Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων: Συζήτηση για το Γενικό Πολεδοδομικό Σχέδιο με αρκετούς πολίτες μέσα στην αίθουσα | Photos

| Photos

Στην τελική φάση των εγκρίσεων εισέρχεται, μετά από 12 χρόνια μελετών, το γενικό πολεοδομικό σχέδιο (ΓΠΣ) του Δήμου Χανίων, που συζητείται αυτήν την ώρα στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χανίων. Το Συμβούλιο, καλείται αφενός να εγκρίνει το Β1 στάδιο, αφετέρου να δώσει κατευθύνσεις στους μελετητές για το πώς να προχωρήσουν.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε λίγο πρις τις 4 το μεσημέρι χωρίς την παρουσία του Δημάρχου ο οποίος βρισκόταν στην Αθήνα και αναμένεται στις 6:30 το απόγευμα. Ωστόσο,

έντονη είναι η παρουσία πολιτών στην αίθουσα, οι οποίοι ενδιαφέρονται για επιμέρους θέματα με κυριότερο το θέμα του στρατοπέδου Μαρκοπούλου.

Στην εισήγησή του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νίκος Χαζηράκης, σημείωσε ότι με την Β1 φάση του ΓΠΣ, «ο Δήμος χωρίζεται σε ζώνες, προχωράμε σε επεκτάσεις οικισμών, μπαίνει φρένο στην ανεξέλετγκτη δόμηση, προστατεύουμε το περιβάλλον, τονώνουμε την γεωργία – κτηνοτροφία, οργανώνουμε την δόμηση».

Όπως ειπώθηκε, το 2031 που είναι χρονιά «στόχος» του ΓΠΣ, η εκτίμηση είναι πως ο μόνιμος πληθυσμός των Χανίων θα φτάνει τους 135.000 κατοίκους. «Η οικιστική πίεση του Δήμου εκτονώνεται ανατολικά και δυτικά, ανατολικά προς Ακρωτήρι και δυτικά προς Νέα Κυδωνία. 

Ο κ. Χαζηράκης αναφέρθηκε στο ιστορικό της εισήγησης, η οποία αφορά τα όρια του Καλλικρατικού Δήμου Χανίων και περιλαμβάνει εντός του οποίου εκπονούνται τρεις μελέτες Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) οι οποίες έχουν συγχωνευθεί σε μία ενιαία πρόταση:

1) Αναθεώρηση και επέκταση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) Δήμου Χανίων
και των Περιαστικών Δήμων Ελ. Βενιζέλου, Θερίσου και Σούδας (και 1ης συμπληρωματικής
σύμβασης για την ένταξη της ΔΕ Κεραμειών),
2) Μελέτη Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Δήμου Νέας Κυδωνίας και
3) Μελέτη Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) Δήμου Ακρωτηρίου

Στην συζήτηση συμμετέχουν με τηλεδιάσκεψη εκπρόσωποι των μελετητών.

Χαρακτηριστικά, η κα Αλεξάνδρα Παπαδήμα σημείωσε πως «μου φαίνεται σαν ψέμμα που έχει φτάσει το ΓΠΣ να συζητείται στο Δημοτικό Συμβουλίο» συμπληρώνοντας «έχουμε ένα εξάμηνο στην διάθεσή μας για να ολοκληρώσουμε και να θεσμοθετήσουμε την μελέτη (…) τα χρονοδιαγράμματα συνεχίζουν να είναι σφιχτά και πρέπει να συνεχίσουμε την στενή μεταξύ μας συνεργασία».

250 αντιρρήσεις

Χαρακτηριστικό είναι ότι από τις επιτροπές εξετάστηκαν περισσότερες από 250 αντιρρήσεις – αιτήματα ενδιαφερομένων πολιτών, φορέων, συλλογικότητων, όσα από τα οποία έγιναν δεκτά, έχουν ενσωματωθεί στην τελική εισήγηση.

Περιοχές Παραγωγικών Δραστηριοτήτων
Για τις περιοχέε μέσης όχλησης, προτείνεται ο περιορισμός τους στην ΔΕ Ακρωτηρίου ενώ για τις περιοχές υψηλής όχλησης, εκφράζεται η εναντίωση ως προς την ύπαρξη δεξαμενών καυσίμων στον Αγ Ονούφριο, ωστόσο παραπέμπεται σε Περιφερειακό Επίπεδο η αρμοδιότητα χωροθέτησής τους, καθώς το Πέρα Πλατάνι Σούδας δεν επαρκεί.

Χώρος αποτέφρωσης νεκρών
Να εξεταστεί η δυνατότητα ένταξης της ειδικής χρήσης του «χώρου αποτέφρωσης νεκρών», είτε σε κάποια/κάποιες εκ των προτεινόμενων ζωνών ΠΕΠΔ, είτε εντός των υποδοχέων παραγωγικών δραστηριοτήτων.

Για τον δρόμο ΒΟΑΚ – Αεροδρόμιο

Σε αυτήν την φάση δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη καθώς οι μελέτες που παρουσιάστηκαν πρόσφατα δεν έχουν κοινοποιηθεί στους μελετητές.

Οικιστικές περιοχές / Επεκτάσεις
Με την μελέτη προτείνεται να επεκταθούν τα σχέδια πόλης.
Ειδικότερα, ανά οικιστική περιοχή, να γίνουν οι εξής διαφοροποιήσεις από την πρόταση του Β1 Σταδίου της μελέτης:
Επέκταση περιοχής Ε9 – Χαλέπα
Να ενσωματωθεί στην προτεινόμενη επέκταση Ε9 ζώνη, 6 στρ. περίπου, σε συνέχεια του
υφιστάμενου σχεδίου δυτικά του ΟΤ 1103 και βόρεια του ΚΧ 1104, με την τροποποίηση του
νοτιοδυτικού ορίου της προτεινόμενης επέκτασης Ε9 και εξαιρουμένης της ζώνης του ρέματος που χαρακτηρίζεται ως Περιοχή Ειδικής Προστασίας Ρεμάτων (ΠΕΠ-ΡΕ).
Επέκταση Χαλέπας προς Προφ. Ηλία – Αγ. Ματθαίο
Να επεκταθεί το υφιστάμενο σχέδιο της ΠΕ-6 Χαλέπα βορειοανατολικά, σε έκταση 48 στρ περίπου, και συγκεκριμένα στην περιοχή νότια του Μουσικού Σχολείου μέχρι την οδό Ακρωτηρίου στο ύψος της διασταύρωσης προς Αγ. Ματθαίο, βάσει παλαιάς πρότασης της μελετήτριας Αικ. Καμπάνη για επέκταση του σχεδίου πόλης στην περιοχή αυτή (στα πλαίσια αναθεώρησης του ισχύοντος ΓΠΣ) και προκειμένου να ενοποιηθεί η περιοχή των σχολείων (με Τοπικό Ρυμοτομικό σχέδιο) με το υφιστάμενο σχέδιο πόλεως.
Επέκταση Χαλέπας ανατολικά
Να επεκταθεί το υφιστάμενο σχέδιο της ΠΕ-6 Χαλέπα ανατολικά του ΟΤ 1049, σε περιοχή
4,5 στρ. περίπου.
Επέκταση Μόντε Βάρδια βόρεια σχεδίου
Να επεκταθεί το υφιστάμενο σχέδιο της ΠΕ-19 Μόντε Βάρδια, βόρεια του ΟΤ Γ1584, δυτικά
των Γ 1585-1586 καθώς και δυτικά των Εργατικών Κατοικιών, σε περιοχή 18 στρ. περίπου,
προκειμένου να συμπεριληφθεί στο σχέδιο η υφιστάμενη δόμηση.
Επέκταση Μόντε Βάρδια νότια σχεδίου
Να τροποποιηθεί η προτεινόμενη επέκταση Ε7, στο βορειοανατολικό τμήμα αυτής με
πρόσωπο στον άξονα της επαρχιακής οδού 41 (ΕΟ-41, οδός Ακρωτηρίου), ώστε να
συμπεριληφθεί έκταση 5 στρ. περίπου.
Επεκτάσεις οικισμών ΔΕ Ελ. Βενιζέλου
Να τροποποίηθεί το όριο της προς πολεοδόμηση έκτασης του οικισμού «Μετόχι Αγαδάκη»
με την αύξηση της έκτασής του δυτικά, παράλληλα με το υφιστάμενο όριο και με πρόσωπο στην κύρια κοινοτική οδό Αγ. Ελευθερίου, σε έκταση 4 στρ. περίπου.
Μαλάξα
Να αυξηθούν τα προτεινόμενα από τη μελέτη τμήματα επεκτάσεων (Εε), λαμβάνοντας
υπόψη τη μορφολογία του εδάφους και τη δυναμική του οικισμού λόγω της γειτνίασης με το
υπό ανάπτυξη ΕΠΙΧΕΙΠΑ Κεραμειών, την ευκολία πρόσβασης στις υπόλοιπες περιοχές του
Δήμου και τη θέση της στη ΔΕ Κεραμειών εν γένει.

Λιμενικές υποδομές
Λιμένας Σούδας
Ο λιμένας της Σούδας να χαρακτηριστεί εκτός από λιμάνι στάσης κρουαζιέρας και ως λιμάνι
αφετηρίας κρουαζιέρας (home port), δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια ο τομέας της
κρουαζιέρας παρουσιάζει συνεχή ανοδική πορεία για το λιμάνι της Σούδας και τον προορισμό
των Χανίων και αποτελεί ένα σημαντικό τουριστικό πυλώνα ανάπτυξης για την ευρύτερη
περιοχή, ενώ παράλληλα τα τελευταία χρόνια γίνονται σημαντικά βήματα για την αναβάθμιση και βελτίωση των υποδομών του λιμένα της Σούδας με στόχο τα επόμενα χρόνια αυτό να καταστεί home port για την κρουαζιέρα.
Υδατοδρόμιο Λιμένα Σούδας
Να συμπεριληφθεί η χωροθέτηση υδατοδρομίου στο λιμένα Σούδας για πτήσεις υδροπλάνων για ενδοπεριφερειακές και διαπεριφερειακές μεταφορές, καθώς τα προηγούμενα χρόνια είχε κατατεθεί από το Λιμενικό Ταμείο Ν. Χανίων ολοκληρωμένος φάκελος στο αρμόδιο Υπουργείο για την αδειοδότηση του υδατοδρομίου. Το υδατοδρόμιο αυτό, σε συνδυασμό με ένα δίκτυο υδατοδρομίων που εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί το επόμενο διάστημα στην ευρύτερη περιοχή (Κρήτη, Νότια Πελοπόννησος, Κυκλάδες κ.λπ.) θα προσθέσει ένα σημαντικό μεταφορικό μέσο στη διασύνδεση των Χανίων με άλλες περιοχές.
Ελικοδρόμιο Λιμένα Σούδας
Να διατυπωθεί η αναγκαιότητα κατασκευής ελικοδρομίου εντός του λιμένα Σούδας, η οποία σε συνδυασμό με την κατασκευή υδατοδρομίου θα έχουν άμεση συνέργεια με την κρουαζιέρα και θα συμβάλλουν σημαντικά στην τουριστική ανάπτυξη των Χανίων.
Μαρίνες
Είναι απαραίτητη η δημιουργία μαρίνας εντός του λιμένα Σούδας, η οποία θα συμβάλει στην
προώθηση του θαλάσσιου τουρισμού στην περιοχή μελέτης. Δεδομένου όμως ότι από το Master Plan του λιμένα Σούδας προβλέπεται η κατασκευή λιμενίσκου μικρών σκαφών, θα πρέπει να επισημανθεί η αναγκαιότητα τροποποίησής του, ώστε να προβλέπει την κατασκευή μαρίνας με δυνατότητα εξυπηρέτησης μεγαλύτερων και περισσοτέρων σκαφών.
Να εξετασθεί και να χωροθετηθεί η δημιουργία μίας επιπλέον μαρίνας πλησίον της πόλης των Χανίων (π.χ. Ν. Χώρα, Αγ. Κυριακή, κλπ), η οποία θα απορροφήσει τη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει και δεν μπορεί να καλυφθεί, για θέσεις ελλιμενισμού σκαφών στο Ενετικό Λιμάνι κατά τη θερινή περίοδο. Η ζήτηση αυτή δεν θα μπορεί να καλυφθεί στο σύνολο της από την μελλοντική μαρίνα της Σούδας (λιμενίσκος μικρών σκαφών) και λόγω μεγέθους αυτής, αλλά και λόγω απόστασης από την πόλη των Χανίων.

The post Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων: Συζήτηση για το Γενικό Πολεδοδομικό Σχέδιο με αρκετούς πολίτες μέσα στην αίθουσα | Photos appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα