Χανιά | Αμετανόητοι «θεριακλήδες» οι Έλληνες: Σκοτώνει μέσα σε μια πενταετία ο καρκίνος του πνεύμονα

Ένα εθνικό σχέδιο προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα επεξεργάζεται η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία την ώρα που με 10.000 νέες διαγνώσεις τον χρόνο, από τις οποίες οι 400 στην Κρήτη, ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου αφαιρεί ετησίως 8.000 ζωές παραμένοντας ο πιο θανατηφόρος καρκίνος που σε συντριπτικό ποσοστό συνδέεται με το κάπνισμα.

Ειδική ημερίδα με τίτλο «Πρόληψη του Καρκίνου του Πνεύμονα, Διακοπή καπνίσματος – Προσυμπτωματικός

έλεγχος» διοργανώνει στα Χανιά | Αμετανόητοιστο πλαίσιο της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου  η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ), σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων, την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Κρήτης και τον Σύλλογο Πνευμονολόγων Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. Συνέντευξη τύπου για την ημερίδα, πραγματοποίησαν το πρωί εκπρόσωποι των διοργανωτών.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πνευμονολόγων Χανίων, Μιλτιάδης Μαρκάτος, ο καρκίνος του πνεύμονα έχει άμεση σχέση με το κάπνισμα. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, ναι μεν το κάπνισμα βαίνει μειούμενο στην Ελλάδα αλλά η χώρα μας, μαζί με την Κύπρο και τη Βουλγαρία εξακολουθούν να έχουν τα πρωτεία στην ΕΕ. Σημείωσε δε ότι το άτμισμα και η χρήση λοιπών καπνικών προϊόντων δεν έχουν καμία σχέση με την διαδικασία διακοπής καπνίσματος, αντίθετα, έχουν και αυτά τους δικούς τους κινδύνους για την υγεία.

 «Μόνο με τη συνεργασία και τη συνέργεια μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά» σημείωσε εκ μέρους του Δήμου Χανίων, η αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής, Ελένη Ζερβουδάκη. Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό, απόψε θα φωταγωγηθεί μπλε ο φάρος για την παγκόσμια ημέρα καρκίνου του πνεύμονα

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο πιο θανατηφόρος καρκίνος στον κόσμο με πιθανότητα πενταετούς επιβίωσης κάτω από 70% όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της ΕΠΕ Στέλιος Λουκίδης, Καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, παρόλο που τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη πρόοδος και στη διάγνωση και στην σταδιοποίηση και στην θεραπεία. «Η μείωση των καπνιστών στην Ελλάδα και η καθιέρωση της προληπτικής εξέτασης είναι στοιχεία-κλειδιά μιας εθνικής στρατηγικής που είναι απαραίτητη για την χώρα μας, ανέφερε.

«Αν προλάβουμε έναν καρκίνο σε πρώιμο στάδιο έχει 80%-90% πιθανότητα απολύτου ίασης» σημείωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΠΕ Νικόλαος Τζανάκης, Καθηγητής Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Νίκος Τζανάκης 2,5 εκ νεοι καρκινοι ετησίως παγκοσμίως, από αυτούς 10.000 στην Ελλάδα από τους οποίους 8.500 είναι άνδρες με την χώρα μας να είναι η πιο επιβαρυμένη στην Ευρώπη από πλευράς επίπτωσης της νόσου με στοιχεία πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

«Δυστυχώς αυξάνει και στις γυναίκες λόγω της αύξησης του καπνίσματος» ανέφερε ο Ελευθέριος Ζέρβας Πνευμονολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ, 7η Πνευμονολογική Κλινική Γ Ν Ν Θ Α «Η ΣΩΤΗΡΙΑ». «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι να αποκτήσει ο κόσμος πρόσβαση σε εξετάσεις (…)  Είναι μια νόσος που μπορεί να προληφθεί με δύο τρόπους, ένα να μην κάνεις αυτό που οδηγεί στον καρκίνο, δηλαδή το κάπνισμα και δεύτερον με πρώιμη διάγνωση αξονική τομογραφία θώρακος χαμηλής δόσης» ανέφερε, εξηγώντας πως στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα «εθνικό σχέδιο πρωσυμπτωματικού ελέγχου»

Η διακοπή του καπνίσματος ακόμα και μετά διάγνωση μπορεί να έχει σημαντικό όφελος για την πορεία του ασθενούς, σημείωσε η Παρασκευή Κατσαούνου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ

zarpanews.gr

The post Χανιά | Αμετανόητοι «θεριακλήδες» οι Έλληνες: Σκοτώνει μέσα σε μια πενταετία ο καρκίνος του πνεύμονα appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα