Απελπισία στα Επείγοντα του νοσοκομείου Χανίων – Πρόεδρος Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ: «Χωρίς προσωπικό δεν θα αλλάξει τίποτα»

Για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της δημόσιας υγείας και τις υποσχέσεις που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ από τους κυβερνώντες, μίλησε το πρωί στο Zarpa Radio 89,6 και την Άννα Παπακωνσταντίνου, ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Χανίων, Κυριάκος Γραμματικόπουλος, με αφορμή το παγκρήτιο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί για την δημόσια υγεία αύριο στο Ηράκλειο.

Απαντήσεις για την πολύωρη αναμονή στα ΤΕΠ

Ο κ. Γραμματικόπουλος δήλωσε πως η κατάσταση

στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών παραμένει δραματική και δεν πρόκειται να αλλάξει εάν δεν προσληφθεί προσωπικό. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως ζητά συγνώμη από τον κόσμο για την πολύωρη αναμονή, δηλώνοντας παράλληλα πως οι γιατροί δίνουν το καλύτερό τους εαυτό για να τα βγάλουν πέρα:

«Στα επείγοντα καθημερινά εξυπηρετείται πολύ μεγάλος αριθμός ατόμων, όποιος έχει έρθει το έχει δει. Ο αριθμός των εξεταστικών κρεβατιών είναι πεπερασμένος, δεν υπάρχει τρόπος να βάλουμε παραπάνω κόσμο μέσα στα επείγοντα από όσους μπορούν να εξεταστούν.

Είναι τραγικό και δημιουργεί και σε μας μεγάλο άγχος και πίεση να έχουμε ανθρώπους έξω από το εξεταστήριο που να περιμένουν αλλά δεν υπάρχει κανένας εκ των πραγμάτων τρόπος αυτό το πράγμα να αλλάξει εάν δεν υπάρχει, εάν δεν υπάρξουν περισσότεροι συνάδελφοι ή και καλύτερες συνθήκες στα ΤΕΠ. Τα ΤΕΠ, η διαμόρφωσή τους και η βελτίωσή τους είναι υποσχέσεις ετών αλλά όλο σχεδιάζουν και όλο θα κάνουν.

Εάν μέσα σε τέσσερα χρόνια, τέσσερις υπουργοί περάσανε;  Με υποσχέσεις περάσανε. Εκ των πραγμάτων ο κόσμος δεν έχει δει βελτίωση, ειδικά τώρα που υπάρχει έξαρση ιώσεων και εμπύρετων που έρχεται πάρα πολύς κόσμος στα επείγοντα, όχι θα το δούμε, θα το μελετήσουμε, θα έπρεπε ήδη να υπάρχουν οι πρωτοβάθμιες δομές που θα μπορούν να αποσυμφορήσουν τα επείγοντα του νοσοκομείου για να μειωθεί και ο χρόνος αναμονής των ασθενών.

Ο κόσμος έχει κάθε δίκιο να γκρινιάζει. Τι φταίει κι ο άλλος που έρχεται και περιμένει 4 και 5 ώρες; Ήρθε να βρει μια λύση στο πρόβλημά του και αναγκάζεται να περιμένει. Εγώ τον καταλαβαίνω αλλά δεν υπάρχει τρόπος αυτή την στιγμή με το υπάρχον προσωπικό και τις υπάρχουσες δομές να γίνει πιο γρήγορα. Ζητάω ένα συγγνώμη από τον κόσμο ειλικρινά αλλά πρέπει να κατανοήσει ότι ό,τι μπορούμε κάνουμε.

Σχετικά με το εάν η προεκλογική περίοδος θα μπορούσε να θεωρηθεί ευκαιρία για βελτιώσεις στον χώρο της υγείας, ο κ. Γραμματικόπουλος σημείωσε:

«Κάθε χρόνο έπρεπε να έχουμε εκλογές. Γιατί μόνο τότε ξεκουνιούνται να κάνουν κανένα έργο. Ακόμα με τις υποσχέσεις είμαστε».

Παθολόγοι με το… κυάλι

Επιπλέον, ο  κ. Γραμματικόπουλος εκτίμησε πως οι γιατροί που υπολείπονται από το νοσοκομείο Χανίων φτάνουν περίπου στο 25-30% ενώ στις προκηρύξεις δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον για την ειδικότητα των παθολόγων, καθώς δεν δίνονται κίνητρα:

«χοντρικά λείπει το 25-30% των γιατρών που θα έπρεπε να είναι σε οργανικές θέσεις. Οι παθολόγοι θα είναι η επόμενη ειδικότητα που θα προκηρύξουν άγονη από το Υπουργείο. Θα λένε ότι δεν έχουμε παθολόγους. Γιατί δεν ενδιαφέρονται να έρθουν οι άνθρωποι. Να έρθουν εδώ να τραβάνε όλα τα ΤΕΠ, τις κλινικές τους… Όταν έχεις 3-4 παθολόγους στη μια κλινική και στην άλλη και δε λες να προκηρύξω 5 θέσεις, να έρθουν πέντε άνθρωποι να ξέρουν ότι θα βοηθήσουν και προκηρύσσεις μια θέση, προφανώς και δεν θα έρθει κάποιος. Και με αυτούς τους μισθούς και με αυτά τα έξοδα διαβίωσης».

Ο κ. Γραμματικόπουλος επισήμανε για μια ακόμη φορά, ότι η κατάσταση στο νοσοκομείο Χανίων παραμένει ίδια, αφού δεν έχει υπάρξει κάποια ουσιαστική εξέλιξη με την έλευση νέων εργαζομένων αλλά και ούτε με την μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Τόνισε δε πως υπάρχουν άνθρωποι που έπρεπε να συνταξιοδοτηθούν αλλά παραμένουν για να «βγάλουν το φίδι από την τρύπα»:

«Ο κόσμος αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι μόνο προς όφελός του δεν είναι η ιδιωτικοποίηση της υγείας. Τα αιτήματα είναι τα ίδια εδώ και χρόνια γιατί δεν έχει γίνει κάποια ουσιαστική κίνηση βοήθειας. Πρέπει το ΕΣΥ να παραμείνει δημόσιο και ανοιχτό για όλους. Κι αν ακούγονται από μεριάς κυβέρνησης ότι θα είναι ανοιχτό για όλους και όλοι θα έχουν πρόσβαση, η πραγματικότητα θα διαψεύσει την ουσία των πραγμάτων για τον απλό κόσμο.

Δεν έχουν γίνει πραγματικές αυξήσεις ούτε στο οικονομικό κομμάτι των εργαζομένων στην υγεία για να κάνουν ελκυστικό το ΕΣΥ και να ξέρουμε ότι θα έρθουν καινούριοι συνάδελφοι να βοηθήσουν. Κάποιοι παλαιότεροι βγαίνουν σε σύνταξη, κάποιοι παραμένουν με κάποιες παρατάσεις, αντί να βάζουμε καινούριο αίμα και δύναμη για εργασία, κρατάμε τώρα τους ανθρώπους που θα έπρεπε να ξεκουράζονται. Η εμπειρία τους είναι ανεκτίμητη αλλά δεν μπορείς να ζητήσεις από έναν 67χρονο να κατέβει στα ΤΕΠ και να κάτσει όλη τη νύχτα εκεί και να βλέπει περιστατικά. Είναι απάνθρωπο, δεν μπορεί να το κάνει αυτό ένας 67χρονος.

Οι συμβασιούχοι για να τους προσλαμβάνουμε, σημαίνει ότι τους χρειαζόμαστε. Γιατί δεν το παραδεχόμαστε ότι τους χρειαζόμαστε μόνιμα; Ποιος ο λόγος να τους έχουμε δηλαδή έρμαια της τύχης ή της διάθεσης του κάθε υπουργού, εάν θα παρατείνει τις συμβάσεις τους ή όχι. Μπορεί αυτοί οι άνθρωποι να έρχονται από κάπου αλλού να νοικιάσουν ένα σπίτι, να κάνουν οικογένεια και δεν ξέρουν αν αύριο μεθαύριο θα συνεχίσουν να δουλεύουν.

Αυτό είναι απαράδεκτο. Είμαστε υποτίθεται τουριστική ναυαρχίδα εδώ στην Κρήτη. Θέλουμε να προσφέρουμε υπηρεσίες υγείας, όχι μόνο στους ντόπιους αλλά και στους τουρίστες που θα έρθουν να ενισχύσουν την οικονομία μας».

Γιατροί σε ρόλο «μπαλαντέρ»

Σχετικά με την ανταλλαγή γιατρών μεταξύ των δημόσιων δομών υγείας για να “μπαλωθούν” πρόχειρα κάποια κενά, ο κ. Γραμματικόπουλος δήλωσε:

«Μεταφέρουμε γιατρούς από το νοσοκομεία στα κέντρα υγείας και τούμπαλιν. Από άλλα νοσοκομεία να πάνε σε άλλα νοσοκομεία για να στηρίξουν. Είναι ένα γαϊτανάκι που είναι χαζό, δεν έχει νόημα αυτό το πράγμα. Από κάπου έφυγαν αυτοί οι γιατροί. Γιατί γίνεται αυτό, για να κλείνουμε τα στόματα των βοώντων; Και στο νοσοκομείο του Ρεθύμνου και στο ΠΑΓΝΗ μεταφέρονται γιατροί. Οι άνθρωποι δεν είναι αντικείμενα, έχουν κι αυτοί ζωή.»

Κανονικά οι εφημερίες – Με «σφιχτά τα δόντια» οι άδειες

Την ίδια ώρα, χωρίς προβλήματα καταβάλλονται οι εφημερίες των γιατρών, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο και με την χορήγηση των αδειών, οι οποίες “κρέμονται” από την διάθεση και το φιλότιμο των υπόλοιπων εργαζομένων:

«Οι εφημερίες πληρώνονται κανονικά. Όποιος φύγει για να πάρει άδεια, πρέπει να ξέρει ότι θα «χώσει» έναν άλλο συνάδελφο για να βγάλει και την δική του δουλειά. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να πάρεις άδεια. Τι να πεις…εγώ παίρνω άδεια, περιμένετε μην αρρωσταίνετε; Σε περίπτωση απεργιών αυτό που πάσχει είναι τα τακτικά ιατρεία. Το επείγον θα γίνει έτσι κι αλλιώς, δεν μπορείς να αφήσεις έναν άρρωστο αβοήθητο, είναι πέρα από καθετί ιατρικό. Το νοσοκομείο θα δουλέψει με τον αριθμό των εφημερευόντων».

zarpanews.gr

The post Απελπισία στα Επείγοντα του νοσοκομείου Χανίων – Πρόεδρος Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ: «Χωρίς προσωπικό δεν θα αλλάξει τίποτα» appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα