Χανιά | Μετά το σχολείο το χάος – Αβέβαιο το μέλλον για τα παιδιά με αυτισμό

Στο έλεος του Θεού βρίσκονται πολλά παιδιά με αυτισμό στα Χανιά, αφού δεν υπάρχουν οι κατάλληλες δομές για να απασχοληθούν μετά το σχολείο αλλά ούτε και δομές για να φιλοξενηθούν σε περίπτωση που χάσουν την οικογένειά τους.

Μάλιστα, σε όσα άτομα συμβαίνει αυτό, αναγκάζονται να φιλοξενούνται στο Κέντρο Χρονίων Παθήσεων Χανίων. Αυτό επισημάνθηκε το πρωί στο Zarpa Radio 89,6 στην εκπομπή της Άννας Παπακωνσταντίνου και του Γιώργου Κολομπάκη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης

με την ψυχολόγο του ΚΗΦΑΠ ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗ, Βασιλική Σταματάκη :«Δυστυχώς στην πόλη μας, δεν έχουμε ένα χώρο για μόνιμη διαβίωση, μια δηλαδή κατοικία για τα άτομα με αναπηρία, συνήθως τα άτομα παραπέμπονται στο Χρονίων και μάλιστα πανελλαδικά, ο αριθμός των δομών υποστηριζόμενης διαβίωσης είναι κάτω των 10.»

«Μετά το σχολείο το χάος…»

Με αφορμή το σεμινάριο πρόληψης και προαγωγής ψυχικής υγείας που θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά | Μετάτη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου, με τίτλο «Αυτισμός: Η πορεία ζωής μετά το σχολείο»  Δείτε εδώ, η ψυχολόγος του ΚΗΦΑΠ ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗ Βασιλική Σταματάκη, δήλωσε πως «Δυστυχώς αυτά τα παιδιά δεν έχουν πολλές επιλογές μετά το σχολείο, είτε για απασχόληση είτε στον εργασιακό τομέα, οι ευκαιρίες τους είναι πολύ περιορισμένες.

Η μετασχολική περίοδος είναι πρόκληση για τα παιδιά, γιατί δυσκολεύονται πολύ στο να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές, δηλαδή φεύγουν από το σχολικό πλαίσιο και μετά είναι το χάος. Επίσης δυσκολεύονται και στο να πάρουν αποφάσεις για το μέλλον τους. Δυσκολεύονται στην κριτική τους σκέψη. Η υποστήριξη των παιδιών μετά το σχολείο είναι πολύ σημαντική, για να αποφευχθεί ο καθιστικός και απομονωμένος τρόπος ζωής.

Την ίδια ώρα, μεγάλη παραμένει η ζήτηση για την ένταξη των ατόμων στο ΚΗΦΑΠ, ωστόσο δεν υπάρχει ο κατάλληλος χώρος για να δεχτεί παραπάνω ωφελούμενους. Αυτό επεσήμανε μιλώντας στο Zarpa Radio 89,6 η κ. Σταματάκη.

Σήμερα, το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία (ΚΗΦΑΠ ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗ) εξυπηρετεί 16 ωφελούμενους.

Κατά διαστήματα, έχουν γίνει εισηγήσεις στην κυβέρνηση για δημιουργία υποστηρικτικών δομών στην πόλη, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα.

zarpanews.gr

The post Χανιά | Μετά το σχολείο το χάος – Αβέβαιο το μέλλον για τα παιδιά με αυτισμό appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα