από την χώρα βρίσκεται τις τελευταίες μέρες η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας καθώς μία σειρά άστοχων και ανεξήγητων εκ πρώτης όψεως ενεργειών με αποκορύφωμα τον…αποκλεισμό μεγάλων ξένων θεσμικών επενδυτών, δημιουργεί εκνευρισμό στην αγορά για τις κινήσεις της μεγαλύτερης συστημικής τράπεζας που παραμένει στο έλεγχο του δημοσίου!

Οι δανειστές πιέζουν αφόρητα για να σταματήσει η χρηματοδότηση του επικουρικού ταμείου(ΛΕΠΕΤΕ), την οποία θεωρούν…περιττή πολυτέλεια

για μια τράπεζα που αντιμετωπίζει δυσκολίες στα επικείμενα stress tests, ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει την διοίκηση της ΕΤΕ να μην διανοηθεί να αφήσει ξεκρέμαστους τους είκοσι χιλιάδες δικαιούχους που αναμένουν τις συντάξεις τους στο τέλος του μήνα.

Σα να μην έφταναν όλα αυτά ο Φραγκιαδάκης που μέχρι πρότινος θεωρείτο το «καλό παιδί» των πιστωτών και του SSM καθώς είχε καταφέρει να ξεφορτωθεί σε σύντομο διάστημα αρκετά από τα «ασημικά» της Εθνικής(βλέπε Finasbank), βρίσκεται πλέον στο στόχαστρο αμφισβητήσεων σε τουλάχιστον τρία μέτωπα. T

o πρώτο σχετίζεται με την διαφαινόμενη εμπλοκή στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής που έχει ήδη προεξοφληθεί στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας και αν δεν ολοκληρωθεί θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα ενόψει και των επερχόμενων «τεστ αντοχής» των ελληνικών τραπεζών, τον ερχόμενο Μάιο. Η διοίκηση της Εθνικής εξακολουθεί να διαβεβαιώνει, ανεπισήμως πάντα, ότι όλα βαίνουν καλώς, όμως το i-efimerida είναι σε θέση να γνωρίζει από εξαιρετικά ασφαλείς πηγές ότι ο ίδιος ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης ζήτησε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πριν το ταξίδι του στις ΗΠΑ να πιέσει τον ελληνο-αμερικανό επενδυτή Τζών Κάλαμος της κοινοπραξίας «EXIN» που αγόρασε την Εθνική Ασφαλιστική να επιταχύνει τις εξελίξεις και να προσκομίσει τα απαραίτητα στοιχεία για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή.

Εξαιτίας αυτού ανακοινώθηκε και εσπευσμένη κάθοδος του Κάλαμος στην Αθήνα για διαβουλεύσεις με την Εθνική, όμως σε περίπτωση που η διαδικασία καθυστερήσει ακόμη, το πρόβλημα θα είναι τεράστιο και οι ευθύνες της διοίκησης Φραγκιαδάκη ακόμη μεγαλύτερες μετά τον ουσιαστικό αποκλεισμό των Κινέζων της Fosun, που αν μη τι άλλο δεν θα είχαν δυσκολίες στην υποβολή ολοκληρωμένων φακέλων για την εξαγορά της κερδοφόρου θυγατρικής.

Ένα άλλο αγκάθι που έχει επίσης θορυβήσει τους ξένους είναι η εμπλοκή που σημειώνεται στην διαδικασία πώλήσης της θυγατρικής της ΕΤΕ στη Ρουμανία Banka Romaneasca. Ενώ θεωρείτο «τελειωμένη υπόθεση» ξαφνικά σκόνταψε σε γραφειοκρατικά εμπόδια που εγείρει η κεντρική τράπεζα της γειτονικής χώρας και πλέον ο χρονικός ορίζοντας για την υλοποίηση της απλά…αγνοείται.

Το τελευταίο, αλλά και πιο σοβαρό κρούσμα της διοίκησης Φραγκιαδάκη αφορά το επιχειρούμενο…face control στην είσοδο μεγάλων θεσμικών επενδυτών που εξέφρασαν επιθυμία να αγοράσουν μετοχικό μερίδιο στην άλλη κερδοφόρο θυγατρική της Εθνικής, την εταιρεία επένδυσης ακινήτων «Πανγαία».

Η τελευταία, ως γνωστόν έχει πουληθεί σε ποσοστό 66% στο ξένο επενδυτικό σχήμα Invel, αλλά η Εθνική Τράπεζα εξακολουθεί να ασκεί το μάνατζμεντ. Προ ημερών δύο επενδυτικοί κολοσσοί, το αρχαιότερο και μεγαλύτερο στο κόσμο βρετανικό private equity fund Coller Capital που ειδικεύεται στην δευτερογενή αγορά κεφαλαίων, και το αμερικανικό fund Castlelake που διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 10 δις, υπέβαλλαν δεσμευτικές προσφορές για την εξαγορά του μειοψηφικού μεριδίου του ισραηλινού επιχειρηματία Mπένι Στάινμετζ από την Invel. Σύμφωνα με την εκτίμηση όλων ανεξαιρέτως των ανθρώπων της αγοράς η είσοδος των δύο αυτών funds στην Πανγαία με φρέσκα κεφάλαια, θα απογείωνε την δυναμική της εταιρείας και θα βοηθούσε στην άντληση πρόσθετων κεφαλαίων από τις διεθνείς χρηματαγορές. Ολως παραδόξως όμως, σκόνταψε στην άρνηση της διοίκησης Φραγκιαδάκη η οποία χωρίς καμία εξήγηση ή δικαιολογία δήλωσε πώς δεν επιθυμεί καμία αλλαγή στο υπάρχον μετοχικό σχήμα!

Η ουσιαστική απόρριψη τέτοιου μεγέθους επενδυτών από την Εθνική Τράπεζα προκαλεί διεθνή κατάπληξη, ερωτηματικά εκ μέρους του SSM και του εγχώριου εποπτικού του οργάνου TXΣ, αλλά και προβληματισμό σε κυβερνητικούς κύκλους που βλέπουν σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία να απομακρύνονται μεγάλοι επενδυτές, εξαιτίας των ανεξήγητων επιλογών της Διοίκησης της Εθνικής.
Πηγή: iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα