ΔΝΤ: Έκρηξη ανάπτυξης στην Ελλάδα

Πιο αισιόδοξο ακόμη και από το υπουργείο οικονομικών εμφανίζεται το ΔΝΤ για την Ελλάδα στις έκθεση για τις οικονομικές προοπτικές των μελών του ( World Economic Outlook ) που δόθηκε στην δημοσιότητα.

Το Ταμείο προβλέπει ότι για το τέταρτο τρίμηνο του 2017 η ελληνική οικονομία θα τρέξει με ρυθμό ανάπτυξης 3,6% του

ΑΕΠ με το τρίτο τρίμηνο να αναμένεται πολύ υψηλότερο λόγω της πολύ καλής τουριστικής περιόδου. Συνεπώς ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης έχει πολλές πιθανότητες να βρεθεί στην περιοχή του 2% του ΑΕΠ και όχι στο 1,8% του ΑΕΠ όπως προβλέπει επίσημα το ΔΝΤ.

Σε ό,τι αφορά στο 2018, το Ταμείο προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,6% του ΑΕΠ και είναι λίγο πιο αισιόδοξο, τόσο από το υπουργείο οικονομικών που προβλέπει στο προσχέδιο του προϋπολογισμού ρυθμό ανάπτυξης 2,4% του ΑΕΠ, όσο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που προβλέπει για την Ελλάδα ρυθμό ανάπτυξης 2,5% του ΑΕΠ.

Παρόλα αυτά, δεν εγκαταλείπει ακόμη την μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη του ότι μετά τις χρονιές που η Ελλάδα θα εφαρμόζει ακόμη το τρίτο πρόγραμμα η ανάπτυξη θα χάσει ύψος για να προσγειωθεί στο 1% του ΑΕΠ το 2022.

Η ανάκαμψη της οικονομίας δεν προκύπτει μόνο από την μονοσήμαντη πορεία του ΑΕΠ αλλά και από τις επιμέρους προβλέψεις του Ταμείου.

Δείγμα ανάκαμψης της οικονομίας αποτελεί και η πρόβλεψη του ταμείου για την πορεία του πληθωρισμού η οποία τετραετία με αρνητικό πρόσημο δείγμα συρρίκνωσης όχι μόνο των τιμών αλλά και τις οικονομίας αναμένεται φέτος να φτάσει στο 1,2% για φέτος να αυξηθεί ελαφρά στο 1,3% το 2018 και να μείνει στα επίπεδα του 1,7% το 2022.

Στο μέγεθος του ισοζυγίου πληρωμών που δείχνει ως ένα βαθμό και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και της αύξηση των εξαγωγών το ΔΝΤ προβλέπει επίσης θετικές εξελίξεις . Συγκεκριμένα προβλέπει για φέτος μικρό έλλειμμα 0,3% του ΑΕΠ που θα γίνει 0,2% του ΑΕΠ για το 2018 και θα μηδενιστεί το 2022 προμηνύοντας σταθερή αύξηση των εξαγωγών και αύξηση της παραγωγικότητας.

Παράλληλα το ταμείο προβλέπει μείωση του ποσοστού ανεργίας από το 22,7% για φέτος στο 20,3% το 2018 ως αποτέλεσμα της γενικότερης ανάκαμψης της οικονομίας.

Μένει πλέον να δούμε στις υπόλοιπες περιοδικές εκδόσεις του Διεθνούς Οργανισμού(Fiscal Monitor και Financial Stability Report ) που θα δοθούν στην δημοσιότητα την Τετάρτη και τις προβλέψεις για τις δημοσιονομικές προοπτικές της Ελλάδας αλλά και τα σχόλια του Ταμείου για την πορεία των τραπεζών.

Όλα αυτά αναμένεται να συζητηθούν και κατά τις συναντήσεις που θα έχει στην Ουάσιγκτον η επικεφαλής του ΔΝΤ κ Κριστίν Λαγκάρντ με τον υπουργό οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο ο οποίος θα βρεθεί στην Ουάσιγκτον το βράδυ της Τετάρτη και – σε λίγες μέρες – και με τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα στο ταξιδιού του στις ΗΠΑ.

Πηγή: iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα